Ulične dobrote

Pierogi (polnjeni cmoki) so nekdanja kmečka hrana, ki postane v eno najljubših poljskih jedi. Vsaka družina ima svojo različico nadeva, sestavine, ki jih lahko uporabimo, pa so omejene le z domišljijo kuharja. Pierogi so lahko sladki, slani ali pikantni, najpogostejši nadevi pa so sir, čebula, mleto meso, gobe, krompir in kislo zelje. Sladke različice običajno vključujejo različne jagode in borovnice. Tradicionalno se cmoki postrežejo kot dvanajsta jed tradicionalne poljske božične večerje. 

Zapiekanka (tasteatlas.com/zapiekanka)

Zapiekanka (odprti sendvič, je ena najljubših poljskih hitrih jedi  Okusna poljska zapiekanka je iz navadne bele bagete, prerezane po dolžini, obložene z različnimi okusnimi sestavinami in obilico naribanega poltrdega sira ter zapečene v pečici. Prigrizek je iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, v času, ko je bilo v komunistični Poljski težko dobiti celo najosnovnejše sestavine in so morali ljudje razmišljati o tem, kako najbolje uporabiti vse, kar so imeli na voljo. Prvotna zapiekanka je bila pripravljena s prepraženimi gobami in sirom, sčasoma pa so različne druge sestavine, kot so meso, slanina, klobase ali celo feta sir, olive in ananas, začele postajati običajni prelivi za te hrustljave tople sendviče. 

x
Rurki (sladko pecivo), sladka specialiteta, ki se na Poljskem imenuje tudi rurki z kremem, je vrsta kremnega zvitka, sestavljenega iz tankega peciva polnjenega s stepeno smetano ali slaščičarsko kremo. Zaradi značilne oblike jo pogosto imenujejo torpedna sladica, poleg Poljske pa je dolgoletna tradicija priprave te sladice tudi v drugih državah. Izvor sladice je povezan s Turčijo in Bolgarijo, kjer je sladica znana kot torpil tatlısı oziroma funiiki s krem. Obstaja veliko različic glede na sestavine za pripravo, videz, teksturo in okus zavitkov ter vrsto smetane, ki se uporablja za nadev.

Bułka z pieczarkami (doradcasmaku.pl/przepis-bulka)

Bułka z pieczarkami (gobov zavitek) je žemljice polnjena z gobami in čebulo. Druge neobvezne sestavine vključujejo nariban sir, klobase ali smetano.

Zvitke postrežemo tople in hrustljave, prelite s kečapom, gorčico ali kombinacijo obojega. Čeprav jih nekoliko zasenčijo bolj priljubljene ulične jedi, kot so burgerji in hrenovke, so gobovi zvitki na Poljskem še vedno tipična ulična hrana, ki se prodaja v številnih kioskih s hrano in na uličnih stojnicah po vsej državi.

Knysza je debela, polkrožna žemljica, napolnjena z različnimi sestavinami, prelita s česnovo omako, majonezno omako ali pekočo omako in prelita s praženo čebulo. Tipična poljska ulična hrana, ki jo najdemo v vegetarijanski, mesni in sirni različici. Vegetarijanska knysza je polita z omako in napolnjena z zelenjavo, običajno z zeljem, kumaricami, paradižniki, solato, konzervirano koruzo, vloženimi kumaricami in obvezno pečeno čebulo. Mesna različica je enaka vegetarijanski z dodatkom klobas, svinjskih ali piščančjih kotletov, lososa ali tune, medtem ko je sirova različica sestavljena iz vegetarijanske knysze z naribanim sirom.

JUHE

Tradicionalna poljska večerja, ki se običajno postreže okoli 15. ure, je sestavljena iz juhe in glavne jedi. Ne glede na to, kako nasitna je glavna jed (in zeljni žemlji ali kotleti s krompirjem so zelo nasitni!), se večerja običajno začne s skledo juhe (pogosto se postreže tudi s kruhom!). Večerja brez juhe velja za nepopolno in obstaja mnenje, da boste zaradi nje ostali lačni! Juhe se običajno ne postreže kot samostojen obrok, je vedno sestavni del tradicionalne poljske večerje.

