Na tradicionalnem ponovoletnem srečanju kolesarjev, tokrat v gostilni Turšič na Vrhniki, smo se ob dobri hrani in pijači odločali o letošnji XVI. ar-kolo-navtski kolesarski avanturi. Že na lanskem kolesarjenju po Franciji smo si ogledali nekatere “bele” lise – območja, kjer še nismo kolesarili – in se že takrat odločili, da francosko kuhinjo zamenja neprimerno cenejša balkanska, gosjo pašteto in petelinčka v vinu z mesom z žara (balkanska kulinarika niso samo čevapčiči in ražnjiči, ampak je mnogo bolj bogata), cassoulet s kakšno bolgarsko skhembe čorbo (vampi) (video),  rogljičke z baklavo, vrhunska francoska vina pa z najcenejšim pivom na svetu (pivo Zagorka je prav dobro) ter s strumiško mastiko ali grško ouzo, ob poti pa si žvižgali Ko to tamo peva.

Za izhodišče smo določili EV13 Ob železni zavesi, ki se začenja v mali ribiški vasi Grense Jakobselv ob Barentskem morju in konča v kraju Rezovo ob Črnem morju na bolgarsko-turški meji. 

Pripravil sem nekaj izhodiščnih tras z začetkom v Vidinu, Negotinu ali v Donjem Milanovcu ter zaključkom bodisi ob Črnem morju med Carevom in Varno bodisi ob Jadranskem, točneje med Dračem in Vloro.

Izmenjali smo si več mejlov z željami, pripombami in komentarji ter za naše srečanje glede na izhodiščne zahteve in možnosti (dolžina, višinski metri, promet, prenočišča) pripravil osem končnih predlogov. od katerih je na koncu največ soglasja prejel prav zadnji 1e. Donji Milanovac – Tekidrag (989 km, 10.740 vm), zaradi težav s hoteli v Milanovcu pa start prestavljen v bližnji Miroč (1.016 km, 10.060 vm). (če bo koga zamikala planina Miroč (video))

NAČRTOVANE DNEVNE ETAPE

Kolesarska avantura nas vodi po Srbiji, Bolgariji, Grčiji in evropski Turčiji, razdeljena je na trinajst etap, dolžine pa so po meri vzdržljivosti električnih koles – končno je to naša že XVI. avantura, pa že pri prvi leta 2007 (Histria (GR) – Timav (I)) nismo bili ravno rosno mladi. 

Približna trasa po balkanskih gorovjih

Dnevne etape so krajše kot običajno na naših kolesarskih avanturah, so pa podobno hribovite kot na kolesarski poti ob slovenski meji leta 2021.

Najprej se zapodimo v Srbske Karpate, z najvišjo samo 1,565 m visoko goro Rtanj, pred Sofijo oplazimo Staro Planino oziroma Bal-kansko gorovje, ozko gorsko verigo, ki se razteza vse do Črnega morja, po ogledu Sofije bomo pri Borovcu en dan brcali po gorovju Rila (sicer najvišji gorski masiv Balkana  z najvišjim vrhom Musala na nadmorski višini 2925 bomo samo “oplazili”, ko pa bomo prečili dolino reke, bomo nekaj dni preverjali kolesarsko pripraljenost v Rodopih. Gorovje Pirin s smučišči v Banskem, ki je bilo prvotno tudi v igri, a bi bila trasa predolga, smo pustili za drugič.

Raznolika bolgarska kuhinja

Načrtovane dnevne etape se lahko še malo dodelajo (tudi dolžina in višinski metri so dobljeni z Bike mapom), odvisne bodo od izbranega hotela (nekateri so redki kot biseri) in prevoznosti poti (promet, kolovozi): ** opise poti z zanimivostmi, kulinariko ipd. pa počasi se daleč pride prav Adi Smolar **

ODHOD::

sobota, 2.9.2023, zgodnji jutranji odhod s kombijem iz Kranja (po dogocoru še iz Ljubljane (Dolgi most)) do Miroča nad Donjim Milanovcem (730 km). 

ETAPE:

  1. Miroč – Zaječar (85 km, 1.070 v.m.)
  2. Zaječar – Gamzigrad – Kalna (6797 km, 6001.300 v.m.)
  3. Kalna – Dimitrovgrad (60 km, 499 v.m.)
  4. Dimitrovgrad – Sofija (80 km, 937 v.m.)
  5. Sofija – Borovec (76 km, 1.280 v.m.)
  6. Borovec – Pazardžik (75 km, 153 v.m.)
  7. Pazardžik – Asenovgrad (77 km, 362 v.m.)
  8. Asenovgrad – Kardžali (89 km, 1.790 v.m.)
  9. Kardžali – Madžarovo (78 km, 1.410 v.m.)
  10. Madžarovo – Odrin (93 km1.040 v.m.)
  11. Odrin – Kirklareli (78 km, 919 v.m.)
  12. Kirklareli – Luleburgaz (53 km, 325 v.m.)
  13. Luleburgaz – Tekirdag (75 km, 512 v.m.)

POVRATEK::

  • sobota, 16. 9. 2023, Tekirdag – Niš (625 km), kombi
  • nedelja, 17.9.2023, Niš – Ljubljana (Dolgi most)/Kranj (775 km), kombi

STATISTIKA:

Najdaljša etapa bo druga (97 km), če si bomo ogledali Gamzigrad, sicer pa deseta do Odrina (93 km), z največ vzponi osma do Kardžalija (1.790 v.m.) oziroma deveta do Madžarova (1.410 vm), najvišjo točko pa dosežemo takoj po startu iz Borovca v šesti etapi (1.347 m n.m.). “Normative” po dolžini 90 km presežeta dve etapi (2, 10), po višini 1.000 metrov pa šest (1, 2, 5, 8, 9, 10). Trase, ki presegajo naše normative, so obarvane rdeče, lahke etape pa zeleno.

Skupno bomo opravili nekaj čez 1.000 lm in premagali okrog 10.000 višinskih metrov. Vedno pa je zanimivo, ko na cilju skupaj damo naše garmine in primerjamo rezultate.

OSNOVNI PODATKI O DRŽAVAh na naši poti

REZERVIRAni hoteli Z NEKAJ DOGOVORJENIMI VEČERJAMI >>> 

BALKANSKA KULINARIKA

Morda delam komu krivico, če kulinarično zgodovino malo prikrojim po svoje. Petsto let v Otomanskem carstvu je pustilo določene sledi tudi na prehrani, vseeno pa se pri hrani razlikujeta krščanski in muslimanski del. Začenjamo s srbsko in končamo s turško kuhinjo. Seveda, samo nekaj idej, več je na povezavah. Ko pridemo nazaj upam, da bomo lahko tole poglavje dodobra dopolnili z lastnimi izkušnjami.

VINO, PIVO IN DRUGE PIJAČE;

KAJ RABIMO ZA VSTOP V:


Comments are closed