HRANA

DISSAPORE: 25 specialità da provare nell’Abruzzo
TURISMO ABRUZZO: Cucina abruzzese, i piatti e i prodotti tipici
COOKLIST: 19 ricette tradizionali della cucina abruzzese
FINEDINING LOVERS: 10 piatti tradizionali

 

Kitarski špageti z ovčjim ragujem(saveur.com)

Spaghetti alla chitarra (kitarski špageti)

Pripravi se z orodjem, po katerem dobijo ime, v narečju imenovanem maccarunare, sveže testenine, ki izstopajo po svoji debelini in kvadratni obliki, so popolnei za različne okusne prelive. So del tradicionalnih kmetijsko-živilskih proizvodov v regiji. Pripravljajo se na različne načine, tipičen recept pa je tisti, ki se jih pripravi z mesno omako in izvrstnimi mesnimi polpeti (palotine).

Scrippelle ‘mbusse (palačinke po abruceško)

Palačinke so zvite in se postrežejo s kokošjo juho. “Izumijo” jih v Teramu, ko pomočnika kuharja v francoski častniški jedilnici, da je zakuhal nekaj palačink v loncu, v katerem je bilo nekaj juhe. So okusna jed, primerna za jesenske in zimske mize, kot nalašč za najpomembnejše praznike, božič in veliko noč..

Virtù (vrline)

pripravljajo prvega maja, je jed, ki slavi pomlad in je polno sezonske zelenjave, a je tudi del pravkar končane zime in to je mešanica, ki ponuja tisti izjemno požrešen končni rezultat, zaradi katerega se Virtù popolnoma razlikuje od preproste mineštre. Postopek kuhanja je zelo preprost, vendar precej dolg, zato je priporočljivo, da se začne kuhati vsaj en dan prej..

Pecora alla callara (ovce v kalari)

Recept za to okusno specialiteto je značilen za Teramo in dobi ime po veliki bakreni posodi, kalari, ki jo v preteklosti uporabljajo za peko ovčjega mesa neposredno na ognju. Ta jed, nekakšen golaž, zahteva zelo dolg čas kuhanja, da se ovčje meso zmehča. Začetki jedi segajo v obdobje selitve, pripravljajo jo namreč pastirji, ko na poti porabijo meso ovc, ki so bodisi ostarele bodisi bile poškodovane. dan prej.

Timballo (abruzzoinformation.com)

Timballo

je italijanska pečena jed, sestavljena iz testenin, riža ali krompirja z eno ali več drugimi sestavinami (sir, meso, ribe, zelenjava ali sadje). Različice vključujejo omako iz gob in kozic ter omako s teletino in paradižnikom- Se po deželah razlikuje, v Abrucih ga pripravijo z nekakšnimi palačinkami in deluje kot lazanja..

Capra alla neretese (koza po neretsko)

Kot že ime pove, golaž izvira iz Nereta in je specialiteta, priznana kot tradicionalni agroživilski izdelek. Capra je okusna, aromatična in barvita jed na osnovi kozjega mesa z rdečo papriko in se po navadi znajde na velikonočnem jedilniku..

Mazzarelle (macarele)

Macarela je starodavna abruška jed, razširjena v gorah, predvsem na območju Terama. Jed je posvečena velikonočni mizi in časti drobovino, ki je v tem receptu strokovno kuhana, kot so to delali v revnih kuhinjah preteklosti. Takrat namreč kmečke žene za veliko noč nimajo jagnjetine, ampak le njene manj žlahtne dele, ki pa jih znajo z modro strastjo na novo interpretirati, iz česar nastane posebna jed, kot je ta, ki jo uživajo še danes – zvitki jagnječje drobovine, oviti v liste endivije, povezani s črevi istega jagnjeta imajo videz naših sarm. Jed je uvrščena med tradicionalne kmetijsko-živilske proizvode.

Brodet po vasteško (www.abruzzoinformation.com)

Brodetto alla vastese (ribji brodet iz Vasta)

Pravijo, da brodet po vasteško ustvari ribičeva žena, ko se za popestritev običajne ribje jedi, nekega dne odločili dodati paradižnike, česen in peteršilj. Lu vrudatte, ki jo je treba kuhati v ponvi iz terakote, imenovani tijelle, se priprav-lja z ribami različnih vrst, zelo okusna je zaradi feferona in s paradižnikom iz Vasta..

Caggionetti (žepki)

so tipične sladkarije, ki so neizogibne na božični mizi, a po prvem grižljaju caggionetti okusu ponudijo izvrsten nadev, ki se razlikuje glede na področja, v katerih se kuhajo. Lahko je na primer nadev na osnovi čičerike, ki jo sovražite, grozdna marmelada iz Montepulciana, znana in zelo dobra scrucchiata.

