ČEŠKA

Pivovarna Černa Hora (visit and enjoy)

Na Češkem, v Ostravi, preživimo le en večer, tako bomo verjetno “šli” le na češko pivo, piva največjih pivovarn lahko sicer uživamo tudi doma (Pilsner, Budvar, Staropramen, Bernard ali Černá Hora – tu mimo smo kolesarili iz Gdanska po Jantarjevi poti), vendar bomo tu raje poiskali kakšno krajevno pivo, morda kar Ostavarja, ali pa najdemo kakšno kraft pivo. Kje in kakšno pivo lahko pijemo pa na tej povezavi. Poleg piva Čehi redi pijejo tudi:

vino Pálava. Palava je češka sorta grozdja, ki je nastala kot križanec med Müller Thurgau in Gewürztraminer (Tramín červený). Leta 1977 je bil ta hibrid uradno priznan kot sorta grozdja. Gojijo jo predvsem na Moravskem, ob vznožju istoimenske gore, kjer je tudi nastala. Vina Pálava so običajno polnega telesa in aromatična, in čeprav so subtilno sladka, so najboljši primerki običajno dobro uravnoteženi s kislino in svežino. Ta zlato-rumena vina se nagibajo k aromam vrtnic, vanilije in tropskega sadja, njihova značilnost pa je subtilna pikantnost, ki spominja na poper in muškatni orešček.

grozdje Moravski kabernet (commons.wikimedia.org)

vino Cabernet Moravia (Moravski kabernet), hibrida grozdja iz Češke, ki je nastal s križanjem sort Zweigelt (Zweigeltrebe) in Cabernet Franc. Grozdje je ustvaril Lubomír Glos iz Moravská Nová Ves, in čeprav so ga prvič križali v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je bilo uradno registrirano leta 2001.

vino Muškát moravský (Moravski muškat) je češka sorta grozdja, ki je nastala s križanjem Muscat Ottonel in redke sorte Prachtraube. Čeprav je grozdje primerno tudi za pridelavo sladkih in penečih vin, se največ uporablja kot mešanica in pri pridelavi suhih sortnih vin. Suha vina, pridelana iz Muškát moravský, so zlate barve z značilnimi začimbnimi notami ter cvetnimi, zeliščnimi in citrusnimi aromami. Običajno so lahki in aromatični, najboljši primerki pa bodo imeli odlično ravnovesje ostankov sladkorja in kislosti.

Becherovka. Od alkoholno močnejših pijač je na prvem mestu Becherovka. Ustvaril jo britanski zdravnik Frobrig in recept je posredoval Josefu Becherju, ki ga je izpopolnil in ga leta 1807 dal na trg kot medicinsko zdravilo pod imenom English Bitter. Kljub političnim in vojnim nemirom v 20. stoletju je Becherovka ostala vodilni češki izdelek in se še vedno proizvaja po originalnem, tajnem receptu. Narejen je iz kombinacije 20 različnih začimb in zelišč, ki jih maceriramo v alkoholu, da ustvarimo osnovo, ki jo nato razrežemo z vodo in sladkorjem ter pustimo starati v hrastovih sodih. Becherovko tradicionalno uživamo čisto ali z ledom, dobro pa se obnese tudi v koktajlih, med katerimi je najbolj priljubljen Beton – kombinacija Becherovke in tonika /da se ga dobro zabetoniraš?).

Fernet je še ena zeliščna pijača, ki jo Čehi (pa ne le oni) zelo cenijo. Na voljo je v različnih različicah, Stock (ali grenka), Citrus (Limona) in je najbolje postrežena hladna ali z ledom.

Pálenka. Na Češkem in Slovaškem je pálenka katera koli destilirana pijača, predvsem pa sadno žganje ali brandy. Izraz se pogosto uporablja generično za vse vrste žganih pijač, vključno z vodko, ginom in borovičko. Beseda izhaja iz slovanskega glagola paliti (goreti; destilirati). Podobni izdelki obstajajo na Madžarskem pod imenom pálinka in v Romuniji pod imenom palincă. Izdelek pogosto primerjajo tudi z rakijo, žgano pijačo, ki jo najdemo po večjem delu Balkana.

