Varianta 1: Ravena-Pot sv. Frančiška-Montefalco (bikemap)

Romarska pot sv. Frančiška je ostala v nekaj letih zelo priljubljena, vodi pa nas mimo večjega števila krajev povezani z življenjem in dom svetnika. Podrobnosti o poti so na spletnih povezavah:

mi pa bomo osnovni poti dolgi 285 km dodali še nekaj kilometrov in še nekaj zanimivosti povezanih s Frančiškom – sprehodili se bomo do kolibe v kateri je zapisal pravila reda (regole) oziroma ustanovil svoj red, kolibe kjer umrl (capella del transito), do samotnega puščavniškega zatočišča pod goro Subasio (eremo delle carceri) in do cerkve, kjer se Frančišku prikaže Marija in mu naloži, da zgradi cerkev za sv. Klaro (cerkev sv. Damjana).

Etap na romarski poti sv. Frančiška nisem spreminjal, tako da se končajo bodisi pri kakšnem romarskem zavetišču bodisi pri kakšnem hotelu. Vseh je 12, povprečna dolžina je 24 km, najdaljša pa je dolga 30 km, najkrajša paje dolga dobrih 13 km. Najvišja točka na poti ima 1498 m n. m., vseh višinskih metrov pa je 6.660 (spusta 6.210 m).

Dodal sem še tri etape (skupaj torej petnajst etap), dve na začetku od Ravene (do Ravene se bomo zapeljali kar z nočnim vlakom) do Dovadole, kjer se začne prava pot, in eno na koncu, da pot zaključimo v »našem« svetišču v piceriji pri Pietru v Montefalcu.

Trst – Ravena – Trst

Iz Trsta vozijo v Raveno številni vlaki, cene pa se razlikujejo glede na število prestopov in kakovosti (tip vlaka) oziroma hitrosti vlaka. Povprečno rabi vlak med sedem in devetimi urami, cene pa se gibljejo med 25 in 70 evri. Predlagam nočni vlak, ki iz Trsta krene ob 20.40 (ali 22.06), v Raveno pa prispe naslednje jutro ob 6.19 (7.21), s tem pa »prišparamo« eno nočitev. Seveda se lahko odločimo z jutranji odhod, si po prihodu v Raveno ogledamo mesto znano predvsem po mozaikih iz VI. stol. in tam tudi prespimo. Pot se nam podaljša za en dan (če kdo še dela, bo rabil dodatni dan dopusta).

Predviden odhod na Dan mladosti, v petek, 25.5.2018. S prvo etapo začnemo v soboto, 26. 5. 2018, v Montefalco pa predvideno prikorakamo v soboto 9. 6. 2018. Naslednje jutro (nedelja) se »spustimo« (peš, avtobus) bodisi do Foligna (10 km, odhodi 9.31, 11.08, 13.03 ali 15.03) bodisi do Spoleta (18 km, 10.24, 12.06, 14.58), od koder se bomo tudi nazaj v Trst peljali z vlakom.

Od Ljubljane (Vrhnike) do Trsta in nazaj nas bo kdo že zapeljal, če ne gremo pa peš še po Jakobovi poti do Blatne Brezovice.


Comments are closed