HRANA
https://www.lacucinaitaliana.com/italian-food/italian-dishes/quintessential-foods-of-molise
Nobenega dvoma ni, da so živila v Moliseju za Neitaljane prav tako pod radarjem kot regija sama. Molise leži deloma na Jadranu, južno od Abrucev, zahodno od Apulije, vzhodno od Lacija in severno od Kampanije.
Res škoda, ker Molise ponuja odlične užitke, ki so prav tako prijetni za brbončice kot bogastvo drugih priljubljenih regij, kot sta Lazio in Toskana. Torej, na tej opombi, tukaj je šest bistvenih živil Molise, ki jih morate imeti v mislih.
1. Fusilli
Molise je že od antičnih časov znan po proizvodnji žit. Nekatere oblike testenin, ki so zdaj razširjene po vsej Italiji, so se rodile tukaj kot fusilli. Pripravimo ga tako, da za testo zmešamo moko durum pšenice, vodo in ščepec soli ter ga narežemo na trakove. Trakove nato ovijete okoli tanke železne palice, da oblikujete klasične oblike kodrov, nato jih pustite, da se posušijo. Lokalne gostilne strežejo moliške fusillije, ki združujejo testenine z jagnjetino ali mešano mesno omako.
2. Tortarello
Tortorello, razširjen v obalnih območjih Molise in Abruzzo, je zelenjava iz družine melon, čeprav spominja na kumaro. Je zelen, podolgovate in nekoliko zavite oblike, bogat z vodo, osvežujoč in okusen. Poleti se večinoma uživa z olupkom, bodisi začinjeno s soljo, oljem in kisom; levo navaden; ali v kombinaciji s paradižnikom.
3. Čičerika
, ena najstarejših stročnic, je pripravljena po dolgem namakanju vsaj 24 ur v topli slani vodi. Kuhajo jih skoraj dve uri, nato pa jih začinijo z oljem in dišavnicami, kot so timijan, origano in rožmarin. Dodamo jih lahko tudi juham ali jih zreduciramo v pire. Njegov nežen okus spominja na čičeriko, fava fižol in grah – pravzaprav so znani tudi kot indijski grah.
4. Caciocavallo iz Agnone
Caciocavallo, narejen iz kravjega mleka, je glavna jed južne Italije. Njegovo ime v prevodu pomeni “konjski sir” in je tako imenovano po slogu sira. Dve izpolnjeni obliki sira sta privezana na obeh koncih vrvice in nato obešena na tram, da se posušita, na podoben način, kot bi sedlane torbe visele s hrbta konja. V južni Italiji obstajajo različne sorte, zlasti Caciocavallo di Silano iz Kalabrije. Velik, hruškast trdi sir tehta med 1½-3 kilograme (3-7 funtov) in se stara od treh mesecev do dveh let. Mlajši kot je sir, bolj svež in slajši je okus. Dlje kot se stara, bolj pikantne note dobi. Ta vrsta sira je odlična tudi na žaru. Leta 2019 je Caciocavallo di Agnone domov odnesel nagrado za najbolje začinjene italijanske testenine filata (razvlečena skuta) na italijanskih nagradah za sir.
5. Gospa iz Conca Casale
Edini izdelek Molise Slow Food Presidium, Signora di Conca Casale, je velika salama v obliki čebeljega panja, narejena iz drobnih kosov svinjine (ledja, plečeta in zaseke iz želodca in hrbta), ki so bili narezani z nožem in začinjeni s poprovimi zrni. , čili papriko, divji komarček in koriander. Ovoj natremo s surovo koruzno moko, pomarančnim in limoninim sokom, kisom in vinom. Ko ga postrežemo, ga narežemo na debele rezine. Nekoč so ga podarjali ljudem, kot sta farmacevt ali mestni notar.
6. Pampanella
Najbolj priljubljena ulična hrana v Moliseju, pampanella, je vedno na mizi na zabavah in festivalih. Ta pečen svinjski file je začinjen s česnom in obilico pekočih in sladkih čili paprik. Je rdeče barve in ima mehko, sočno teksturo. Jemo ga toplo ali hladno in vedno s kruhom. Ime naj bi izhajalo iz da pampino, lista vinske trte, ki je v antiki ovijal file.
VINO, ŽGANE PIJAČE IN LIKERJI
Montepulciano Rosso (suho, polno rdeče vino z okusi sladkih gozdnih sadežev, suhih sliv ter dima in kakava), Tintilia Del Molise Rosso (zelo redko polno rdeče vino z okusom robide, črne slive, vijolice in kakava. Lahko ima več taninov in stoji zelo dolgo), Sangiovese, Aglianico, Pinot Grigio.
Comments are closed