VINO 

Povzeto po članku: Get To Know The Wines of Bulgaria  

dejstva O PRIDELAVI VINA v BolgarIJI 

  • Vinske pokrajine (winefolly.com)

    Leta 2016 je Bolgarija poročala o približno 148.000 hektarjih vinogradov, kar jo uvršča na 22. mesto na svetu.

  • Država prejme okoli 2200 do 2500 sončnih ur na leto, kar je podobno kot severna Italija, južna Francija ter severna Španija in Portugalska (vsa območja s pomembno pridelavo rdečega vina). 

  • Od 16. avgusta 2005 ima Bolgarija dve uradni vinorodni regiji: Donavska nižina in Trakijska dolina. Obe sta ZGO (zaščitena geografska označba). Predvideva se, da bo država sčasoma razdeljena na skupno devet regij: Donavsko nižino, severno črnomorsko obalo, južno črnomorsko obalo, vzhodno-trakijsko dolino, zahodnotrakijsko dolino, Rožno dolino, Sakar in Struma Rečna dolina.

  • Znotraj države se približno 75 % vinogradov nahaja v Trakijski dolini ZGO.

  • Cabernet sauvignon in merlot predstavljata 31 % površine vinogradov in sta zelo pomembni sorti, saj sta dokaz kakovosti bolgarskega vina in most do drugih sort.

  • Temperature poleti uravnava Črno morje, kar omogoča milo poletje, ki ohranja kislost sort.

  • Pridelek vinogradov v Bolgariji je presenetljivo nizek (povprečno četrtino v primerjavi s povprečjem v ZDA), kar kaže osredotočenost v kakovost bolgarskega vina.

RDEČA VINA

Vino Mavrud (wikipedija)

  • Mavrud je avtohtona sorta, ki na srednjem telesu izžareva bogate okuse češnje in čokolade. Za novinca imajo ta vina podoben profil kot rahlo hrastov malbec, skupaj z enakim osupljivim magenta obarvanim robom. Kakovost je še vedno nekoliko spremenljiva, zato pred nakupom preberite opombe o degustaciji. 

  • Melnik 55 ali »zgodnji Melnik« je genetski križanec med lokalnim širokolistnim melnikom in francoskim Valdeguiéjem. Melnik 55 in širokolistni melnik rasteta skoraj izključno v dolini Strume v jugozahodnem delu Bolgarije. To gorsko območje ponuja elegantne in popraste rdeče barve z okusi jagod, robid, črnega popra, mesquita in sojine omake. Mešana vina imajo močne tanine z grenkobo, podobno prahu zelenega čaja. Čisti, enosortni Early Melnik so veliko svetlejšega telesa, podobni Gamayu iz Beaujolaisa. 

  • Gamza ali kadarka (tastehungary.com)

    Rubin Bulgarskii je uspešen križanec med Nebbiolom in Syrahom, ustvarjen ob koncu petdesetih let prejšnjega stoletja. Hibrid pogosto opisujejo kot moškega, ki nosi obleko in kavbojske škornje, zaradi prefinjenega zeliščnega, slivastega sadja, ki se ujema z nekoliko strogimi tanini. Iz tega razloga boste Rubin pogosto našli v mešanici z Mavrudom, da dodate strukturo, barvo in telo. Okusi segajo od sladke jagode do robide, s subtilnimi notami kave in espressa. Vino pokaže, da je najboljše, ko se stara, in sadne arome se razcvetijo, ko se tanin zmehča podobno kot staran italijanski Nebbiolo. 

  • Gamza (alias Kadarka) je stara vzhodnoevropska sorta, ki verjetno izvira nekje z Balkana, zato ima raje hladnejše podnebje v severozahodni Bolgariji. Okusi trpkega jagodičevja s pikantnim, zeliščnim profilom in pridihom črnega popra in pekovskih začimb, ki niso podobni italijanski barberi ali oregonskemu modremu pinotu. Gamzo je zaradi lahkega telesa in visoke aromatičnosti najbolje postreči v bordo kozarcu.

  • Cabernet sauvignon in merlot. Čisti sadeži črne češnje z nežnimi aromami tobačnih listov, vijolice in vanilije. Vina imajo pogosto pridih trpkosti, ki daje lahkotnejše, elegantnejše, srednje telo. Proizvajalci pogosto mešajo Cabernet s Syrahom in Mavrudom.

  • Cabernet Franc. Grozdje, ki odlično uspeva v bolgarskem zmernem podnebju, vendar je še vedno zelo v vzponu (težko ga je najti in je nekoliko spremenljivo). To čisto sortno vino prinaša črno listje, rdečo papriko, črni ribez, papriko, prah, meto in češnjo. 

