Za raziskovalce bo za ŠTIRI dni Turčije dovolj izbire:

(prevedeno/povzeto iz wikipedije)

Turška kuhinja

Turška kuhinja (wikipedija)

(turško Türk mutfağı) je kuhinja Turčije in turške diaspore. V veliki meri je dediščina otomanske kuhinje, ki jo lahko opišemo kot zlitje in prefinjenost sredozemske, balkanske, bližnje-vzhodne, srednjeazijske in vzhodno-evropske kuhinje. Turška kuhinja je posledično vplivala na te in druge sosednje kuhinje, vključno s kuhinjami jugovzhodne Evrope (Balkana), srednje Evrope in zahodne Evrope. Osmani so združili različne kulinarične tradicije svojega kraljestva, pri čemer so vplivali na mezopo-tamsko kuhinjo, grško kuhinjo, levantsko kuhinjo, egipčansko kuhinjo, balkansko kuhinjo, skupaj s tradicionalnimi turškimi elementi iz Srednje Azije (kot so mantı, ayran, kajmak), kar je ustvarilo obsežen nabor dobrot. Turška kuhinja vključuje tudi jedi ustvarjene v kuhinji otomanske palače.

Turška kuhinja se po državi razlikuje. Kuhinja v Istanbulu, Bursi, Izmiru in preostali Anatolii podeduje številne elemente otomanske dvorne kuhinje, vključno z zmerno uporabo začimb, prednostjo riža pred bulgurjem, koftami in večjo razpoložljivostjo zelenjavnih enolončnic (türlü), jajčevcev , polnjene dolme in ribe. Kuhinja črnomorske regije v veliki meri uporablja ribe, zlasti črnomorske sardone (hamsi), vključuje pa tudi jedi iz koruze. Kuhinja jugovzhoda (npr. Urfa, Gaziantep, Adıyaman in Adana) je znana po svoji raznolikosti kebabov, mezjev in sladic iz testa, kot so baklava, şöbiyet, adayıf, katmer in künefe.

(povzeto/prevedeno iz Akademije turške hrane)

predjedi ali priloge

(O)Cvrtki (ozlemsturkishtable)

Kabak Mücveri (Bučkini cvrtki) je vseprisotna predjed v Turčiji. Naribanim bučkam se primešajo z jajca, čebula, moka in zelišča, da se ustvarijo testo in ocvrejo. Nekateri ga imenujejo tudi “palačinke”. Tehnika priprave te jedi je prevzeta iz otomanske kuhinje. Postreže se ga z jogurtom ali omako na osnovi jogurta.

Sigara Böreği (Ocvrti feta zvitki) pomeni globoko ocvrto slano pecivo. Turki tanko zvaljajo testo, ga narežejo na trikotnike, nadevajo s feta sirom in peteršiljem, zvijejo in zavitke hrustljavo ocvrejo.

Haydari (Jogurtova omaka) je gosta, kremasta meze jed iz Turčije. Precejen jogurt ali labne se kombinira s slanim sirom in zelišči, da ustvari čudovito bogato in pikantno pomako. Je popoln dodatek k vsaki turški večerji. Haydari je podoben cacıku, ki vsebuje kumare in tudi enostavnejšo omako iz jogurta in česna.

Çöp Şiş (nabodalo), piščančje ali jagnječje nabodalo. Za jagnječja nabodala se pripravi omako iz majhne čebule in dveh strokov česna, rastlinskega olja, črnega popra, čilijevih kosmičev in soli. Drobno narezano meso surove jagnjetine se zmeša z omako in pusti počivati v hladilniku vsaj 2-3 ure. Meso se natakne na lesena nabodala in speče v teflonski ponvi na malo olja. Kot prilogo k piščancu sodi krompir v maslu. Krompir se nareže na velike kocke in skuhamo v slani vodi. Na maslu na majhnem ognju se rahlo popraži rdečo papriko in dodamo kuhan krompir ter meša 10-20 sekund.