Večina poljskih juh vsebuje čebulo, korenje, koren zelene, koren peteršilja in por. Ta korenasta zelenjava ima celo posebno ime – “włoszczyzna” in se pogosto prodaja v šopkih (brez čebule) posebej za uporabo v juhah. Od zelišč in začimb sta najbolj priljubljena piment in lovorov list. Med pogosto uporabljenimi posušenimi zelišči so majaron, kumina, in luštrek, med svežimi pa peteršilj in koper.

Kisla juha iz ržene moke (everydayhealthyrecipe)

Žurek (kisla juha iz ržene moje), edinstvena in skromna juha je priljubljena v mnogih zahodnoslovanskih državah, poljsko različico pa tradicionalno jedo okoli velike noči. Żurek, imenovan tudi „żur“, je narejen iz fermentirane predjedi iz ržene moke in je zelo podoben belemu boršču (barszcz biały), ki uporablja pšenično predjed. Żurek je tradicionalna velikonočna juha, ki pa jo strežejo tudi skozi vse leto. Ta kisla juha je običajno pripravljena z rebrci ali slanino in postrežena s koščki poljske bele kiełbase in trdo kuhanimi jajci. Glavno zelišče je majaron. Poljsko kislo rženo juho lahko postrežemo v izdolbenem okroglem, hrustljavem hlebčku.

Rosόł (piščančja juha z rezanci) je bistra piščančja in zelenjavna juha, postrežena s tankimi rezanci. Potrebumo malo sestavin, brez sekljanja in je zelo enostaven za pripravo. Hranljiva in grelna je priljubljena po vsej državi (in jo pogosto postrežejo ob nedeljah). Ostanki rosόłe se pogosto uporabljajo za pripravo drugih juh, vključno s paradižnikovo.

Barszcz czerwony (tradicionalni) je še ena bistra juha, pripravljena iz peščice sestavin. Na Poljskem ga postrežejo na božični večer z gobovimi cmoki (uszka), priljubljen pa je tudi skozi vse leto, postrežen v skodelici s poljskimi krokieti (z gobami ali mesom). Je rahlo kislo in sladko, zemeljsko, poprovo, s pridihom česna in gozdnih gob. Tradicionalno se pripravlja iz fermentirane pese (zakwas), vendar je primerna tudi vložena pesa.

Zupa ogόrkowa (juha iz kislih kumaric) je pripravljena iz kumar, vloženih v začinjeni slanici (brez kisa) z mesom ali brez. Ima izrazito kiselkast okus, ki ga kisla smetana dodatno okrepi. Poljaki zelo radi kisajo kumare ) in jih radi jedo kot prigrizke, postrežejo k glavnemu obroku ali dodajo solatam (kot je hladna solata iz pese).

Zupa pomidorowa z ryżem (paradižnikova z rižem) je preprosta jed, enostavna za pripravo in izjemno vsestranska. Pripravite jo lahko na različne načine, z mesom ali brez njega, z uporabo ostankov piščančje juhe ali peščice preprostih sestavin, ki jih imajo ljudje običajno v svojih hladilnikih. Običajno se postreže s kislo smetano.

Ukrajinski vegetarijanski boršč (everydayhealthyrecipes)

Zupa pomidorowa z makaronem (paradižnikova juha s testeninami) je še ena jed, pripravljena iz ostankov piščančje juhe. Vsebuje tudi paradižnikovo pasto ali pire in se postreže z različnimi vrstami testenin. Običajno se postreže s kislo smetano.

Barszcz ukraiński (ukrajinski vegetarijanski boršč) je krepka, zadovoljiva juha s peso kot glavno sestavino, ki jo spremlja druga zelenjava in fižol (kot možnost). Je izjemno priljubljen na Poljskem, enostaven za pripravo, poln dobrot, fantastične barve in, kar je najpomembnejše, slastnega okusa! To juho lahko pripravimo tudi z govejimi kostmi.

