ČEŠKA

Pečena raca z zeljem (willflyforfood.net/czech-food)

Češka kuhinja ima številne podobnosti s kuhinjami svojih sosed, kot kislo zelje in cmoki iz Nemčije ali zrezki in golaž iz Avstrije in Madžarske, naj bi mnoga peciva in torte, ki so se razširila po srednji Evropi, izvirala iz Češke. Tipični češki obroki so sestavljeni iz več hodov, kar naj bi bil vpliv francoske kuhinje in je pogosta navada po vsem nekdanjem habsburškem imperiju. Prva jed v češkem obroku je običajno juha, sledi glavna jed in nato sladica. Glavno jed običajno sestavljajo meso, kruhovi cmoki in škrobna korenasta zelenjava. Meso je pogosto praženo (ali pečeno) in nato prelito s kremastimi omakami ali močnimi omakami. Številne češke obroke spremlja pivo. (več >>>

ESTONIJA

Uvod v estonsko hrano

Tradicionalna estonska kuhinja v veliki meri temelji na ribah ter mesu in krompirju, je pa sodobna kuhinja pod vplivom številnih drugih kuhinj, predvsem nanjo vpliva tradicionalna kuhinja sosednjih držav, tako skandinavska in nemška kuhinja kot ruska, latvijska in litovska. Najbolj tipična živila v Estoniji so nekdaj rženi kruh, svinjina, krompir in mlečni izdelki, prehranjevalne navade so skozi zgodovino tesno povezane z letnimi časi. Estonija trdno sodi v evropski “pas” piva, vodke, rženega kruha in svinjskega mesa. (več >>>)

LATVIJA

Rupjmaize, latvijski rženi kruh

Latvijci so čvrsti, srčni in ustvarjalni ljudje, ki imajo radi vse, kar jim lahko podari dežela. Ustvarjalnost prehaja tudi v kuhanje. Ni naključje, da krompir v Latviji imenujejo “drugi kruh”, saj znajo narediti veliko jedi z le nekaj sestavinami. enako pa velja tudi za številne druge latvijske jedi. Obožujejo svinjino, ribe, mlečne izdelke, zelenjavo, jagode in vse, kar je narejeno iz moke. O raznolikosti latvijske kuhinje bi se dalo govoriti dneve, vendar že samo predstavljanje vonja po sveže pečenem rženem kruhu nas očara, olajšanje ob hladni juhi v vročem poletnem dnevu pa bo poskrbelo, da bomo pozabili na druge osvežilne pijače. Kuhinja je sorodna litovski, zato se marsikatera jed kot narodna jed dobi v obeh državah le ime je nekoliko drugačno (več >>>).

LITVA

Bulviniai Blynai, krompirjeve palačinke (lrt.lt/naujienos/gyvenima)

Litovska kuhinja vsebuje pridelke, ki ustrezajo hladnemu in vlažnemu severnemu podnebju Litve: ječmen, krompir, rž, pesa, zelenjava, jagodičevje in gobe so lokalno pridelane, mlečni izdelki pa so ena od njenih specialitet. Za konzerviranje hrane za zimo so uporabljali različne načine kisanja. Juhe so izjemno priljubljene in na splošno veljajo za ključ do dobrega zdravja. Ker deli podnebje in kmetijske prakse s severno Evropo, ima litovska kuhinja veliko skupnega s svojimi baltskimi sosedami in na splošno s severnimi državami.

Na litovsko kuhinjo je močno vplivala nemška tradicija, saj so uvedli jedi iz svinjine in krompirja, kot so krompirjev puding (kugelis ali kugel) in čreva, polnjena s pire krompirjem (vėdarai), pa tudi baročno drevesno torto, znano kot Šakotis. Litovski plemiči so običajno najemali francoske kuharje; Na ta način je vpliv francoske kuhinje prišel v Litvo. Najbolj eksotičen vpliv ima vzhodna (karaitska) kuhinja in jed kibinai, ki je postala priljubljena v Litvi. Litovci in drugi narodi, ki so živeli v Veliki kneževini Litvi, si delijo tudi nekatere jedi in pijače, litovska kuhinja pa vplivala tudi na rusinsko in poljsko kuhinjo. (več >>>)

POLJSKA

Makowiec, makova rulada (annaeverywhere.com)

Ko smo leta 2009 kolesarili od  Gdanska do Ogleja, so mi v spominu ostale predvsem krače (Golonka Gotowana) in pivo (pri številnih znamkah se spomnim niti ene), tako da bo treba tokrat preskusiti še kaj drugega, saj bomo tam kolesarili kar nekaj dni.

Na Pojskem lahko lahko na ulici izbiramo predvsem med različnimi sendviči, v lokalih pa izviramo med številnimi juhami, od belega in rdečega boršča do paradižnikove ali piščančje juhe z rezanci – Poljakom so juhe tako pomembne, da jih postrežejo celo za zajtrk! Te jedi so pripravljene z mlekom in so bile v poljskih domovih pred dobo koruznih kosmičev in drugih hladnih kosmičev, ki se je začela nekje v 80. letih prejšnjega stoletja – za glavno jed se lahko poleg krače mastimo tudi s kotleti pripravljeni na različne, mesnimi ruladami ali klobasami, lahko pa se tudi posladkamo, saj imajo pa bogato ponudbo slaščic. (več >>>)

 


Comments are closed