ČEŠKA

Po Češkem bomo kolesarili šest dni in pol in zato ne bo odveč nekaj več besed o njihovo hrani. Za žejo ne bo problem, pivo, pivo in spet pivo, pa vmes kakšna beherovka. Kakovostnega vina imajo bolj malo, čeprav v zadnjem času tudi ne tem področju lepo napredujejo.

[kopirano iz] Češko je nekoliko težko (Zoran Triglav, Dnevnik)

Ob omembi češke kuhinje se verjetno skoraj vsakdo najprej spomni na golaž in kruhove cmoke, morda še na kakšno pečeno kračo, potem pa idej že zmanjka. Ampak češka kuhinja še zdaleč ni monotona, drži pa, da je v svoji tradicionalni obliki prava nočna mora za vegetarijance. Podobno kot na Balkanu tam namreč zajčje in perutninsko meso (skupaj z ribjim) pogosto še vedno velja za vegetarijansko hrano.

Pečené vepřové koleno

Vsaka češka pokrajina ima kopico specialitet, pogosto navdahnjenih s starimi recepti iz grajskih kuhinj. Na Češkem je namreč sila veliko gradov, zlasti na jugu države, kjer je do leta 1611 kraljevala zelo priljubljena češka rodbina Rožembergov (zadnji je bil Peter Vok), ki so imeli izjemno radi ribe. Še od tistih časov je jug Češke prepreden z neštetimi ribniki, tamkajšnje gostilne pa premorejo številne ribje jedi. Če bi po tipični češki jedi pobarali recimo Pražana, bi vam kot iz puške izstrelil: „Vepřo-knedlo-zelo!“ To je nekakšna ljudska okrajšava za pečeno svinjino, kruhove cmoke s slanino in dušeno kislo zelje.

Večina češke kuhinje prav zares ni pretirano pogodu vegetarijancem, saj je izredno bogata z mesom in slanino, ki sta včasih prisotna celo v načeloma brezmesnih jedeh. Za najbolj znano zagotovo brezmesno češko jed, ki je v obliki poulične hrane priljubljena vsaj tako kakor pri nas sirov burek, velja ocvrt sir, ki ga v številnih mestnih kioskih prodajajo v prerezanem hlebčku kruha s tatarsko omako. Med domačini so najbolj priljubljene pečenke, golaž in zrezki, ogromno je cvrtja, vse to pa radi postrežejo z zvrhano mero krompirja v različnih oblinah, cmoki ali svojevrstnimi testeninami. V resnici gre za kuhinjo, ki je zelo podobna nemški in avstrijski, tudi poljski. Veliko je prevzela od sosednjih držav, tudi od narodov, ki so skozi stoletja gospodarili na njenem ozemlju, zato je v resnici precej raznovrstna.

Kachna pečená s jablky

Na svoj račun bodo na Češkem prišli ljubitelji pečenih svinjskih krač (Pečené vepřové koleno) s hrustljavo, v temnem pivu zapečeno kožo in sočnim, povsem mehkim mesom, ki kar samo odstopi od kosti. Poleg pečenih Čehi pogosto strežejo tudi kuhane, dimljene krače, ki jih postrežejo s kislimi kumaricami in solato. Seveda ne smemo pozabiti tudi na pečene race, zlasti divje (Kachna divoká pečená ). Vse to je seveda primerno zaliti s katerim od imenitnih čeških točenih piv. Ampak kar brez skrbi. Če svoje nazore o zdravi prehrani za nekaj dni pustimo ob strani, recimo za toliko časa, kolikor si ga vzamemo za obisk te lepe države, kmalu ugotovimo, da je češka kuhinja zelo okusna. Poleg naštetega je znana še po vrhunskih sirih, ribjih in gobovih jedeh, češki vrhunski kuharji pa se v zadnjem času trudijo češko kuhinjo predstaviti v lahkotnejšem, inovativnem duhu.

Da se bomo bolje znašli v restavraciji, sem prevedel tipičen jedilni list, na njemu so večinoma vse besede, ki jih pri naročanji hrane rabimo. Če sem kaj prevedel narobe ali nerodno, prosim da me na opozorite!             

