8. 9. 2024 (NEDELJA): GDANSK – OSTRAVA (603 KM, kombi)

9. 9. 2024 (PONEDELJEK): OSTRAVA – MILJE (703 KM. kombi) CC

Trasa. Od Gdanska do Kranja bo bližje, 1309 km in dva dni vožnje, Prespimo v Ostravi (285.000 preb.), takoj za Poljsko-Češko mejo. Hotel VP1 (okolica deluje kot industrijska cona, je pa ob avtocesti in ima parkirišča) je dokaj blizu mestnega središča. V bližini so številne restavracije, tako da ne bo skrbi, da ne bi mogli preizkusiti še čeških dobrot. Precej blizu  te vožnje smo leta 2009 kolesarili po Jantarjevi poti od Gdanska do Ogleja.

Svíčková, svinjska pečenka s cmokom (hotels.com/go/czech-republic)

V bližini hotela je nekaj kavarn, tudi hotel ima svojo, a gremo raje pod avtocesto, na drugi strani, recimo na območju 500 x 500 m je več restavracij, bistrojev in pivnic, in tista najbolj oddaljena – Restaurace Art, (očitno je v nedeljo zaprta in nam ne bo treba hoditi tako daleč) – pri tržnici Vitkovice in gledališču, je točno en kilometer od hotela. Pred jedačo si ogledamo staro mestno hišo (1901, danes Urad občinskega okrožja Ostrava – Vítkovice), Cerkev sv. Pavla (1886), ob avtocesti Rothschildovo palačo.

Opomba: cene na jedilnikih bo treba deliti s 25 (ali s 4/100, je lažje), so namreč skoraj povsod v čeških kronah (Kčs).

Blizu stare Mestne hiše je dovolj zanimiva Pivnica Vybeř, med drugim priporočajo tradicionalno pečenko s cmoki ali se morda raje lotimo pečenih ribjih prsi (223 Kčs) in piva Bernard (41 Kčs) v Restavraciji Veronika, Restaurace u Vojty. Če nam bo vse skupaj prebLIZ, lahko odpešačimo 3,3 km do gradu/hotela Zábřeh (pivovarna in restavracija, v SPA pa nudijo tudi piling s pivom ali masažo z vinom) ali se že prej ustavimo v bolj moderni Restavraciji Puls (2,7 km) in si privoščimo mariniran svinjski zrezek na stročjem fižolu in pire krompir z angleško slanino ter domače pivo Ostravar. V okolici gradu si lahko ogledamo še Cerkev Marijinega obiskanja in Husitsko cerkev ter nekaj kapelic.

Masarykov trg, Ostrava (cs.wikipedia.org/wiki)

Več restavracij je na kupu (a kaže so se Čehi najedli knedličkov, vsaj polovica restavracij je v rokah poševnookih), če gremo ob avtocesti v smeri proti Moravski Ostravi, recimo se sprehodimo mimo Šlezijskega gradu (2,7 km) in cerkve sv. Venčeslava (3,4 m) in čez Masarykov trg, glavni trg v Ostravi, do stolnice Božanskega odrešenika (3,9 km), nadaljujemo do evangelijske Kristusove cerkve (4,3 km), tam se obrnemo in po diagonali pridemo do gostilne Moravská chalupa (4,6 km), kjer bi morda lahko imeli tudi “zadnjo večerjo” XVII. ar-kolo-navtske avanture (iz domače kuhinje priporočajo pečeno raco z rdečim in belim zeljem ter različnimi cmoki, zajca z mehko smetanovo omako in zdrobovi njoki, svinsko kračo ter Havířsko specialiteta (svinjina, krompir, slanina, kumare), dodatno pa iz govedine priporočajo angleški file na žaru z dušeno zelenjavo z gobami, tatarski biftek, hudičevo poslastico, goveji zrezek iz pravega fileja, rezine deviškega fileja z žara, od svinjine pa svinjski file polnjen s slivami z medeno omako in domači zdrobovi njoki ali svinjski zrezek z ragujem iz gobo).

Če ne bo interesa za sprehod do hotela (2,6 km) in če ne bomo imeli spremstva kombijev, se v hotel vrnemo s taksiji.

Moravska Chalupa, Ostrava


Comments are closed