Tuzemák (en.wikipedia.org)

Slivovice (slivovka) je alkoholna pijača iz sliv. Različne različice te vrste pijače so narejene iz drugega sadja in so na voljo v aromah, kot so: hruške (hruškovice), marelice (merukovice) itd. Je močnejša in bistrejša od zeliščnih likerjev in je zelo priljubljena predvsem na Moravskem. Za najboljše slivovke štejejo Žufánek, Zubří, Hildprandt Zralá Švestka, Rudolf Jelínek, Kleiner Silver Plum, Kosher Silver in Spiš Original Slivka.

Tuzemák, tradicionalna češka pijača je v XIX. stol. služila kot nadomestek za originalni karibski rum. Običajno se destilira iz krompirja ali sladkorne pese, da se ustvari osnova, ki se nato obogati z esenco ruma. Pijača je bila sprva razvrščena kot rum in je nosila ime tuzemský rum (domači rum), ker pa ni destilirana iz sladkornega trsa, so evropski predpisi prepovedali njeno prvotno ime in klasifikacijo. Tuzemák se še vedno proizvaja na enak način in je glavna pijača po vsej državi. Uživamo ga lahko čisto ali v koktajlih, uporabljamo pa ga tudi pri pripravi sladic, zlasti tradicionalnih čeških božičnih piškotov (vánoční cukroví).

ESTONIJA

Ali so spletne strani tako uboge, ali pa pri pijačah niso ravno izvirni. Vsekakor bomo izbor pijač preverili na terenu, vsaj kakšnega sadnega vina! 

Vana Tallinn, liker (zakaz.ua/en/products)

Vana Tallinn, liker. Je tradicionalna estonska alkoholna pijača. Liker s svojim značilnim okusom je ena najbolj znanih estonskih blagovnih znamk. Nežen, a pikanten okus likerja izhaja iz bogatega jamajškega ruma, skrbno izbranih aromatičnih začimb in eksotičnih citrusov. Za izdelavo Vana Tallinn se uporabljajo samo naravne sestavine je tradicionalna estonska alkoholna pijača, ki je temno rjav liker z blagim okusom po rumu.

Handsa, brandy. Je starodavna obrtno izdelana žgana pijača iz organske rži. Močno alkoholno pijačo destilirajo v Estoniji od konca XVIII. stol. po tradicionalnih metodah. Destilarne so izdelovale pijačo zase, pa tudi za tihotapljenje.

Silver Swan, vodka. Ta vodka vas popelje nazaj v klasične vodke iz XVII. in XVIII. stol. Brez poznavanja klasike je nemogoče razumeti naravo sodobnih vodk. Jasno, kompleksno in izjemno čisto. Prvi vtis neprekosljive blagosti je izkušnja, zaradi katere se druge vodke zdijo zastarele. Silwer Swan ni filtrirana, kot ni bila tradicionalno vodka v Estoniji. Narejena je samo iz najboljšega zimskega sadja – le okus najboljše rži živi v okusu vodke po dolgem potovanju skozi kašo, proces fermentacije in počasno destilacijo. Srebrni labod uporablja ozimno žito iz nekdanjih posesti graščine, ki ima močan značaj. Zemlja je obdelana preprosto, trajnostno in okolju prijazno. Dragoceni sadeži so obrani le ob najboljšem času, zelo skrbno sortirani in skrbno posušeni. Tako se srečata preteklost in sedanjost.

Stön, vodka. Aroma je značilna za pšenično vodko, občutek alkohola je nekoliko podoben ostri opeklini. Okus je rahlo sladek in zrnat. Je pa pekoč občutek presenetljivo močan in ga je čutiti tudi dolgo v pookusu. Oster okus je nekoliko presenetljiv pri vrhunskem izdelku, kot je ta, domnevali bi očitno mehkejši okus. Ostrina se čuti tudi v pijači, zmešani s soda vodo, kjer se jasno razloči tudi zrnato sladkast okus. Sam okus je dober, čist in lepo zrnat, a ostra zapečenost zmanjša užitek. Vodka ni preveč filtrirana, dobra stran je zrnat okus, a ostrina je takšna, kot jo pri vodki tega cenovnega razreda le redkokdaj srečaš. Stön se priporočamo predvsem za mešane pijače, za katere je zaradi zrnatega in močnega okusa zelo primeren.