Zupa jarzynowa (zelenjavna juha) se zlahka prilagaja spreminjajočim se letnim časom in jo lahko pripravimo s široko paleto zelenjave. Ima gosto teksturo (nikoli kremasto) in vsebuje drobno sesekljano sezonsko zelenjavo, (včasih) krompir in sveža zelišča. Lahko je vegetarijansko, čeprav včasih vsebuje piščančje ali puranje krilo za dodaten okus.

Flaczki (juha iz vampov) so že nekaj sto let del poljske kuhinje. Čeprav ni prav pogosto pripravljena kot vsakdanja jed (je nekoliko bolj zapletena kot druge poljske juhe), jo tradicionalne poljske restavracije zagotovo imajo na jedilniku. Juho sestavljajo goveji ali svinjski vampi, zelenjava, majaron, muškatni orešček, paprika, včasih tudi paradižnikova mezga in celo mesne kroglice.

Piščančja juha (everydayhealthyrecipes)

Zupa z pulpecikami (juha s piščančjimi mesnimi kroglicami) je presenetljivo enostavna za pripravo. Je hranljiva in pripravljena iz preproste korenaste zelenjave. Postreže se s svežim koprom, peteršiljem in kančkom kisle smetane.

Med jesenskimi in zimskimi juhami se omenjajo zupa z dyni (bučna juha), zupa grzybowa (juha z divjimi gobami), zupa pieczarkowa (juha iz belih gob), kapuśniak (juha iz kislega zelja), krupnik (piščančja ječmenova juha) pa tudi fižolovo (zupa fasolowa) krompirjevo (kartoflanka) in grahovo juho (zupa grochowa), pomladanske juhe uporabljajo sezonsko zelenjavo in so ponavadi lahke in osvežilne, med njimi zupa z botwiny (pesina zelenjavna juha), zupa z kalarepy (juha iz kolerabe), zupa szczawiowa (juha iz kislice) in zupa z kapusty (kokošja in zeljna juha), k poletnimi juhami, pripravljenimi iz sezonskih pridelkov in vključujejo tudi ohlajene juhe pa najdemo svežo paradižnikovo juho, hladno juho iz pese z jogurtom (chłodnik) in sadno juho (zupa owocowa).

V poljskih “mlečnih barih” (cenovno dostopnih, predvsem vegetarijanskih restavracijah), šolskih menzah in državnih poletnih kampih strežejo (oziroma so jih) za zajtrk mlečne juhe kot juho z riževim mlekom (zupa mleczna z ryżem) ali mlečno juho s testeninami (zupa mleczna z makaronem).

GLAVNE JEDI

Gołąbki (zeljni zvitki, v neposrednem prevodu pomeni ‘golobčki’) je kuhano mleto meso, pogosto s čebulo in gobami, zavito v list belega zelja in dušeno. Postrežejo se s kuhanim krompirjem ali kruhom in prelijejo z gosto kremasto paradižnikovo omako.

Kotlet Schabowy je pohan svinjski kotlet, kot dunajski zrezek, le debelejši. Če prosite Poljaka, da vam postreže nekaj tipično poljskega, vam bodo postregli schabowy s kuhanim krompirjem in toplo peso – ali pa s kuhanim na kocke narezanim korenčkom, pomešanim z grahom. Zgodovina jedi sega v XIX. stol. (precej pozneje od prvih receptov, opisanih v najbolj znani poljski kuharski knjigi Compendium Ferculorum iz leta 1682), ko so recept našli v kuharski knjigi Lucyne Cwierczakiewiczowe. Klasičen poljski šniclj, postrežen s pire krompirjem in kislim zeljem, kar je dokaz bogate poljske tradicije dobre hrane.

Ocvrte mesen kroglice (everyday-delicious)

Kotlet Mielony (ocvrta mesna kroglica). Podobno kot danske mesne kroglice je kotlet mielony ploščata, v ponvi ocvrta mesna kroglica. Običajno se jedo jedo s kuhanim krompirjem ali hladno solato, kot je kislo zelje ali vložena/kuhana rdeča pesa.

Gulasz je poljska različica znane jedi, za katero imajo številne srednjeevropske države svoje recepte. Glavne sestavine so običajno mehki kosi govedine in nato juha iz paprike, korenja, gob, čebule in paprike. Običajno se jed postreže s krompirjevimi palačinkami ali ajdovo kašo (imenovano tudi popečen zdrob).

