V kolesarskem tednu po Apuliji in Bazilikati (17.-24.5.2014) bo izhodišče štirih etap v Alberobellu, treh pa v Gravini di Puglia, zato, za začetek, nekaj več o obeh mestih

 ALBEROBELLO00_Puglia_Alberobello_tango7174

(naselje in občina), Jarubbèdde po barijsko (11.000 preb., pokrajina Bari) leži v središču doline (Valle d’) Itria in je prepoznano predvsem po značilnih stožčastih domovanjih – trulih, od leta 1996 vpisanih v seznam Unescove svetovne dediščine.

 Na območju Alberobella (Lepodrevo) se naselijo v začetku XVI. stol., ko grof Andrea Matteo III Acquaviva d’Aragona, sin slavnega grofa Giulia Antonia Acquaviva (padel v vojni s Turki pri Otrantu leta 1481), odstopi zemljo nekaj desetim družinam in od njih pobira desetino pridelka. Pravo poseljevanje se začne z grofom Giangirolamom II. (1600–1665), poznan kot škilavi Apulijec, ko tu postavi lovsko kočo. Grof na tem območju dovoli le gradnjo hiš iz kamna (tega tu ne manjka) in brez malte. Zrastejo številni truli (iz grške besede za kupolo – τροῦλλος trûllos), ki v mestu prevladujejo še sredi prejšnjega stoletja. Gradnja je podobna našim otroškim iglujem iz snega (ko ga je bilo pri nas še v izobilju, pa tudi temperature so bile precej nižje) – okrogla stavba s samostoječo kupolo. Stavbe so večinoma pobeljene z apnom, strehe pa okrašene z dekorativnimi elementi, mističnimi ali religioznimi, največkrat pa so narisana kar nebesna znamenja.

PREBERI CEL ČLANEK


Comments are closed