Blue Diamond, vodka je blagovna znamka vodke na osnovi žitaric. 40% vodka je narejena iz rženega zrna, uvoženega s Finske, voda pa je pridobljena iz arteškega vodnjaka

Vinske ture po Estoniji (ecb.ee/blog/best-distilleries=

Starodavne korenine estonskega vina. Estonci so vina iz sadja in jagodičja začeli izdelovati že v srednjem veku, vendar so uradne kleti jagodičja odprli v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Iz tega izhajajoče tradicije so se prenašale iz roda v rod in ni bilo redkost videti vina, stisnjena v velike steklenice v kotih domov v času Sovjetske zveze. Od craft revolucije leta 2010 so novi proizvajalci začeli izdelovati vina iz vsega, kar ponuja narava. Najpogostejše osnove so regrat, rabarbara, jeglič, jeglič, črni ribez in lokalne sorte grozdja. To vodi do slajših okusov kot vino na osnovi grozdja. Posledično ima Estonija obsežen izbor desertnih vin. Vinska cesta po počakala za drugič.

Med brezalkoholnimi pijačami je najbolj priljubljena Kali.

LATVIJA

Kvas (ilgezeem.lv)

Kvass, brezalkoholna pjača iz fermentira-nega  rženega kruha. Rženi kruh se skuha v vodi in pusti stati, dokler ne fermentira. Običajno kruh in voda nista edini sestavini, v njej je lahko tudi sadje, kot so rozine ali jabolka, ki dajejo pijači sladko komponento. Kvas je sprva prišel iz Rusije in je postal priljubljen v številnih državah srednje in vzhodne Evrope in se razširil celo do zahodne Kitajske, kjer ga radi pijejo lokalni Ujguri. 

Na poletni solsticij Latvijci praznujejo Jāņi, čaroben praznik, ko Latvijci skačejo čez kresove, pijejo pivo in iščejo praprotni cvet in odrasli pijejo pivo, otroci pa kvas! Pijača je iz ekstrakta slada, vode, sladkorja, kvasa in skorje rženega kruha. V otroštvu so latvijski otroci vedeli, da ima malo alkohola, zato so se med pitjem radi pretvarjali, da so odrasli. Danes lahko kvas kupite v trgovini. Ne glede na to, kako nenavadno se sliši, je kvas odlična pijača, ki jo bomo morali poskusiti v Latviji.
 .-

Riški črni balzam (www.liveriga.com)

Rīgas Melnais balzams (Riški črni balzam) je latvijski balzam, ki se pogosto šteje za latvijsko nacionalno pijačo. Ta močan alkohol je narejen iz zelišč, tekočina pa je prav tako črna, kot pove že ime. Prvotni recept sega v leto 1752 in še danes naj bi natančen način izdelave pijače poznali le destilarni mojster in njegova dva vajenca. Danes Rīgas Melnais balzams proizvaja JSC Latvijas Balzams in je v svoji zgodovini prejel več kot 100 nagrad na različnih mednarodnih sejmih. Vsako leto se proizvede več kot 2 milijona steklenic te pijače in izvozi v 30 držav. Obstaja več različic balzama, s črnim ribezom, češnjami in celo žganjem.

Zeliščna grenčica je močna (45%), tako da, če imate raje kaj blažjega, se lahko odločite tudi za koktajl s Riškim črnim balzamom.

