Kolesarske počitnice na Vrhniki

Počitnice_2Počitnice na Vrhniki, brez avtokampa in bazena, ali primernega jezera ali potoka za namakanje, saj nisi čisto pri zdravi …? Vrhnika s širšo okolico je tako zanimiva, da stavim, da se da tu dejavno in zanimivo preživeti tri, štiri ali več dni. Vrhnika leži na geološkem zanimivem stičišču alpskega sredogorja, dinarskega gorovja in barja, tod mimo so se selila ljudstva od prvih selitev naprej, Iliri, Kelti, še prej Umbri, sem so z zahoda prodrli Rimljani, v nasprotni smeri proti Furlanski nižini slovanska plemena, pa spet v nasprotni smeri Franki, itd.

Počitnice_3

Ostalo je mnogo ostalin, čeprav so tiste oprijemljivejše v ljubljanskih muzejih, še največ iz časov starega Rima – gradišče in opazovalni stolp na Hribu, rimski zaporni zid, nekaj grobov in nagrobnih plošč… Dan si lahko v celoti zapolnimo prav z ogledom ostankov s tega obdobja, hkrati pa ogledu dodamo še zanimivosti povezane z najslavnejšim Vrhničanom, Ivanom Cankarjem – naš laz, Tičnico, belo nevesto, ošabno Ljubljanico, mesarjeve klade, enajsto šolo pod mostom – zgodbe in kraji povezni predvsem z njegovo mladostjo (Moje življenje).

Počitnive_1picnic

Z ogledom Barja, geološke prelomnice, kraškega roba in izvirov Ljubljanice si zapolnimo drugi dan, tretji dan lahko »skočimo na Vrh sv. Treh kraljev in se nazaj proti Vrhniki spustimo po starodavni živosrebrni cesti….  Kje so še Planina, Smrečje, Šentjošt, Korena in Krim z Rakitno, prav daleč nista niti Cerkniško jezero ali Polhov Gradec z znamenitim Blagajevim gradom in spomenikom Blagajevemu volčinu, prosti čas pa lahko aktivno zapolnimo tudi s celodnevnim spust z gumenjakom do Ljubljane ali z ogled Barja z balonom.

Organiziramo prenočevanje, vodenje in tematske večerje (pojedina navportskih trgovcev, keltski piknik, …)…