Golonka Gotowana (svinjski krača) Pečeno kračo postrežemo s pečeno zelenjavo, kuhanim krompirjem in s kislim zelj3m. Je preprost obrok in ker je ta del mesa precej poceni, je bil v zgodovini države cenovno dostopen obrok za srednji in nižji sloj. Lesen krožnik z izborom poljskega mesa na žaru, vključno s kielbaso in svinjskimi rebrci, ostreženimi s kislim zeljem in pečenim krompirjem predstavljajo tradicionalno poljsko hrano.

Zrazy (goveja rulada) izvira iz XIV. Stol., ki jo nekoč strežejo plemstvu, je danes dostopna v večini krajev zelo pogosta glavna jed. Zrazy je v bistvu mesna, navadno goveja rulada, ki se nekaj ur kuha v počasnem štedilniku in postreže s krompirjem ter priljubljeno prilogo rdečega zelja. Govedina je polnjena z različnimi nadevi, kot so kislo zelje, gobe, čebula in še veliko več. Rezine tradicionalne poljske goveje rulade ali zrazy, okrašene z omako, povezane s pire krompirjem in rdečo peso, prikazuje poljsko mesno kuhinjo.

Ryba po Grecku (riba po grško). Povsem očitno je, da so si Poljaki ta način kuhanja sposodili od Grkov. Glavna jed so ocvrti ribji fileji v omaki iz paradižnikove osnove, ki jih lahko postrežemo tople in hladne.

ENOLONČNICE IN PRILOGE

Bigos (allrecipes.com/recipe)

Bigos (lovska enolončnice) je bogata enolončnica, ki jo včasih prevajajo tudi kot ‘lovska enolončnica’, pripravljena pa je iz različnih vrst sesekljanega mesa, kislega zelja in narezanega svežega zelja. Recept se običajno spreminja od hiše do hiše, vendar je zelo krepak in ga včasih opisujejo kot poljsko različico čilija.

Ogórek małosolny (vložene kumare) so nekoliko drugačne od tradicionalnih, ki smo jih vajeni – je nekoliko kisla, z veliko kopra, podobna košer kumaricam. Kumare, vložene le nekaj dni, imajo drugačen, manj kisel okus kot tiste, ki so vložene dlje. Znane so kot ogórek małosolny, kar dobesedno pomeni “kumare z malo soli”.

Kiszona kapusta (kislo zelje), ki se morda zdi čudno zaradi načina priprave, kot grozdje ga je treba gaziti v sodu – avtentična poljska priprava kapusta kiszona v lesenem sodu, ki poudarja tradicionalne metode konzerviranja hrane v poljski kulinarični praksi.

Fasolka po Bretońsku (domač pečen fižol) je pripravljena iz fižola Harico v gosti bogati enolončnici, običajno postreženi s svežim toplim kruhom.

Barszcz z Uszkami (Boršč s cmoki oziroma ušesci). Beseda Uszka pravzaprav pomeni “majhna ušesa” in je povsem primerna glede na obliko majhnih gobjih ali cmokov iz mletega mesa, ki jih dobite v Barszczu, ki je kisla juha ali boršč, ki je rdeče obarvan zaradi rdeče pese. Jed se tradicionalno pripravlja na božični večer v mnogih poljskih domovih. Včasih se pripravi kot juha z gozdnimi gobami. Pomembna sestavina boršča je pesin kvas, ki ga je treba pripraviti nekaj dni prej.

Šlezijski cmoki (everyday-delicious)

Kluski śląskie (Šlezijski cmoki) recepti za smoke so preprosti, sestavine pa jajca, kropmpirjevega pireja in moke in se običajno jedo z ocvrtimi govejimi ruladami in bogato omako z nekaj kuhanega rdečega zelja. Druga različica teh cmokov so kopytka – dobesedno majhna kopita. Narejeni so na enak način kot kluski slaskie, vendar imajo drugačno obliko. Poljski krompirjevi cmoki, priljubljena tradicionalna hrana na Poljskem, so pogosto polnjeni z mesom in postreženi s hrustljavimi koščki slanine.

