YU_00_1Za nami je veliki evropski cestni križ, Frankovska pot od Londona do Brindisija in Jakobova od Vrhnike do Finisterre, pa celotna Jantarjeva pot od Gdanska do Ogleja in Argonavtska pot od delte Donave do Timava. Kaj še ostane velikim, so se v reklami za enega malčka vprašali pospeševalci prodaje avtomobilov, in kaj ostane nam?

Gremo malo po Jugi, po poti bratstva in enotnosti v Bihać, Jajce in Sarajevo (Drvar bomo preskočili), nato zakolesarimo še v Črno goro in bomo, v slogu črnogorskih vicev, takoj imeli dan počitka – za spust z raftom po TariNato pa veselo naprej do Podgorice, okrog Skadarskega jezera in naprej do Tirane in Drača. V Draču si v morju umijemo noge, se naložimo s kolesi na trajekt, nato pa poldrugi dan lenarimo. V Trstu pa nazaj na kolo, po opuščeni železniški progi do Kozine, od tam pa čez Postojno nazaj na Vrhniko, od koder bo tudi start.

PRVI DEL: OD VRHNIKE DO TARE (ŠĆEPAN POLJE)

Yu_01_1_Menišija1.  Vrhnika–Osilnica (87 km. 1.400 v.m.), 6.9.2015

Do Cerknice ne bomo kolesarili mimo Logatca in Rakeka, ampak čez Verd (Petkovšek, Sternen. Kotnik–Lenarčičevo posestvo in park, Miklčeva kašča)) in že kmalu za propadlo tovarno stolov LIKO zarinemo v prvi klanec na Menešijo (z asfalta se odcepimo malo pred verdsko železniško postajo, makadam pa je nato vse do Begunj pri Cerknici). Po kakšnih 400 višinskih metrih se cesta na planoti…

(Več >>>)

DRUGI DEL: OD ŠĆEPAN POLJA DO DRAČA IN TRSTA

9.  Z raftom po Tari , 14. 9. 2015

Na dan »počitka« smo izbrali poldnevno raftanje po Tari. V slabih štirih urah bomo preveslali zadnjih 18 kilometrov Tare pred izlivom v Drino, v tem delu pa kar 21 brzic. Današnji progam pa bo takle:YU_08_1Tarasportrafting

  • 10.30h – zajtrk v kampu Modra reka na obali reke Piva
  • 11.00h – prirpava za raftanje – »oboro-žitev« z rešilnimi jopiči, čeladami, neprepustno obleko in čevlji
  • 12.00-12.30h – vožnja s terenskimi vozili do startne točke pri Brštanovici.
  • 12.30-16.00h – Raftanje na najzanimivej-šem delu Tare (Borovi, Varda, Ćelije, Vjernovića buk…), z nekaj vmesnimi postanki.
  • 16.00h – Prihod v Šćepan Polje s kosilom v restavraciji na obali reke Pive. Postregli nam bodo s tradicionalno črnogorsko hrano izpod »sača« (postrv, ovčje ali goveje meso s krompirjem), seveda poleg začetne hladne jedi, juhe splavarjev, solate in sladice.

(Več >>>)


Comments are closed