(povzeto po Foodtrippers) Tako kot hrana v večini vzhodnoevropskih držav je tudi tradicionalna litovska hrana krepka, preprosta jed, ki ogreje kosti v mrzlem zimskem dnevu. Tipične sestavine so krompir, ržena semena, rdeča pesa in gobe – pridelki, ki rastejo po vsej državi na kmetijah in v gozdovih. 

Cepelinai (krompirjevi cmoki polnjeni z mletim mesom), znani tudi kot Didžkukuliai, je prva jed, ki bi jo morali poskusiti, ko pridemo v Litvo. Ni samo nacionalna jed, ampak je tudi odličen obrok, ki ga lahko uživamo ob vrčku litovskega piva. Ime dobi zaradi podobnosti z cepelinom, tako po obliki kot velikosti. Cepelinas je v bistvu z mesom polnjen krompirjev cmok, podoben cmokom, ki jih strežejo v državah, kot so Avstrija, Belorusija, Nemčija in Poljska. Te litovske cmoke ponavadi je s kislo smetano, prelito na vrhu ali dodano ob strani. Za vegetarijance se lahko mesni nadev nadomesti s skuto ali gobami.

Šaltibarščiai, hladna pesina juha (lamaistas.lt)

Šaltibarščiai (šalti – mrzla, barščiai – boršč, hladna pesina juha) je osvežilna ohlajena juha, ki jo strežejo v restavracijah po vsej Litvi. Kljub svoji živo rožnati barvi je ta ikonična ohlajena litovska juha tako osvežilna kot svetla. Ostale sestavine juhe so kumare, koper, zelena čebula, trdo kuhana jajca in kefir (fermentiran mlečni izdelek iz kefirjevih zrn). Litovci navadno juho prelijejo s kislo smetano in svežim koprom ter jedo ohlajeno s krompirjem. Podobni juhi pravijo Latvijci hladna juha ali Aukstā Zupa.

Bulviniai Blynai (krompirjeve palačinke). Litovci jedo krompir šele nekaj stoletij, vendar so jedi z varčnim gomoljem sestavni del njihove kuhinje. Za marsikaterega Litovca so krompirjeve palačinke njihova najljubša tradicionalna litovska hrani. Čudovito hrustljave ocvrte krompirjeve palačinke iz majhne evropske države so vsekakor predstavnik najboljše litovske kuhinje! Običajno jih postrežemo z izdatno kepico kisle smetane, njihova izdelava pa je poceni in imajo vse značilnosti prave tolažilne hrane!

Kepta duona, česnov kruh (lamaistas.lt)

Kepta Duona (ocvrt kruh s česnom) Če so krompirjeve palačinke najboljša krompirjeva jed v Litvi, potem je ocvrt kruh s česnom najboljši prigrizek v državi. Ne samo, da je jed poceni in enostavna za pripravo, ampak se odlično poda tudi k litovskemu pivu. Čeprav Kepta Duona v prevodu pomeni pečen kruh, litovski kuharji ocvrejo trakove temne rži na olju, preden jih natrejo s česnom.

Kibinai (pecivo z mesnim nadevom), ki spominjajo na angleško mesno pito ali na mesni burek, so pite v obliki polmeseca, tradicionalno polnjene s slanim jagnječjim nadevom, lahko pa tudi s piščancem, skuto ali sadjem. Kibinai je prvotno predstavila judovska karaitska sekta, ki se je v srednjem veku priselila v Litvo s Krima, je prestala preizkus časa in spreminjajočih se okusov.

Žirniai Su Spirgučiais, grah z ocvirki (lithuanianintheusa.com)

Žirniai Su Spirgučiais (grah z ocvirki) je prigrizek v baru, ki je priljubljen tudi v sosednjih baltskih državah. Čeprav jed v prevodu pomeni grah z ocvirki, nas jed spominja na uživanje koruznih oreščkov. Za pripravo Žirniai su Spirgučiais kuharji skuhajo majhen rumen grah, preden ga ocvrejo s prekajeno slanino. Rezultat je slan, beljakovinsko bogat prigrizek, ki se odlično poda k pivu.

Juoda Duona (temni rženi kruh). Litovci tradicionalno pečejo kruh z rženo namesto s pšenično moko, rezultat pa je temnejša in robustnejša štruca. Čeprav litovski kmetje meljejo žita, kot so pšenica, rž in ajda, je najbolj tradicionalni litovski kruh v državi pripravljen iz naravnega kvasa in temne ržene moke, ki se ga tradicionalno peče doma, a je na voljo tudi na tržnicah in v restavracijah. Poleg kombiniranja kruha z juho, litovske restavracije uporabljajo kruh kot osnovo za krepke sendviče in ga ocvrejo na trakove, da pripravijo Kepta Duona. Z drugimi besedami, v Litvi ne boste imeli težav pri iskanju temnega rženega kruha.

Sūris, sir (bat-smg.wikipedia.org)

Marinuoti Agurkai (kisle kumarice), ki so bile še posebej priljubljene pri nekdanjem judovskem prebivalstvu v državi, so bile glavna hrana, ki so jo Litovci tradicionalno pripravljali doma s fermentacijo kumaric in pese v lesenih sodih. Marljivi domači kuharji so se vsako pomlad lotili kisanja in vse leto uživali sadove svojega dela. Čeprav nekateri Litovci še vedno kisajo zelenjavo doma, se jih da kupiti tudi na tržnicah.

Sūris (sir) se dobro ujema s temnim rženim kruhom in medom. Čeprav ni tako znan kot sir, proizveden v državah, kot sta Francija in Italija, proizvodnja litovskega sira sega stoletja nazaj. Skuta je najbolj značilna sorta, vendar je nekaj litovskih sirov doseglo status zaščitene geografske označbe (ZGO). Mehko skuto boste verjetno našli na jedilnikih za zajtrk, pa tudi na lokalnih tržnicah in v trgovinah s hrano. Jejte ga z rženim kruhom in medom. Ta kombinacija je litovska klasika.

Skilandis, sušena klobasa (qualigeo.eu/en)

Skilandis (hladno dimljena sušena klobasa). Kljub obilici zelenjave in žitaric ima v Litvi meso enako pomembno vlogo v kuhinji države. Odličen primer je Skilandis, hladno prekajena sušena klobasa, ki je priljubljena med domačini. S tehničnega vidika obrtniki pripravijo Skilandis tako, da ovitek prašičjega želodca napolnijo z začinjeno mletim svinjskim mesom, ga prekadijo in pustijo zoreti. Končni rezultat so kakovostne mesnine, ki jih mesojedci kupijo na tržnicah in postrežejo ob pogostitvi.

Žuvis (riba). Litovci jedo različne ribe, vključno s ščuko, ostrižem, trsko in orado, vendar je sled (silkės) na prvem mestu. Ne glede na letni čas boste na litovskem meniju verjetno našli ribe. Restavracije pečejo, dimijo in solijo ribe ter jih postrežejo s prilogami, kot so kuhan krompir, pire krompir in temni rženi kruh. 

Litovske sladice

segajo od piškotov v obliki gob (Sausainiai Grybukai) do ocvrtega testa v obliki angelskih kril (Žagarėliai). Nekatere litovske sladice vključujejo lokalne izdelke, kot so med, skuta in mak, druge pa čokolado, pridobljeno iz daljnih krajev. Predlagam dve, Šakotis (torta) in Varškės Spurgos (skutini krofi)


Comments are closed