HRANA 

anitavillas.com/blog/traditional-dishes
wonderfulmarche.com
lacucinaitaliana.com

x

Podeželje ponuja svoje tradicionalne jedi, kot so porchetta (cel prašiček, polnjen z zelišči, česnom, rožmarinom in koromačem ter pečen na ražnju), piščanci iz proste reje, pernate divjadi (prepelice, golobi), zelenjava, olive, salame, šunke in klobase …

Vincisgrassi (lazanja) (wikipedia)

Vincisgrassi (premagaj maščobo ali maščoba zmaga?) je krajevna različica lazanje, v kateri je sedem plasti listnatega testa prepletenih s posebno omako, obogateno s piščančjimi drobovji. Pogosto jo postrežejo kot glavno jed med praznovanji ali posebnimi priložnostmi, vendar je enako cenjena kadar koli v letu. Kombinacija intenzivnih okusov in vabljivih tekstur naredi jed, ki jo imajo radi vsi, od domačinov do obiskovalcev, ki želijo okusiti pristno kuhinjo iz Mark. Vincisgrassi je jed, ki pooseblja tradicijo, strast in ljubezen do dobre hrane.

Brodetto di Pesce (ribja juha) je pripravljena z različnimi svežimi morskimi sadeži, značilnimi za Jadran, kot so lignji, školjke, kozice in škampi. Priprava se v Markah nekoliko razlikuje od območja do območja in vsaka družina ali restavracija ima svoj recept, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Je prava poslastica za brbončice, kombinacija intenzivnih okusov in arom, ki spominjajo na tradicijo in kulturo te italijanske dežele.

Makaroni iz Campofilona (spinosa.com)

Maccheroncini di Campofilone, DOP (makaroni iz Campofilona) so tanke in lahke sveže testenine, tradicionalno postrežene s preprosto paradižnikovo ali mesno omako, dobro pa se podajo tudi k ribam. Skrivnost te vrste testenin je zelo tanko, razvaljano testo, zaradi katerega se topijo v ustih. Pripravljajo jih že med Tridentinskim koncilom v Trentu med letoma 1545 in 1563 in imajo zdaj status ZGO (DOP). Dolge, tanke testenine kljub svojemu imenu spominjajo na kvadratne špagete. Tradicionalno jih postrežejo z mesnim ragujem.

Passatelli in Brodo je okusna dobrota pripravljena s krušnimi drobtinami, parmezanom, jajci in muškatnim oreščkom, ki tvorijo gosto in okusno testenino, narezano na trakove in kuhano v bogati in dišeči mesni juhi. Ta jed je idealna za mrzle zimske dni ali kot nasitna prva jed ob vsaki priložnosti.

Porketa (cookingwithcocktailrings.com)

Porchetta (porketa, svinjska rolada). V Markah pripravljajo sočno in aromatično jed tudi iz zajčjega mesa, polnjenega z zelišči in začimbami, ki se nato počasi peče v pečici, dokler ni popolnoma hrustljava na zunaj in mehka na znotraj. Pogosto jo postrežejo kot glavno jed med prazničnimi priložnostmi ali družinskimi srečanji v regiji, skupaj s preprostimi prilogami, kot je pražen krompir ali sezonska zelenjava.

Ciauscolo, DOP (salama) je proizvedena iz mešanice svinjske maščobe in pustega mesa, belega vina, česna in popra ter starana najmanj 15 dni. Je paštetaste konsistence in se uživa namazanega na toplih rezinah domačega kruha.

Prosciutto di Carpegna, DOP (pršut iz Carpegne) prihaja iz severnega dela dežele. Je mehak, sladkega in rahlo aromatičnega okusa zaradi zunanjosti na osnovi popra in paprike. Rahlo jantarni odtenek je posledica procesa zorenja, ki poteka pri nekoliko višji temperaturi kot druge sorte pršuta.