  • Modri pinot. V Donavskih nižinah obstaja več mikroklim z apnenčastimi tlemi, ki kažejo neverjeten potencial za modri pinot. Predstavljajte si okuse granatnega jabolka, posušene vijolice, hibiskusa in kakava v prahu s finozrnatimi tanini in zemeljsko mineralnostjo, podobno gobam. Pri precej manj kot 20 $ za steklenico so ta vina preobremenjena.

Bela vina 

  • Červen Misket (superplants.bg)

    Misket Červen oziroma Misket. Rdeča v imenu se nanaša na rožnato barvo grozdja. To je suho, nekoliko slano, aromatično belo vino, ki bi si ga lahko predstavljali kot suh muškat, z okusi mandarine, rožne vode, limete in tajske bazilike. Zaključek je lahko nekoliko slan, z dolgotrajnimi okusi posušenega ananasa ali manga.

  • Dimyat je verjetno bolgarskega izvora in je pravzaprav povezan s Chardonnayjem in Aligotom po predniku grozdja Gouais Blanc. Vina bodo požgečkala brbončice s kislostjo in okusi podobnimi Aligotu, vključno s subtilnimi notami jabolka, citrusov in jablanovega cveta. 
  • Muscat Blanc oziroma Tamianka Bolgarija. Drugo ime nosi zaradi značilne arome kadila. To grozdje ponuja precej obetavne rezultate, tudi v južnih regijah Bolgarije, vendar sever ponuja element svežine in elegance. Nesuhi slogi so značilni in pogosti. Vina iz Tamianke odražajo večplastne arome zrelega sadja, cvetja in začimb. Vino Tamianka iz enega vinograda iz vinske regije Južni Sakar (območje, primerno tudi za Syrah in Merlot) je služilo kot vodilno vino za aromatične beljake v državi. 

  • Bolgarski chardonnay je pogosto narejen v neokajenih stilih, ki so sveži in sadni z notami jabolka, ananasa in zvezdastega sadja, z dobro kislostjo in subtilno prodnato mineralnostjo. Možno je najti okusne različice staranega hrasta, čeprav jih je veliko težje najti.

  • Sauvignon Blanc. Nov trend sorte v Bolgariji z najstarejšimi nasadi iz leta 2000. Vina imajo bolj subtilne arome z več zeliščnimi okusi limetine lupine, grahovih poganjkov, belega popra in sveže pokošene trave. V okusu je prijetno srednje težko telo, ki se zaključi nekoliko slano in pikantno z notami posušene trave in morskih školjk.

  • Rikat oziroma Rkatsitelli je ena najboljših belih sort vzhodne Evrope in največkrat zasajeno belo grozdje v Bolgariji. Kljub temu se Rikat redko uporablja kot eno sortno vino, večinoma ga boste našli kot nevtralno grozdje, ki se uporablja skoraj kot Sémillon v beli bordojski mešanici za zaokroževanje okusov.

PIVO

Pivo Kamenica (twitter,com)

Sodobna zgodovina piva v Bolgariji (пиво ali бира) sega v XIX. stol., ko ga v državo uvedejo tujci iz Avstro-Ogrske, Francije in Švice. Do tedaj je bilo pivo v nekdaj pretežno rakijsko-vinski deželi praktično neznano. Danes je Bolgarija s 73 litri piva na leto na 15. mestu po porabi piva na prebivalca.

Madžarski izgnanci v Šumnu, ki jih je po madžarski revoluciji leta 1848 vodil Lajos Kossuth, so varili pivo in naj bi našli privržence med domačini. Njihovo bivanje v mestu pa je bilo kratko in jim ni uspelo predstaviti piva množicam. Francoz Ducorp, ki je med letoma 1873 in 1876 delal kot železniški inženir blizu Sofije, je v Knyazhevu [bg] odprl majhno pivovarno. Čeh Jiří Prošek, ki je leta 1873 prvič prišel v Bolgarijo, da bi delal na isti železniški progi, je opazil, da so tamkajšnji Šopi imeli navado variti prvotno pivo ob trgatvi. Ječmen so namočili, ga pustili kaliti, posušili, dodali vročo vodo in divji hmelj, z naravno fermentacijo in ohlajanjem.

