Prenočili smo v treh skupinah na turističnih kmetijah v bližini bolgarske meje v vaseh Kalna, Inovo in Jalovik izvor. Vse te vasi so izhodišče tudi za planinske izlete, predvsem na Midžor (2169 m n. m.), najvišji vrh Srbije, ki je v gorovju Stara planina, oziroma Balkan na meji med Srbijo in Bolgarijo. Gorovje se razteza od meje s Srbijo po sredini Bolgarije od zahoda proti vzhodu vse do Črnega morja.

VELKO TURISTIČNO NASELJE V KALNI, A ŽAL ZAPRTO

Na vseh treh turističnih kmetijah so nam prijazne gospodinje pripravile okusen domač zajtrk, po zajtrku pa smo se zbrali v vasi Jalovik izvor na turistični kmetiji Stanišić, kjer smo začeli tretjo etapo. Trasa tistega dne je bila ena krajših (šestdeset kilometrov) in lažjih (petsto metrov skupnega vzpona). O dežju, ki nas je na etapi dan prej vseskozi spremljal, ni bilo ne duha ne sluha. Tisti, ki koles niso oprali že takoj, ko smo prikolesarili čez hrib po blatu in ilovici, so jih oprali zvečer po prihodu na cilj, tako da smo se z relativno čistimi kolesi podali v lep sončen dan.

NO JA, K ČEVAPČIČEM SE PODA TUDI PIVO 0,0

SLAPOVI BIGAR

Iz vasi smo se takoj začeli vzpenjati po lepi neprometni cesti na deset kilometrov oddaljeno najvišjo točko etape. Po nekaj kilometrih smo se ustavili pri slapu Bigar, kjer smo si ogledali slap, naredili skupinsko fotografijo, nato pa nadaljevali do prelaza (624 m n. m.).

Sledil je desetkilometrski spust proti vasi Temska. Spremljali so nas čudoviti razgledi na zelene griče in dolino, v katero smo se spuščali. Prikolesarili smo v dolino reke Temske (Temštica), ki priteče iz Stare planine in je v gornjem toku znana pod imenom Toplodolska reka. Napajajo jo številni gorski potoki. V tem delu ima reka velik padec in na njej so številni slapovi. Zaradi značilne rdeče barve njenih bregov jo imenujejo tudi srbski Kolorado.

Po dolini reke Temske smo kolesarili skozi slikovito pokrajino. Približno deset kilometrov pred Pirotom smo Temsko zapustili in ob reki Nišavi nadaljevali pot do Pirota. Nišava izvira v Bolgariji, v bližini Dimitrovgrada priteče v Srbijo in se v bližini Niša izliva v Južno Moravo. Pri trdnjavi Kale, ki se imenuje tudi Pirotski grad ali tudi Momčilov grad, smo imeli krajši postanek.

Utrdba v Pirotu

Do Pirota smo prikolesarili po znani evropski kolesarski poti EvroVelo 13, ki tu zavije na vzhod proti gorovju Stara planina. Če bi se odločili za to pot, bi etapo podaljšali za 66 kilometrov in bi naredili dodanih 1400 višinski metrov. Naša pot pa je vodila po dolini neposredno proti današnjemu cilju v Dimitrovgradu, mestu ob meji z Bolgarijo. Ker je bila etapa ena krajših, smo v hotel prišli zgodaj. Nekateri so odšli na ogled mesta, nekateri pa smo se lotili temeljitega čiščenja koles po vožnji po ilovici. Prenočili smo v hotelu, kjer so nam pripravili tudi okusno večerjo.

Posted in Balkan
Share this post, let the world know

Comments are closed