Polpeti/kroglice iz leče (http://evlerehaziryemek.com/)

Mercimek Köftesi (polpeti iz leče). Za mnoge (udi zame, do danes) je turška kuhinja kuhinja doner kebabov in mesnih kroglic, ampak to je mnogo več kot to, saj so pokrajinske kuhinje tako raznolike kot se drugje kuhinja razlikuje po državah. Ena od takih zanimivih jedi so aroma-tične vegetarijanske kroglice iz rdeče leče, bulgurja in nekaj skrbno izbranih sestavin. So enostavne za pripravo in majo poln okusa. Turki jih postrežejo ob skoraj vsaki priložnosti. In le nekaj ostankov v hladilniku je bolj cenjenih od polpete iz leče, ko je potreben polnočni prigrizek.

Dolma (polnjeni trtni listi, sarma)

Bulgur Pilavı (rižota z bulgurjem) je zdrava priloga, ki se odlično poda k mesu ali piščancu na žaru, kebabu, enolončnicam in močnim enolončnicam. To jed je zelo enostavno pripraviti z le nekaj sestavinami in je pripravljena v samo pol ure. Turški rižev pilaf z bulgurjem je odlična priloga k večini turških jedi, kot so kuru fižol, sredozemski stročji fižol (svež fižol), Inegol Kofte ali jagnječji šiš kebab. Obstaja veliko različnih različic in tista s paradižniki je ena naših najljubših.

Šakšuka (midvakuhava.si)

Şakşuka (zelenjavna meze) je jed iz ocvrtih jajčevcev in bučk ter zelene paprike v gosti česnovo paradižnikovi omaki. Pogosto se postreže kot del meze ali kot turška priloga.

Bazlama (turški ploščat kruh, “lepinja”)

GLAVNE JEDI

Kahvalti (turški zajtrk) je tradicionalen turški zajtrk sestavljen iz sira, oliv, jajc, paradižnika, kumar, marmelade, medu, sadja, klobas in turškega čaja. Prvi obrok dneva je zajtrk, primeren za kralja. Turška beseda za zajtrk kahvaltı pomeni »hrana, ki jo jeste pred kavo«. Za ta kultni obrok se lahko postreže veliko različnih stvari, zato turški zajtrk običajno ni nikoli enak.

Inegold kofte (cookingorgeous.com)

Inegol Kofte (turške mesen kroglice). “Kofte” je splošno ime, ki se uporablja za mesne kroglice v Turčiji. Skoraj vsako mesto v Turčiji ima svoje poimenovano po njih, na primer “Izmir Kofte” ali “Tekirdag Kofte”.  İnegöl Köfte izvirajo z Balkana in jih v Inegol prinese priseljenec v poznem XIX. stol. V tridesetih letih prejšnjega stoletja postanejo zelo priljubljene in se hitro razširilo po vsej državi. Te kroglice je narediti enostavno, vendar vzamejo pa malo več časa za pripravo, saj se meso marinira čez noč, po oblikovanju pa se kroglice pusti še počivati nekaj ur. Glavna značilnost Inegol Kofte je, da ne vsebujejo nobenih začimb, razen soli, zaradi česar so prijazna otrokom. 

Kuzu Tandir (pečena jagnjetina) je najbolj priljubljena jed iz jagnjetine v turški kuhinji. Jagnjetina je dišeča in mehka, da odstopi od kosti in se topi v ustih. Ime tandır izhaja iz starodavne tehnike kuhanja mesa v posebni pečici, narejeni iz jame v zemlji. To tehniko so stoletja uporabljali Turki Seldžuki in njihovi predniki iz srednje Azije. Še danes jo lahko opazimo v Turčiji, Grčiji, na Kavkazu, v Indiji, Pakistanu in Afganistanu. Te posebne jamske “peči” so bile obložene z mešanico blata in slame ali kozje dlake, oblikovane v posodo, ki je bila široka na dnu in ozka na vratu. Pustili so jih sušiti na žgočem soncu azijskih step. Ko so utrjeno posodo postavili v jamo, so v njej zažgali les in premog, vse razen ozke odprtine pa prekrili z zemljo. Tandır pečice niso uporabljali samo za kuhanje, ampak tudi za ogrevanje stanovanj. Tradicionalni način kuhanja mesa v tandırju je, da jagnjetino cele obesite na obešen kavelj nad oglje, nato pokrijete vrh in pustite, da se kuha ure in ure.