Pyzy & Knedle (cmoki) Pyza je vrsta velikega ovalnega cmoka, polnjenega z nadevom iz mesa, sira twarog ali gob in kuhanega v vodi. Tako veliki so, da jih običajno postrežemo le dva ali tri v porciji kot glavno jed. Precej podobne so ‘knedle’, narejene iz krompirjevega testa, ki je lahko tako priloga kot sladica, saj je polnjeno s sadjem, kot so slive, ki so rahlo sladke, a tudi nekoliko trpke.

Leniwe (leni cmoki) so enostavnejši nadomestek za omenjene cmoke, zaradi česar se razlikujejo od običajnega recepta. Testo naredimo tako, da dodamo suho skuto, kot je kmečki sir ali rikota, in ko ga razvaljamo v cmoke, ostane brez polnjenja. Lene pieroge običajno postrežemo kot prilogo s kislo smetano ali hrustljavo zlato slanino.

Placki Ziemniaczane (krompirjeve palačinke) so tradicionalna jed, ki jo jedo po vsej državi. Vsak ima svoj družinski recept, a osnova je vedno krompir, naribana čebula, jajca in moka, sploščena in ocvrta v slane palačinke. Lahko jih zaužijete z gobovo omako ali kislo smetano.

SLADICE

Krofi (annainthekitchen)

Pączki (poljski krofi) so posuti s sladkorjem ali koščki posušene pomarančne lupine in napolnjeni s sladkim nadevom, podobnim želeju, marmeladi ali sadjem.

Sernik (sirova torta), narejena iz sladkanega kmečkega sira, imenovanega twarog.. Kremna zgornja plast je bogatega maslenega peciva.

Makowiec (makova rulada) je ena izmed najbolj priljubljenih sladkih jedi na Poljskem, je razvaljan sladek kvasni kruh z bogatim grenko-sladkim nadevom iz makovih semen. Lahko pa jo nadevamo z mletimi orehi ali kostanji.

Piernik (medeni kruh iz Torunja) ima za osnovo tri preproste sestavine – ingver, med in melasni sirup. Tradicionalno pripravlja za praznične priložnosti, kot je božič in je eden najpogostejših poljskih sladic.

Sadni pire (polonist.com/polish-strawberry-kisiel-kissel)

Kisiel (sadni pire) je verjetno ena najpreprostejših poljskih sladic, v bistvu je sladkan sadni pire, zgoščen z nekakšnim škrobom. Na voljo je v toliko različnih okusih, vključno z jagodo, kavo, čokolado, vaniljo in mandljem. Postrežemo ga lahko toplo ali hladno, običajno pa ga prelijemo s kančkom kremne omake ali smetane.

Faworki (angelska krilca), hrustljavo pecivo, posut s sladkorjem v prahu, so priljubljeni v številnih evropskih državah, vendar ima poljska različica svoj edinstven pridih. Največ jih lahko vidimo v božičnem času ali tradicionalno v pustnem času.

Šakotis (zavozlana torta) ima tako poljsko kot litovsko zgodovino. Ima dolg postopek priprave, zato se ga redko pripravlja doma. Beseda v prevodu pomeni ‘zavozlana torta’ in se pripravlja na vrtečem se ražnju, namazanem z maslom v velikem, vendar tradicionalno odprtem ognju. Vsaka plast se mora popolnoma ocvrta, preden jo prelijemo z drugo plastjo, dokler ne nastane velikanska torta, ki spominja na drevo z nepravilnimi grčami. Začetki torte in načini njene priprave izhajajo iz dejstva, da se zelo dobro ohranja. V starih časih so lahko krave molzli in so kokoši nesle jajca samo poleti, so takrat tudi pekli to sladico, ki so jo lahko hranili in jedli vso dolgo mrzlo zimo.

Krówki (kravice) so poljski polmehki mlečni toffee bonboni. Ko so jih naredili prvič, so jih zavili v koščke papirja s sliko krave, ki je dalo njihovo ime. So voljni, ko so izdelani, vendar se sčasoma zaradi kristalizacije sladkorja začno drobiti. Najboljši krowki so znotraj še mehki.


Comments are closed