 

STUDENÉ PREDKRMY HLADNE PREDJEDI
Salám Gothaj, cibule, ocet salama Gothaj, čebula, kis
Obložený talír Obloženi krožnik (narezek)
Anglická slanina, hořčice Angleška slanina, gorčica
Olomoucké syrečky, cibulka, máslo Olomuški (pikantni) sir (kvargelj), čebula, maslo
Vltavský utopenec Vltavska pikantna klobasa

 

TEPLÉ PREDKRMY TOPLE PREDJEDI
Moravská domácí klobása, hořčice, kren Moravska domača klobasa, gorčica, hren
Libový párek, hořčice, kren Hrenovka, gorčica, hren
Anglická slanina zapečená s vejci Pečena slanina z jajcem
Omeleta se žampiony, okurka Omleta s šampinjoni, kumarica
Šumavská topinka Opečen kruh (toast) “Šumava“
Dábelská masová topinka Hudičev toast
Topinka s česnekem Opečen kruh s česnom
Smažené olomoucké syrečky se slaninou Ocvrt pikantni olomuški sir s slanino

 

BEZMASNÁ JÍDLA JEDI BREZ MESA
Sýrový trojboj Tris sirov
Smažený sýr Ocvrti sir
Smažený hermelín se šunkou Ocvrt sir hermelin (Camambert) s šunko
Smažené žampiony Ocvrti šampinjoni

 

DRŮBEŽÍ MINUTKY PIŠČANČJE JEDI
Kuřecí prsíčka se šunkou a nivou Piščančja prsa s šunko in sirom niva
Kuřecí nudličky se žampiony a sýrem Piščančji trakci s šampinjoni in sirom
Krůtí kapsa s hermelínem, smažená Ocvrt puranji žepek s sirom hermelin
Kuřecí plátek s broskví, šunkou a sýrem Piščančji zrezek z breskvijo, šunko in sirom
Smažený kuřecí řízek, okurka Piščančji zrezek po dunajsko, kumarice
Pečená kachna Pečena raca

 

VEPŘOVÉ MINUTKY SVINJSKE JEDI
Vepřový kotlet požahovaný s nivou Svinjski kotlet na žaru s sirom niva
Vepřové medailonky po myslivecku Svinjski medaljon po lovsko
Grilovaná krkovička, hořčice, kren, cibulka, chléb Svinjina na žaru, gorčica, hren, čebula, kruh
Smažený vídenský řízek, okurka Dunajski zrezek, kumarica
Katův šleh, chléb Krvnikov bič (svinjski golaž z zelenjavo)
Vepřová játra na roštu Svinjska jetrca na žaru
Smažená vepřová játra Ocvrta svinjska jetrca
Pečené vepřové koleno Pečena svinjska krača

 

RYBY RIBE
Pstuh na roštu Postrv na žaru
Kapr po novohradsku Krap po Novohradsko
Smažený kapr Ocvrt krap
Candát pečený s bylinkovým máslem Pečen smuč z zeliščnim maslom
Filé z pangasia po staročesku File pange (vrsta som) po staročeško

 

ZVEŘINA DIVJAČINA
Kančí plátky na lovecký způsob Zrezek divjega prašiča po lovsko
Jelení řezy „Mozart“ Jelenov zrezek »Mozart«
Smažený řízek z divočáka Ocvrt zrezek divjega prašiča
Srnčí nudličky, dle pánu z Rožmberku Srnji trakci po načinu Lorda Rosemberga

 

SALÁTY SOLATE
Zámecký míchaný salát (zelenina, dresing) Grajska mešana solata (zelena, preliv)
Šopský salát Šopska (grška) solata
Zeleninový salát Zelenjavna (zelena ?) solata

 

PRÍLOHY PRILOGE
Hranolky Ocvrt krompirček (Pommes frites)
Krokety Kroketi
Farmárské brambory Kmečki krompir
Brambory Krompir
Opecené brambory Pražen krompir
Dušená rýže Dušen (kuhan?) riž
Bramborový knedlík Krompirjev cmok
Houskový knedlík Cmok
Bramborácky Krompirjeve palačinke
Tatarská omácka Tatarska omaka

 

POHÁRY KUPE
Zmrzlinový pohár s ananasem a šlehackou Sladoledna kupa z ananasom in stepeno smetano
Zámecký pohár s vajecným konakem Grajska sladoledna kupa z jajčnim likerjem
Banán se šlehackou, cokoládou a karamelem Banana s stepeno smetano, čokolado in karamelo
Rakvicka se šlehackou a karamelem Mafin s stepeno smetano in karamelo

Comments are closed