Skupni projekt krajevnih skupnostih

Bevke, Blatna Brezovica, Drenov Grič, Sinja Gorica in Vrhnika-Breg

 

Kolesarska pot »Zgodovina prometa na Vrhniškem« je krožna kolesarska in sprehajalna pot, dolga 23 kilometrov (trasa poti na Bikemapu) in skoraj povsem ravninska (»presenetita nas le dva krajša in strma klanca v Blatni Brezovici), od tega 13,7 km po makadamskih cestah ali kolovozih. Je primerna za družine in za vse vrste koles, je pa treba upoštevati, da polovica poti speljana po makadamskih poteh in kolovozih in tako manj primerna za cestna kolesa. Pot je skupni projekt petih krajevnih skupnostih po katerih pot poteka – Bevk (4,6 km), Blatne Brezovice (5,1 km), Drenovega Griča (4,7 km), Sinje Gorice (3,0 km) in Vrhnike-Brega (5,1 km).

Kolesarska pot je posvečena petim tisočletjem prevoznih sredstev in prevoznih poti, od odkritega najstarejšega kolesa (starega 5.200 let) na svetu ob Ljubljanici na Starih gmajnah pri Verdu, do prvega, 32 kilometrov dolgega odseka avtoceste v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji med Vrhniko in Postojno.

Uradni začetek in konec poti (i) je železniška postaja (pri Kmetijski zadrugi oziroma nekdanji gostilni Simon) zadnjega odseka sedaj še desetletja opuščene železne ceste, ki je do leta 1966 Vrhniko povezovala z Ljubljano. Skoraj do meje z občino Log-Dragomer pot poteka po nekdanji železniški trasi. Na kolesarsko pot ob Ljubljanski cesti zavije med Felix Transom in trgovino Top Dom Obnova. Na glavni cesti je treba po novem zaviti levo do prvega semaforja, tu cesto prečiti in se na drugo strani usmeriti proti Vrhniki. Do Drenovega Griča glavno cesto prečim še dvakrat, drugič, ko zavijemo po novi asfaltirani cesti proti Bevkam.

Najstarejše kolo s Starih gmajn na svetu

Pred Bevkami se lahko zapeljemo do naravnih spomenikov Jurčevo šotišče in Mali plac. Pot je speljana mimo športnega parka in osnovne šole, nato po ravni barjanski poti do Blatne Brezovice, kjer pot malo zavijuga mimo cerkve sv. Jakoba na slovenski romarski Jakobovi poti in številnih kozolcev do starega vaškega jedra. Od tam se ponovno spusti nazaj na Barje, vodi mimo koliščarskega tematskega parka (v nastajanju) do glavne ceste proti Sinji Gorici, zavije na to cesto in po dobrih stotih metrih ponovno zavije desno nazaj na Barje (Veliki mah). V Bevkah lahko opravimo krog po Bevški učni poti, v Blatni Brezovici pa lahko prevozimo še drugo polovico Bobrove poti.

Po dobrem kilometru pot zavije levo in vse do gasilskega doma v Sinji Gorici vodi ob avtocesti. Hitro zapeljemo skozi obrtno cono z glavnimi vrhniškimi onesnaževalci zraka (se pa stanje zadnje čase glede tega močno izboljšuje, saj je Saubermacher zaprl kompostarno, Kemisu je pa občina tudi močno omejila zbiranje in predelavo nevarnih odpadkov), do Ljubljanice in pod avtocesto do vrhniške »četrti« Impeks, ki ime dobi po nekdanji uvozno-izvozni (import-export) družbi. Ljubljansko cest ponovno prečimo tako, da zavijemo desno do prvega prehoda za pešce in kolesarje. Ko zaključka poti je še slab kilometer po asfaltirani kolesarski poti.

Gradnja avtoceste pri Štampetovem mostu (vir: Arhiv Dars d.d.)

Zanimivosti oziroma pet tisočletij zgodovine prometnih poti in prevoznih sredstev je predstavljeno na desetih pojasnjevalnih tablah:

  1. Zgodovina prometa na Vrhniškem (začetna tabla poti),
  2. Prevozi v času kolišč (in Bobrova pot),
  3. Rimske ceste in via Gemina,
  4. Ljubljanica v Antiki,
  5. Ljubljanica v srednjem in novem veku,
  6. Promet do prve cesarske ceste leta 1728,
  7. Promet do druge cesarske poti leta 1806,
  8. Prvi odsek avtoceste v Sloveniji.
  9. Krajevna skupnost Drenov Grič-Lesno Brdo,
  10. Krajevna skupnost Sinja Gorica,
  11. (Jurčevo šotišče) in
  12. (Mali plac in Pot močvirskih škratov).

Ob poti je tudi nekaj bifejev oziroma dnevnih barov (Športni park in Mercator na Drenovem Griču, bife pri ŠP Bevke, Žrebiček v Blatni Brezovici, kavarna Lev na Vrhniki), restavracija oziroma gostilna pa je ob poti le na začetku/koncu trase, nekdanja “Pri Simonu”. V zadnjih letih pa je gostilna menjala številne najemnike, večinoma s srbsko kuhinjo. Sicer pa s hrano ne bo težav, saj je blizu trase vsaj deset gostiln in restavracij. Najbližje poti (od točke na poti):

  • Pr’ Mihc (Simon)    0,02 km    N45 58.088, E14 17.919
  • Cankarjev hram     0,11 km    N45 58.033, E14 17.922
  • Flamingo                 0,15 km   N45 58.411, E14 18.164
  • Mantova                 0,23 km    N45 57.966, E14 17.877
  • Nibi                          0,30 km    N45 59.033, E14 18.892
  • Bajc                         0,31 km    N45 58.857, E14 18.722
  • Boter                       0,45 km    N45 57.871, E14 17.827

Comments are closed