Farmhouse ale (Mājas alus, kmečko pivo) je starodavna vrsta piva, ki so ga varili evropski kmetje, ki so sami gojili žita in hmelj. Ti zvarki so bili narejeni s tehnikami, ki se v sodobnem pivovarstvu ne uporabljajo, in ker so bili zvarjeni v različnih evropskih regijah, so primerki neverjetno vsestranski in vključujejo vrsto različnih vrst in so običajno zelo posebni za vsako regijo. Kmečko pivo so izdelovali v krajih, kjer so ljudje gojili žitarice in je v začetku XX. stol. prevladuja vrsta po vsej severni Evropi. Ta piva so bila del vsakdana. Ponekod so jih pripravljali in uživali ob posebnih priložnostih, tam, kjer je bilo žita v izobilju, pa vsak dan (nekaj znamk: Burdock, Salaus alus, Jovarų alus, Bačkorių alus). 

Imperial Baltic Porter (shop.pohjalabeer.com)

Baltski porter so razvili iz britanskega porterja, nanj pa so delno vplivali močna cesarska piva (imperial stout). Piva, ki spadajo v to kategorijo, imajo visoko vsebnost alkohola, običajno med 5,5 in 9,5 %, njihova barva pa sega od mahagoni rdeče do temno rjave. So polnega in gladkega zvarka s tipičnimi sladnimi okusi, ki jih običajno dopolnjujejo arome toasta, karamele, sladkega korena, suhega sadja, čokolade in kave. Baltski porter se je prvič pojavil, ko so v Rusijo poslali močnejše in hmeljaste različice britanskega porterja. Pošiljke najprej dosežejo baltska, skandinavska in severnoevropska pristanišča, vključno s tistimi v Latviji. Domače pivovarne kmalu začno proizvajati svoje različice z uporabo lager kvasa in krajevnih sestavin, sčasoma pa  ustvarijo slog, ki se pojavlja v številnih krajevnih izrazih. Baltski porterji se odlično podajo k obilnim jedem, predvsem pečenemu mesu ali mesu na žaru ter enolončnicam. Odlično se podajo tudi k sladicam s čokolado ali orehi ter sirom.

Tējas kokteiļi (čajni koktajli) so sestavljeni iz čaja in različnih drugih sestavin, običajno sokov in različnega sadja. V čaju se znajde tudi kakšen rum, viski, … Pozimi so ti čajni koktajli odličen način, da se pogrejemo in hkrati uživamo v okusni pijači, poleti pa, ko so dnevi vroči, ni strahu, v številnih kavarnah strežejo tudi hladen čajni koktajl.

Kefir je gost mlečni napitek, ki se dobro  prileže po obilnemu kosilu ali večerji. In poleg tega naj bi bil tudi zdrav! Če kefirja ne pijete redno, je Latvija idealen kraj za to.

LITVA

Litva ponuja več kot le mineralno vodo, od tradicionalnega gira, pijače iz fermentiranega rženega kruha, podobne koreninskemu pivu, do osvežujočega brezovega soka, spomladanske vitaminske bombe, se bomo našli nekaj za vsakega.

Gira (pintplease.com/en/beer)

Gira (kvas). Sladka in bogata pijača iz fermentiranih ostankov rženega kruha in kvasa, tradicionalno z majhnim odstotkom alkohola, ki ostane od fermentacije in tega odstotka se še vedno držijo pri obrtni izdelavi. Večino časa pa je bolj kot koreninsko pivo. V mnogih državah v regiji je bil nadomestek za kolo in je bil na voljo v ogromnih cisternah na vsakem uličnem vogalu. To je razlog za nostalgijo, ki je z njim povezana do danes. Pijačo lahko sladkamo s sladkorjem ali za izrazitejši okus z medom, brezovim sokom ali sadjem in jagodami. Kaj drugega reči? Ugotovili boste, da ga bo točila večina barov, zaradi česar je odlična brezalkoholna alternativa pivu, vsaka mikropivovarna po vsej državi pa izdeluje svojo različico, tako da je na izbiro veliko.

