Lokalna kolesarska mreža po Vrhniškem

(STRAN JE V IZDELAVI) V projektu Mreža kolesarskih poti na Vrhniškem oziroma Zelena dolina Šentflorjanska – kolesarjem prijazna občina obravnavamo le en segment turistične infrastrukture, to je kolesarske poti po Vrhniškem z nekaterimi povezavami v sosednje občine. V obdobju 2020-2022 še ne načrtujemo gradnje dopolnilne kolesarske infrastrukture, kot so izposojevalnice koles, kolesarski servisi, tuši in garderobe, prenočitvene zmogljivosti pa so del drugega projekta. Vsekakor pa bodo poti bodo polno zaživele šele, ko bomo na Vrhniki imeli vsaj 500 turističnih postelj in bomo turiste znali zadržati za kaj več kot le za pozno večerjo, prenočevanje in zgoden zajtrk v hotelu.

ŽE DOKONČANE KOLESARSKE POTI:

K1 – ŽAŽAR, SMREČJE IN MIZEN DOL (31 KM)

Krožno kolesarsko pot K1 pričnete in končate pred TIC Vrhnika. Na poti se boste peljali skozi Žažar, kjer stoji podružnična cerkev sv. Ane, in prikolesarili do Smrečja, od koder se vam bo odprl prelep razgled vse naokoli. Ogledate si lahko prelepo cerkvico Marijinega vnebovzetja, le nekaj sto metrov stran pa stoji edino gostišče na poti. Pot se do te točke večji del vzpenja, nato pa sledi hiter spust do Vrhnike. Pot je delno makadamska in v dolžino meri 31 km. Za K1 boste potrebovali približno uro in pol srednje zahtevnega kolesarjenja.

K2 – KUREN IN RAZGLEDNI STOLP NA PLANINI (22 KM)

Krožno kolesarsko pot K2 pričnete in končate pred TIC Vrhnika. Pot vas bo vodila do Kurena, kjer lahko naredite postanek na izletniški kmetiji in si ogledate tudi cerkev sv. Miklavža z znamenitim lesenim stropom in bogato zgodovino. V nadaljevanju se boste povzpeli do razglednega stolpa na Planini, enega najvišjih lesenih samostoječih objektov v Sloveniji. Sledi kratek in strm spust po makadamski poti do Starega malna, od kjer vam preostane le še nekaj kilometrov prijetnega kolesarjenja ob potoku Bela do Vrhnike. Pot je delno makadamska in v dolžino meri 22 km. Za K2 boste potrebovali približno uro in pol srednje zahtevnega kolesarjenja.

K3 – KOLESARSKA POT V PODLIPO (9 KM)

začenjate na P&R v Sinji Gorici. Pot vodi pretežno ob regulirani strugi potoka Podlipščica. V letošnjem letu smo pot pripeljali do Podloga, drugo leto pa do cerkve sv. v Podlipi. V Podlipi se lahko priključite na kolesarko pot K!, če se zapeljete po asfaltni cesti kakšen kilometer naprej v smeri proti Smrečju.

K4 – Zgodovina prometa na Vrhniškem (22 km)

Vrhnika leži na stiku barja in dinarskega gorstva, prav tam, kjer je najlažji in najzložnejši prehod iz Ljubljanske kotline proti Jadranskemu morju in severni Italiji. Primernost terena za poselitev in možnost prehoda sta botrovali dejstvu, da se tu poteka prometa z različnimi prevoznimi sredstvi že več kot 5.000 let. Krožna kolesarska pot se začenja pri novi železniški postaji na Vrhniki in v smeri urinega kazalca vodi čež SInjo Gorico, Drenov Grič, Bevke, Blatno Bretovico in nazaj čez Sinjo Gorico in Vhniko

K5