Pizza dolce abruzzese (sladka pica iz Abrucev)

je s plastmi biskvita, oblitega z likerjem, polna je sladkosnednega nadeva, bogata je z barvami in predvsem polna dobrot, zato ni naključje, da velja za kraljico tort. Sladka abruška pica nikoli ne manjka na abruški mizi ob vsakem praznovanju, v preteklosti pa je bila tam poročna torta par excellence in je lahko dosegla premer do 50 centimetrov.

VINO, ALKOHOLNE PIJAČE IN LIKERJI

Abruzzo DOCWines of AbruzzoABRUZZI WINESLiquori e distillati tipici abruzzesi

 

Moltepulciano d’Abruzzo Rosso (RaBoe/wikipedia)

  • Montepulciano d’Abruzzo Rosso (sorta grozdja za pridelavo rdečih vin z okusom po slivi in aromi kave ter subtilnimi odtenki zelišč in črnega popra),
  • Trebbiano Bianco (sorta za pridelavo belega vina z okusom po citrusih, jabolkih in tropskega sadja in je približno podoben Chardonnayu),
  • Sangiovese (sorta italijanska rdečega grozdja, ki sodi med najbolj razširjene sorte (obdelovalne površine pokrivajo 11 % državnih vinogradniških površin) in je tradicionalno najbolj razširjena trta v Toskani).
  • Centerba je destilirana iz različnih rastlin, ki izvirajo iz alpskih regij Abruzzov. Ime nakazuje, da je za pripravo tega zelenkastega zvarka potrebnih sto zelišč (cento erbe), vendar proizvajalci hranijo sestavine kot strogo varovano skrivnost. Najmočnejšega izmed italijanskih likerjev prvotno zeliščarji izdelujejo kot digestiv. V skladu z okusom Abruzzov, »bolj je pikantno, bolje je«, Centerba povzroča močan pekoč občutek v grlu, da bi lahko verjeli, da je začinjena s čilijem.
  • Punč Abruzzo je liker iz Borella v Italiji. Recept je skrbno varovana družinska skrivnost, znano pa je, da je pijača prepojena s kavo, citrusi in različnimi začimbami. Je močan liker bogatega okusa s sirupasto teksturo in dolgim ​​zaključkom. Aroma spominja na agrume, kavo, začimbe in karamele. Pijačo leta 1907 izumi Antonio Evangelista, tedanji župan, ki ga sprva pripravlja doma kot grelno zimsko pijačo, a ker se hitro prime, začne s komercialno proizvodnjo.

LIKERJI IZ ABRUCOV (TASTEATLAS.COM)

  • Corfinio je zeliščni liker, ki ga leta 1858 ustvari Giulio Barattucci. Liker proizvajajo v Chietiju, narejen pa je po skrivnem receptu, ki združuje 42 različnih zelišč, korenin in semen. Aromatizirana in obarvana je z žafranom, pridelanim v deželi Abruzzo. Liker je značilne rumene barve, gladke teksture ter intenzivnega zeliščnega okusa in arome. Še vedno se proizvaja po originalnem receptu. Corfinio je v sedemdesetih letih zdrsnil v neznano, vendar ga Baratuccijevi potomci leta 1988 ponovno predstavijo. Liker se odlično obnese kot aperitiv ali digestiv, postrežen čist ali z ledom.
  • Aurum je liker z okusom pomaranče narejen je iz staranega žganja in pomarančnega poparka, značilno oranžno barvo pa dosežemo tudi z dodatkom žafrana. Liker se stara, preden ga ustekleničijo. Je sladek in gladek, z okusom in aromo, v kateri prevladujejo pomarančne note. Prvič je pripravljen leta 1925, ime pa izhaja iz latinščine – aurum pomeni zlato, medtem ko aurantium pomeni oranžna. Aurum se postreže na ledu, je pa tudi odličen dodatek k sladicam in sladoledu.
  • Kuhano vino, krajevno znano kot “vine cuott” ali “vine cott”, je tako suho koti sladko glede na prisotnost ostanka sladkorja in je odlična pijača za pomoč pri prebavi. Običajno ga uživamo kot sladico, zanj so značilni barva, od jantarno rdeče do granatno rdeče, intenzivna aroma in pikanten pookus. Sveže pridelan mošt vre v aluminijastih, inox ali bakrenih kotlih na vročem in počasnem ognju. Zorenje v lesenem sodu lahko traja od najmanj enega leta do 30-40 let. Vino cotto je tradicionalno sestavni del poročne zdravice: ženinov oče namreč ponudi to vino, pripravljeno ob rojstvu dečka in shranjeno do njegovega poročnega dne. Publikacija Filippa Rizzija o “kuhanju mošta” iz leta 1811 je najstarejši dokaz o “vino cotto” v Abrucih. 

Comments are closed