Beržų sula (brezova kri). V Litvi pomlad ponuja edinstveno sezonsko poslastico: drevesni sok. Ta rahlo sladek eliksir iz javorjevih ali brezovih dreves je bil cenjena poslastica že stoletja, tradicija pa sega celo do prve dokumentirane uporabe izraza “sula” leta 1642. Domačini ga uživajo čistega, v juhah ali celo fermentiranega z malinami trsov, kar mu je dalo igriv vzdevek “brezova kri”. Toda na dan svetega Jurija (23. april) folklora pravi, da je prepovedan, saj naj bi se v njem kopale čarovnice. Če ste na obisku in želite poskusiti to naravno pijačo, številne kmetije, kot sta Žalioji stotelė in Duburiai, ponujajo degustacije sokov. Vendar vedno preverite vnaprej, saj lahko hladni sunki ustavijo pretok soka. In če ste na poti, so to olajšala sodobna litovska podjetja, ki ponujajo pasterizirane sokove v supermarketih in celo kinematografih. Doživite to edinstveno litovsko tradicijo na svojem naslednjem potovanju!

Mead (medica)Litovci so pili različne vrste medice od »antike« do XVIII. stol. (medica se šteje za najstarejšo alkoholno pijačo), zato velja medica za narodno pijačo. Medica je naravna fermentirana z nizko stopnjo alkoha. Medica Šušvės midus je narejena iz naravnega medu, ki so ga čebele nabrale v lastnem čebelnjaku, tako da vedno zagotavlja visoko kakovost medice.

alaus (pivo (lokys.lt/en/a-la-carte-menu)

Alaus (pivo). Litovsko pivo ima nekaj nepričakovanih okusov za vsakega, od IPA jantarne barve, hmelja in sadja do piv, prepojenih s posebnimi sestavinami, kot so grah, rože ali maline. Skrivna sestavina je… tradicija. Krajevni pivovarji prenašajo tradicijo izdelave kvas iz ene generacije. Praksa sega v poganske čase in obstaja celo bog piva, imenovan Ragutis, ki ima majhen oltar, posvečen njemu v prestolnici Vilni. Medtem ko so številne države v regiji opustile svojo pivovarsko tradicijo v korist masovne proizvodnje ležakov, se je Litva obdržala – tudi med sovjetsko okupacijo. rezultat? Živahna tapiserija mikro pivovarn po vsej državi, od katerih vsaka varuje svoje stoletja stare skrivnosti. Ne glede na to, ali gre za lokalni pilsner ali kmečko pivo, litovska piva ponujajo topel, vabljiv značaj, ki je popoln za lagodno uživanje. Torej, ko ste v Litvi, ne pijte samo piva – izkusite ga. 

POLJSKA

(povzeto po 14 tradicionalnih poljskih pijač)

Póltorak Staropolski Tradycyjny (medica), proizvajajo na Poljskem v skladu s staro poljsko tradicijo, ki sega več kot tisoč let nazaj. Njegova vsebnost alkohola se giblje od 15 do 18 % vol. in je fermentiran iz medične pivine. Da bi se medica imenovala Póltorak, mora biti medica pripravljena v razmerju en del medu in 0,5 dela vode (alternativno voda, pomešana s sadnim sokom). Ime dobi po številki „1,5“ (poljsko póltora), ki se nanaša na razmerje med medom in vodo. Ta alkoholna pijača je zlate do temno jantarne barve, z nežno aromo in okusom po medu, ki ga je mogoče izboljšati z začimbami, kot so ingver, muškatni orešček, cimet ali nageljnove žbice.

Poltorak Staropolski Tradycyjny, medica (www.tasteatlas.com)

Dwójniak Staropolski Tradycyjny (medica) je tradicionalni medični proizvod z vsebnostjo alkohola od 15 do 18 vol. %, fermentiran iz medične pivine in proizveden po vsej Poljski. Da se medica imenuje Dwójniak, mora biti narejena iz enega dela medu in enega dela vode. Ime je dobil po številki 2, ki se nanaša na razmerje medice in vode. Je bistra alkoholna pijača z edinstveno aromo in okusom po medu, ki ga je mogoče izboljšati z začimbami, kot so nageljnove žbice, ingver, muškatni orešček in cimet. Je zlate do temno jantarne barve, odvisno od vrste medu, uporabljene v procesu.

