Miklavžev recept za mineštro (Minestra di San Nicola)Monteleone_Spoleto_wiki

Monteleone di Spoleto (wikipedia, Zyance)

Monteleone di Spoleto (978 m n. m., 700 preb.),  vas se v antiki imenuje Brufa, je zaradi precejšnje nadmorske višine in bližine reke Corno priljubljena turistična točka predvsem tistih, ki v poletni vročini iščejo osvežitev. Območje je naseljeno že v bronasti dobi (v bližini so izkopali 44 grobov), do tu pridejo tudi Etruščani (bližnji Poveljnikov hrib, Colle del capitano, je pomembno arheološko najdišče), iz tega obdobja pa so tudi lesena dvovprega iz hrasta, danes v Metropolitanskem muzeju v New Yorku, in dva keliha (okrog 530 pr. n. št.). V vasi pritegne pozornost stolp z uro – nekdanja vrata v srednjeveški grad, ogledati pa si je vredno še Bernabòjevo palačo (XV. stol.), samostan in cerkev sv. Frančiška (XIV. stol.) z dvema neenako visokima ladjama in s freskami iz istega časa ter cerkev sv. Nikolaja z oltarnima slikama, ki ju pripisujejo Ghezziju in Masucciju.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Monteleonesi so še posebej ponosni na piro (farro) z zaščitenim geografskim poreklom (DOP – Denominazione di Origine Protetta), iz katere skuhajo mineštro na predvečer praznika zaščitnika kraja, sv. Miklavža iz Mirte oziroma sv. Nikolaja iz Barija, 5. decembra.

SESTAVINE: štiri pesti pire, veliko čebule, zelena, malo oljčnega olja, pelati ali paradižnikova mezga in po želji še dva krompirja.

PRIPRAVA: na drobno sesekljajte čebulo in zeleno, ju v loncu popražite na olju, da čebula zarumeni, popražite še paradižnik, nato pa prilijte veliko vode. Ko zavre, ji dodajte piro. Da jedi ne prismodite, jo stalno mešajte, po kakšni uri je mineštra kuhana. Na koncu ji lahko dodate še ščepec pekoče paprike.Vodniki

Povzeto po vodniku:                                   

 S kolesi po srednji Italiji – I. del:        Umbrija (2009)

Posted in Arhiv
Share this post, let the world know

Comments are closed