Rižota s sardoni (sukrankaymak.com)

Hamsili Pilav (rižota z ocvrtimi sardoni) je vizualno privlačna turška jed iz v pečici pečenega pilava, obdanega s sardoni. Pilav je običajno pripravljen z dolgozrnatim rižem, čebulo, rozinami, pinjolami, meto, limoninim sokom in začimbami. Za pripravo pilava s sardoni pekač najprej namažemo z maslom, nato pa obložimo z ribami, tako da zapolnijo celotno skledo. Rižev pilav stresemo na sardone, ribje repe pa zavihamo proti sredini sklede, da je riž popolnoma obdan. Po peki jed običajno obrnemo na glavo in postrežemo okrašeno z vejicami kopra in rezinami limone.

Sultanov užitek (turkishfoodchef.com)

Hunkar Begendi (sultanov užitek, ovčji golaž) je nekaj sto let star turški recept, star. Obstajajo številne zgodbe, ki pojasnjujejo začetke te osmanske jedi z veličastnim imenom, ena od njih tudi vključuje cesarico Evgenijo, ženo Napoleona III., ki je bila očitno na obisku v XIX. stol. Ne glede na to, kdaj je jed nastala, je bil tedanji sultan nad njo tako navdušeno, da so njegovo evforijo poosebili v imenu! Kontrast med topljivo mehko jagnjetino, kuhano v preprosti, a bogato aromatizirani enolončnici in dimljeno sirno omako iz jajčevcev je preprosto izvrsten! To je otomansko jed sestavlja jagnječja enolončnica, postrežena z omako iz jajčevca in bešamela. Postreže se jo tako, da se na pire iz jajčevcev položi narezano meso. Čeprav se v tradicionalnem receptu uporablja jagnjetina, obstajajo tudi različice s piščancem ali mesnimi kroglicami.

JUHE IN ENOLONČNICE

ULIČNA HRANA

Döner Kebab sestavlja kruh polnjen z mesnimi ostružki (doner), zelene solate, narezanega paradižnika in čebule, z različnimi omakami kot blanche, majonezo in jogurtovo omako. Kebabe se običajno postreže s pomfrijem, ki se ga pogosto nadeva v sam kruh.

Mesni zavitek (tuerkische-rezepte.net)

Tantuni (mesni zavitek). Tantuni tavası je velika okrogla ponev z značilno vdolbino v sredini. Namen oblike ponve je ohraniti dve kuhalni coni, votla sredina je vroča, da popeče meso tik pred serviranjem, dvignjene stranice pa so le tople, dovolj, da ostane meso toplo, vendar ne dovolj vroče, da bi se cvrlo. Tantuni je priljubljena ulična hrana kuhanega, nato ocvrtega mesa, ki je zavito v tanek kruh poleg paradižnika, čebule in sumaka.

Dondurma (turški sladoled) je popolnoma gost in raztegljiv, kot običajno mora biti. Narejen je iz mleka, sladkorja in salepa. S svojim edinstvenim okusom in konsistenco ni podoben drugim sladoledom. Vsako turško sladico se lahko prelije s tem sladoledom, še zlasti rezino pistacijevega kadaifa ali zdrobove torte, ki okus dvigne na višjo raven. Obstajajo slaščičarne, ki strežejo celo baklavo s sladoledom v njej. 

Lahmacun (turška pica) je ena najbolj priljubljenih turških jedi hitre hrane! To je izredno tanek somun, prelit s pikantno mešanico mlete govedine ali jagnjetine. Nanj se naloži čebula, solata in peteršilj, čez se stisne limono in zvije.

Midye Dolma (polnjene školjke) so rna najbolj priljubljenih turških uličnih poslastic, je pa tudi ena najbolj zaskrbljujočih. Povsem mogoče je, da se prodaja na problematičnih mestih in v higiensko in zdravstveno problematičnih razmerah.

SLADICE

KRATEK SLOVAR ZA LAŽJE NAROČANJE HRANE

Da nas ne bodo preveč roke bolele, kot v Franciji, kjer smo z njimi razlagali, kaj bi jedli, saj tam govorijo le francosko (!), je tu nekaj turških besed (če smo že lomili francoščino nam bo s turščino šlo še slabše). Prevod je zakrivil Google, če sem klobaso spremenil v burek mi moja krivda. Na seznamu so vse besede, ki jih jaz rabim, vaše predloge pa še pričakujem. V Srbiji in Bolgariji se bomo že dogovorili, če ne, bomo pa čevapčiče / čufte in šopsko solato naročali.

Posted in Balkan
Share this post, let the world know

Comments are closed