Trójniak staropolski Tradycyjny (medica) je proizveden na Poljskem v skladu s staro poljsko tradicijo, ki sega več kot tisoč let nazaj. Njegova vsebnost alkohola se giblje od 12 do 15% vol. in je fermentiran iz medične pivine. Da se medica imenuje Trójniak, mora biti narejena v razmerju en del medu in dva dela vode (alternativno voda, pomešana s sadnim sokom). Ime dobi po trzy, poljski besedi za številko „3“, ki se nanaša na razmerje medu in vode v izdelku. Trójniak je zlate do temno jantarne barve, z nežno aromo in okusom po medu, ki ga je mogoče okrepiti z začimbami, kot so ingver, muškatni orešček, cimet ali nageljnove žbice.

Czwórniak Staropolski Tradycyjny (medica) je tradicionalni izdelek iz medice z vsebnostjo alkohola od 9 do 12%, fermentiran iz medične pivine in proizveden po vsej Poljski. Da se medica imenuje Czwórniak, mora biti narejena iz enega dela medu in treh delov vode. Je bistra alkoholna pijača z edinstveno medeno aromo in okusom, ki ju lahko nadgradite z izbranimi začimbami, kot so nageljnove žbice, ingver, muškatni orešček in cimet. Je zlate do temno jantarne barve, odvisno od vrste medu, uporabljene v procesu.

Goldwasser (goldwasser.pl/en/produkt)

Goldwasser (zeliščni liker) prihaja iz Gdanska, je zlahka prepoznaven po kosmičih pravega zlata. Po pisnih zapisih se prvič pojavil leta 1598, izumi pa ga Nizozemec Ambrose Vermollen, ki ustvari recept, ki temelji na skrivni kombinaciji 20 različnih zelišč in korenin. Goldwasser, ki velja za enega najstarejših likerjev na svetu, ima 40-odstotno vsebnost alkohola in ima tako sladke kot pikantne arome cimeta, z osnovnimi notami sladkega korena in mete. Čeprav je njegova zgodovina tesno prepletena s Poljsko, se po političnih pretresih in drugi svetovni vojni Goldwasser zdaj proizvaja v Nemčiji, vendar ostaja simbol mesta Gdańsk.

Baltski porter Ta stil piva se razvije iz britanskega porterja, nanj pa delno vplivajo imperial stouti. Piva v tej kategoriji imajo običajno visoko vsebnost alkohola, med 5,5 in 9,5%, njihova barva pa sega od mahagonij rdeče do temno rjave. So polnega in gladkega zvarka s tipičnimi sladnimi okusi, ki jih običajno dopolnjujejo arome toasta, karamele, sladkega korena, suhega sadja, čokolade in kave. Baltski porter se je prvič pojavil, ko v Rusijo pošljejo močnejše in hmeljaste različice britanskega porterja. Baltski porter proizvajajo številne poljske pivovarne, prva ga proizvede pivovarna Żywiec leta 1881.

Szarlotka (ali Tatanka) je poljski koktajl, ki združuje jabolčni sok in Żubrówko, priljubljeno poljsko vodko z okusom bizonske trave. Razmerje je 2:1 v korist jabolčnega soka. V kozarec, napolnjen z ledom, se vlije žlico vodke, nato pa doda jabolčni sok. Pijačo se običajno postreže v kozarcu highball. Pijačo naredite iz bistrega ali motnega jabolčnega soka, medtem ko lahko različice včasih vključujejo limonin ali limetin sok. Prav tako se ga lahko potrese s cimetom. Szarlotka je poljski izraz za jabolčni kolač.

Grozdiskie, pivo (facebook.com/StrefaPiwa/photos)

Grodziskie je zgodovinska vrsta piva iz Grodziska. Ko je mesto pod prusko oblastjo, je znano tudi kot Grätz, zato je slog znan kot Grätzer. Slog je izginil v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja in čeprav je še vedno redek, ga počasi ponovno uvajajo predvsem ljubitelji domačega piva in več pivovarn. Grodziskie lahko variira od svetlo slamnate do zlato rumene barve. Tradicionalno je bilo to pivo varjeno iz pšeničnega sladu, prekajenega s hrastom. Običajno gre za lahkoten in visoko gazirani stil z nizko vsebnostjo alkohola (2,5–3,3 %). Vonj in okus odražata note dimljenega hrasta, ki jih pogosto spremljajo zeliščni, cvetlični ali začimbni odtenki.