Najzgodnejšo komercialno pivovarno v Bolgariji sta leta 1876 v Plovdivu ustanovila nemška Švicarja Rudolf Frick in Friedrich Sulzer. V letih 1879–1881 je s pomočjo še enega švicarskega strokovnjaka, Christiana Augusta Bomantija, postala velika in sodobna tovarna. Proizvodnja se je začela leta 1882 na območju Kamenitsa v bližini mesta in se nadaljuje še danes, njena naslednica je pivovarna Kamenitza. (VEČ O ZGODOVINI >>>)

Bolgarsko pivo (barcafe.bg)

Pivo Zagorka (twitter.com)

V Bolgariji proizvedejo letno 600 milijonov litrov piva. Standardni svetli ležak je bil tradicionalna izbira piva za Bolgare, a ko so Heineken, Molson Coors in Carlsberg kupili lokalne pivovarne, se je izbira za pivce piva v premium in ekonomičnem segmentu razširila. Uvoz in izvoz piva sta se začela razhajati – izvoz se je leta 2007 povzpel na 8,4 milijona litrov, medtem ko je uvoz upadel na 4,6 milijona litrov. Bolgarija izvaža predvsem v sosednje države, kot so Makedonija, Romunija ali Srbija, ter v države, kjer živijo izseljenci, kot so ZDA, Kanada, Združeno kraljestvo in Španija.

Pivovarne v lasti Molson Coorsa so Kamenitza, Astika in Burgasko, v lasti Heinekena Zagorka, Ariana in Stolično, v lasti Karlsberga pa Pirinsko Pivo in  umensko. Ostaja nekaj samostojnih pivovarn kot Ledenika, Lomsko, Boliarka, Britos in  ofia Electric Brewing. Veliko je tudi malih kraft pivovarn.

ŽGANE PIJAČE

Rakija, bolgarska vodka (povzeto/prevedeno po si.hiloved.com) Bolgarija ima cvetočo vinsko industrijo in proizvodnjo piva, vendar se rakija vseeno šteje za nacionalno pijačo. Rakija, tudi pik rakija, rachiu, ali grejana rakija je alkohol podoben žganju, ki se proizvaja z destilacijo fermentiranih plodov (grozdje, slive, marelice, hruške, jabolka, češnje, smokve, kutina) in ima visoko vsebnost alkohola, včasih tudi več kot 60 %. Najbolj priljubljena je rakija iz grozdja, vendar je priljubljena tudi slivovica (rakija iz sliv). Po destilaciji se rakija včasih meša z zelišči, medom, višnjami ali z orehi. Rakija je alkohol za dober počitek v vseh svojih pojavnih oblikah. Prileže se po napornem delovnem dnevu, pa tudi za veliko zabavo, kjer potrebujete sistematično vzdrževanje določeno izbiro razpoloženja. Hkrati je bolgarska vodka tudi univerzalen izdelek, saj boste v njeni raznolikosti okusov vedno našli možnosti, ki lahko zadovoljijo najboljše skrite interese in sanje. Rakijo se sicer pije pri predjedih, kot so meze in solate, vino ali pivo pa se uživa pri ostalih jedeh. Če se natakanju poli kapljica rakije pomeni, da je ta za umrlega. Dejansko se po pogrebu ob nazdravljanju z rakijo za dušo odhajajočega nekaj kapljic polije po tleh. Na porokah gre nevestino oče od mize do mize ter ponuja rakijo in dobre želje za novoporočenca. Na splošno je rakija znak gostoljubja in se jo vsakemu gostu, kot simbolično gesto ponudi majhno stekleničko (frakelj).

Bolgarska rakija (bulgaria-shop.de)

Po zadnjih arheoloških najdbah znanstveniki nimajo več dveh o izvoru rakije in zagotovo naj bi jo izumili v Bolgariji. To dokazuje fragment posode za destilacijo alkohola, nedavno najden v bližini trdnjave Lyutitsa. Najdbo datiramo v XI. stol. Pred tem so bile domače o izvoru tako zanimivega žganja zelo različne..

Menta (bulgaria-shop.de)

Mastika je druga pijača priljubljena v Bolgariji Je močna pijača z aromo, ki se jo pije močno ohlajeno in nas bo spomnila na grški ouzo. Je bistra, dokler ji ne dodamo vode ali ledu, ki jo bo pomotil in napolnil z majhnimi kristalčki. Močan okus janeža ni vsem najljubši, vendar je vredno vsaj poskusiti, če se želite prepustiti tipični bolgarski izkušnji na plaži.

Menta je močan alkohol na osnovi mete, ki je eden od simbolov poletja v Bolgariji.

Pelin je grenka pijača, pridobljena iz vina. Med postopkom fermentacije se vinu doda zel artemisia absinthium (v bolgarščini pelin, od tod tudi ime pijače). Pelin lahko naredimo iz belega in rdečega vina.

 

Posted in Balkan
Share this post, let the world know

Comments are closed