Trasa: Marmande – Valence, 91 km, 150 v.m.)

OPIS POTI:

Vseskozi kolesarimo ob kanalih vzporedno z reko Garono. Ob poti ni nič pretresljivega, ni klancev, ni spustov, je pa nekaj zanimivejših krajev. V Agenu predlagam odmor za torto s suhimi agenskimi slivami.

ZANIMIVEJŠI KRAJI:

Agen

Agen (33.600 preb.; departma Lot&Garonne, pokrajina Nova Akvitanija): Katedrala Saint-Caprais (zgrajena v XII. stol. na mestu nekdanje bazilike iz VI. stol., jakobinska cerkev Naše Gospe, ostanek nekdanjega dominikanskega samostana XIII, stol,), akvadukt Pont-canal d’Agen, del vodnega kanala Canal de Garonne (XIX. Stol.), Muzej lepih umetnosti (ustanovljen 1876));

Valence (65.000 preb.; departma Drôme, pokrajina Auvergne-Rona-Alpe): stolnica v. Apolinarija (sedež škofije Valence, prenovljena v XI. stol. V romanskem slogu, posvečena 1095 pod papežem Urbanom II. Med verskimi vojnami je močno poškodovana, obnovljena v prvem desetletju XVII. stol. V cerkvi se nahaja spomenik papeža Pija VI., ki umre v Valenci leta 1799), romanska cerkev Janeza Krstnika (XI.-XII. stol.), Maison du Drapier (trgovska hiša iz XIII. stol.), Maison des Têtes (gotsko-renesančni mestni dvorec iz prve polovice XVI. stol.), Pendentif (renesančni pogrebni spomenik, XVI. stol.), veličasten vodnjak (1887), mestni park Jouvet, park Jean Perdrix z vodnim gradom, Marsova polja);

Valence

Moissac (13.000 preb., departma Tarn&Garonne, pokrajina Oksitanija) je eno najpomembnejših postajališč na Jakobovi poti (Via Podiensis), nekdanji benediktinski samostan sv. Petra ima v križnem hodniku (1059–1131) in na portalu (1110–1131) romanske skulpture, ki spadajo med evropske mojstrovine tistega obdobja).

KRAJEVNE DOBOROTE:

Cilj današnje trase leži že v drugem departmaju (Tarn-et-Garonne) in drugi pokrajini (Oksitanija), tako bomo raziskovali krajevne dobrote s tega območjaV departmaju Tarn & Garonne se na mizah pogosto znajdejo gosja pašteta (foie-fras), gosi in race. Tipične tradicionalne jedi so mešanica različnih kulinaričnih kultur Gascony, Quercy, Rouergue, Pays Toulousain in Aubrac. Najdete lahko jedi iz perutnine, gobove omake, krepke jedi, konfite, pa tudi. šampinjoni, gaskonsko govedo, kozji sir, sivka, med, jagnjetina jn sadne sladice.

  • Črna kokoš je starodavna pasma perutnine s čudovitim črno-belim perjem v stilu zebre. Njeno meso ni debelo, ampak tanko in mesnato. Črno kokoš gojijo zaradi jajc in nenavadnega okusa. Izvira iz občine Caussade in ga boste večinoma našli tam. Perutnina v Quercyju sega v srednji vek. Tukaj piščanci vedno kljuvajo zemljo, saj so v prosti reji in hranjeni z žiti. Imajo “Label Rouge”, rdečo oznako, ki je v Franciji pokazatelj zagotavljanja kakovosti;

    Crustade

  • Crustade, sladico narejeno iz finega listnatega testa, je mogoče najti povsod v Gaskonji in je v Tarn & Garonne prava kraljica sladic. Je alternativa jabolčni piti in je pripravljena z Armagnacom  ali suhimi slivami;
  • Orehov kruh in torte. V Quercyju so orehi in da bi bilo življenje lepše, so kmetje posipali pecivo in kruh z orehi. Okusne so na primer z dobrim kozjim sirom Cabécou;
  • Cassoulet je tradicionalna jed širšega območja, najdemo jo seveda tudi tu – v Montaubanu jo pripravijo s fižolom tarbais, ocvirki, paradižnikovo mezgo in seveda klobaso;
  • Račji konfit in račji zrezki (magret) sta dve jedi, ki so pogori na jedilnikih tukajšnjih gostiln;
  • Polnjen piščanec je starodavna oksitanska jed, ki jo je hotel kralj Henrik IV. ob nedeljah videti na mizi vsakega francoskega gospodinjstva. Piščanec se skuha čebulo, klinčki, šopkom zelišč (peteršilj, timijan, lovor ipd.), porom, korenčkom, repo in steblom zelene. Nadev je iz mesa klobase, piščančjih jeter in srca, peteršilja, česna, jajca, drobtin in mleka. Jed je zelo priljubljena ob posebnih priložnostih ali družinskih obrokih, in se ji čudovito poda kozarec suhega rdečega vina;
  • Coque Quercynoise je zelo okusen brioš aromatiziran s pomarančnimi cvetovi in se tradicionalno uživa za veliko noč. Zdaj je na voljo vse leto v obliki krogle, s čudovito mehko svetlo rumeno sredico in zlatim vrhom; 

    casselas de moissac

  • Chasselas de Moissac je priljubljeno namizno grozdje s krajevno zaščiteno oznako. Belo grozdje s tanko lupino je sladkega okusa z aromami medu,  zelo sočno in ima zlato barvo. Trga se ga izključno ročno. Iz grozdja pridobivajo sok (ki ga dodajajo tudi aperitivom, kot je Quercy des îles, z rumom, vanilijo in začimbami) ter marmelade in želeje; 
  • Departma je tudi sicer bogat s sadjem, znane so sladke melone iz Quercyja, ki uspevajo na apnenčastih in mešanih glinenih tleh, pa tudi hruške, jabolka in slive. Tarn & Garonne je sadovnjak Oksitanije. S tremi velikimi rekami (Tarn, Garonne in Aveyron) je aluvialni bazen velik in sadovnjaki uživajo v soncu in super hranilih v tleh. Tuj pridelajo več kot 80 % hrušk, jabolk in sliv v pokrajini; 
  • Žafran. V Quercyju sadijo čebulice žafrana že od srednjega veka. Sadijo jih julija, zacvetijo oktobra, cvetove pa nežno poberemo ročno, da poberemo dragocene stigme. Žafran je pravzaprav stigma rože, prisotna v majhnih količinah v vsakem cvetu. To pojasnjuje, zakaj je najdražja začimba na svetu. Žafran uporabljamo v zelo majhnih količinah (ker je drag, pa tudi zato, ker ima močan okus) za aromatiziranje ako sladkih kot slanih jedi. Dodaja se občutljivim jedem, kot so foie-gras, pokrovače ipd., dodaja se vodi za testenine, ko na primer kuhamo taljatele s školjkami. V sladki hrani se uporablja v sirupih, marmeladah in želejih. Lahko ga dodate v umešana jajca, kreme in brioše. Žafran je povsod!

ŠE KAKŠEN LINK:

 

Posted in Fr2022
Share this post, let the world know

Comments are closed