Počasi moramo že kar razmišljati, kam se bomo podali s kolesi, saj smo prekrižarili že skoraj vso Evropo, od Londona do Brindisija, od Finisterra do doma, od Baltika do Rima in od Histrie ob Črnem morju do Capo d’Istrie (Koper) ob Jadranu. Za letošnje potepanje smo si sprva zadali, da prekolesarimo celo Portugalsko po dolžini in traso končamo v Santiagu de Compostela, a je z letalom preveč presedanja do Fara na jugu Portugalske, tako bo letošnji začetek v čudovitem kulturnem in finančnem središču južne Španije. V tejle reportaži je nekaj podobnega našim prvotnim planom. Sam na Portugalskem še nisem bil in bom reportažo napisal, ko pridemo nazaj.

Sevilja_01Sevilja (špansko Sevilla), glavno mesto pokrajine Andaluzije in hkrati četrto največje metropolitansko območje v Španiji, se nahaja se na planoti reke Guadalquivir in ima povprečno nadmorsko višino sedem metrov. Prebivalci mesta se imenujejo Sevillanos (ženska oblika imena: Sevillanas) ali hispalenses po rimskem poimenovanju mesta, Hispalis. Sedem jih do sem prileti z letalom, osem pa pripotujejo s kombijem, celoten dan pa je namenjen ogledom največjih zanimivostim, naj naštejem le nekatere – stolnica svete Marije (v stolnici so obdržali in uporabili nekatere stebre in druge elemente iz mošeje, od katerih je najbolj znana Giralda, Sevilja_02izvirno minaret, sedaj zvonik), Alcázar (kraljeva palača), ki stoji nasproti stolnice je bil narejen na mestu mavrske palače, Torre del Oro (zlati stolp), ki je bil namenjen kot opazovalni stolp in obramba na reki, Casa consistorial de Sevilla (Mestna hiša) iz XVI. stol., Palača San Telmo, prej Univerza Mornarjev in kasneje semenišče, je zdaj sedež za andaluzijske avtonomne vlade, Kraljeva tobačna tovarna (Real Fábrica de Tabacos) se nahaja na prvotnem mestu prve tobačne tovarne v Evropi, ki je v veliki stavbi iz XVIII. stol. v baročnem slogu in domnevno navdih za opero Carmen, Metropol Parasol na trgu La Encarnación (največja lesena konstrukcija na svetu), Archivo General de Indias, ki se lahko pohvali z izredno dragocenimi arhivskimi dokumenti, ki ponazarjajo zgodovino španskega imperija v Ameriki in na Filipinih….

Ker smo se že odločili, da kolesarimo po Portugalski, se tako tudi nismo odločili za še eno (špansko) različico camina – Via de la Plata -, ki pelje po zahodnem delu Španije mimo Meride, Caceresa, Salamance (staro mestno središče je vpisano v Unescovo dediščino) in Zamore do Santiaga de Compostela (po eni od različic kolesarimo ceo po njej do Badajoza), ampak se bomo nekako po diagonali (pri Coimbri) priključili portugalskemu caminu.

Via_dela_Plata

PROGRAM (S POVEZAVAMI):


Comments are closed