Tartufi. Acqualagna velja za prestolnico tartufov in gosti številne sejme in tržnice, posvečene temu izjemnemu gomolju. Tartuf Acqualagna je še posebej cenjen zaradi svoje kakovosti in raznolikosti: med najbolj znanimi vrstami so beli tartuf, dragoceni črni tartuf, poletni tartuf in črni tartuf. Vsak od teh ima edinstvene senzorične lastnosti, ki so primerne za različne kulinarične priprave. Marke se ponašajo z dolgo tradicijo uporabe tartufov v lokalni kuhinji in obstaja veliko tipičnih receptov, v katerih so glavna sestavina. Ena najbolj klasičnih jedi so zagotovo tagliatelle s tartufi, kjer sveže domače testenine zabelimo s stopljenim maslom ter naribanimi svežimi tartufi in parmezanom.

Poltrdi sir iz Urbina (riminibeach.it)

Casciotta d’Urbino, DOP (poltrdi sir) je specialiteta pokrajin Pesaro in Urbino in se tam proizvaja že stoletja, tako da naj bi bil Miche-langelov najljubši sir. Narejeno iz ovčjega mleka, pomešanega z 20-30 % kravjega mleka, je majhno (premer je približno 15 centimetrov/6 palcev) in ima sladek, rahlo kisel okus.Olive all’Ascolana, DOP (olive iz Acoli Picena) so zelene olive brez koščic, polnjene z mesnim nadevom, običajno svinjino, aromati-zirane z začimbami in zelišči, nato panirane in ocvrte do zlate hrustljavosti. Obdelava zahteva nekaj spretnosti in natančnosti, saj je pomemb-no ohraniti obliko in konsistenco oliv med postopkom polnjenja, paniranja in cvrtja. Pravi del kulinarične zgodovine, v katerem lahko uživate v vsakem grižljaju.

Crescia Sfogliata, tanek in hrustljav kruh, ki je kot nalašč za prilogo krajevnim suhomesnatim izdelkom, kot je ciauscolo, in tipičnim sirom iz dežele Marke, kot sta pecorino in caciotta.

VINO, ŽGANE PIJAČE IN LIKERJI

Verdicchio je bela sorta grozdja, ki se goji predvsem v deželi Marke Ime izhaja iz verde (zeleno) in se nanaša na rahel zelen/rumen odtenek, ki ga imajo vina iz tega grozdja. Je lahko suho belo vino z okusom hruške in limone ter kremasto, oljnato struk-turo. Odlično gre k ribam. Verdicchio je glavna sorta grozdja za dve vini DOC, Verdicchio di Matelica in Verdicchio dei Castelli di Jesi. Poleg pridelave mirnih vin se iz grozdja proizvajajo tudi penine in slamniki.

Sangiovese Rosso. Barva je rubinasto rdeča, z rahlo vijoličnimi kraki. Parfum je intenziven, vinski, podoben vijolici in zreli jagodi. V okusu je srednje sladko, intenzivno, prijetno taninsko, rahlo grenko in harmonično.

Pechotino (wikipedia)

Bianchello, Biancame je bela sorta grozdja, ki se goji v deželah Marche in Emilia-Romagna. Je pomembna sestavina v vinih DOC Bianchello del Metauro in Colli di Rimini.

Pecorino je bela grozdja, ki raste v italijanskih deželah Marke, Abruci, Toskana, Umbrija in Lazij. Ta sorta grozdja se uporablja za proizvodnjo vin DOCG, kot je Offida Pecorino DOCG, in vin DOC (, kot so Falerio dei Colli Ascolani, Colli Maceratesi in Falerio dei Colli Ascolani. Ime naj bi dobilo ime po ovcah, ki so jedle to grozdje.

Lacrima, je redka sorta rdečega vina, ki izvira iz dežele Marke. Vino DOC Lacrima di Morro d’Alba je skoraj v celoti iz tega grozdja. Ime grozdja (solza) izhaja iz njegove oblike, podobne solzam, ali drugače, njegove tanke lupine, ki omogoča, da iz grozdja kapljajo kapljice soka, podobne solzam. Lacrima vsebuje malo taninov in običajno velja, da je za pitje najboljšo mlado vino. Po legendi je leta 1167 Friderik I. Rdečebradec postal ljubitelj tega vina, potem ko je po obleganju Ancone zavzel še Castello di Morro d’Alba.

 

 


Comments are closed