Krupnik (zeliščni liker) izdelujejo že od XVI. stol., legenda o njegovem nastanku pa je običajno povezana z benediktinci v beloruskem samostanu v Niaśvižu. To z medom prepojeno pijačo lahko uživate čisto ali na kockah ledu, medtem ko je rahlo pogreta različica priljubljena možnost pozimi. priljubljena pijača, temelji na nevtralni žgani pijači, običajno vodki sadnega žganja, ki je obogatena z medom. Na Poljskem priljubljeno pijačo običajno pripravljajo doma, vsaka družina ali pridelovalec pa ima edinstven recept, ki lahko vključuje različna zelišča in začimbe.

Żubrówka je poljska vodka z okusom bizonove trave (Hierochloe odorata), vsaka steklenica pa vsebuje list te trave. Prvotni recept za to vodko naj bi izhajal iz XIV. stol., komercialna proizvodnja pa se je začela leta 1928. Narejena je iz ržene osnove in bizonove trave, nabrane na vrhuncu poletja. Żubrówka je bistra in ima rahel zelen odtenek. Je zaokrožena in osvežilna s subtilnimi zeliščnimi in zemeljskimi notami ter kančkom začimb. Zaključek je mehak in blag z dolgotrajnimi zeliščnimi in vanilijevimi odtenki.

Krupnik /Žubrowka / Starka (tasteatlas.com/best-rated-beverages)

Starka je alkoholna pijača, ki običajno temelji na rženem žganju. Izvira iz XV. stol. in je tradicionalno povezana s Poljsko, Litvo in Belorusijo. Njen izvor je večinoma povezan s poljskimi plemiškimi družinami, ki so destilat zakopavale in starale v lesenih sodih v spomin na rojstvo otroka. Starko so uživali le ob posebnih priložnostih, največkrat na otrokov poročni dan. Danes je večina vrst te stare pijače narejena iz rženega destilata in številnih skrivnih sestavin, najboljše različice pa še vedno zorijo v hrastovih sodih. Obdobje staranja se lahko giblje do nekaj desetletij za najboljše primerke. Staranje v hrastu bo dalo karamelno barvo, pijači pa bo omogočilo, da razvije finejše okuse ter pikantne in sadne note, ki spominjajo na vanilijo, les in suho sadje. Starka se prodaja v različnih sortah, ki jih določa dolžina zorenja. Opozoriti je treba, da nekateri proizvajalci ne uporabljajo tradicionalnih tehnik in dodajajo arome rženemu destilatu. Ta aromatizirana različica je običajno nizke kakovosti in cenejša od sort, staranih v hrastu.

Inka je instant topel napitek iz mešanice pražene rži, cikorije, žitaric in sladkorne pese, razvita na Poljskem v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja in proizvedena v Skawini, središču proizvodnje kave od začetka XX. Stol. Na začetku je bila mišljena kot kavni nadomestek v časih, ko je bilo kave malo, a ostaja priljubljena izbira brezkofeinskih pijač do danes za tiste, ki uživajo v okusu kave, a se želijo izogibati kofeinu.

Żętyca (slovaška mlečna pijača iz ovčjega mleka) je sladko-kisla pijača, proizvedena iz sirotke, ki je običajno stranski produkt izdelave ovčjega sira bryndza. Žinčica ima dolgo tradicijo, vendar jo do sredine XX. stol. pripravljajo in uživajo predvsem pastirji v gorskih predelih, kjer jo še vedno tradicionalno postrežejo v tradicionalni leseni skodelici, imenovani črpák. Uživajo jo tudi na Češkem, kjer mu pravijo žinčice, in na Poljskem, kjer se imenuje żętyca. Danes se žinčica prideluje tudi komercialno, vendar se po tradicionalnih receptih in tehnikah izdelujejo le sorte, ki so označene kot solatna žinčica. Skodelica žinčice se pogosto postreže krompirjevi svaljki z ovčjim sirom in slanino (bryndzové halušky).


Comments are closed