ČEŠKA
Po Češkem bomo kolesarili šest dni in pol in zato ne bo odveč nekaj več besed o njihovo hrani. Za žejo ne bo problem, pivo, pivo in spet pivo, pa vmes kakšna beherovka. Kakovostnega vina imajo bolj malo, čeprav v zadnjem času tudi ne tem področju lepo napredujejo.
[kopirano iz] Češko je nekoliko težko (Zoran Triglav, Dnevnik)
Ob omembi češke kuhinje se verjetno skoraj vsakdo najprej spomni na golaž in kruhove cmoke, morda še na kakšno pečeno kračo, potem pa idej že zmanjka. Ampak češka kuhinja še zdaleč ni monotona, drži pa, da je v svoji tradicionalni obliki prava nočna mora za vegetarijance. Podobno kot na Balkanu tam namreč zajčje in perutninsko meso (skupaj z ribjim) pogosto še vedno velja za vegetarijansko hrano.
Vsaka češka pokrajina ima kopico specialitet, pogosto navdahnjenih s starimi recepti iz grajskih kuhinj. Na Češkem je namreč sila veliko gradov, zlasti na jugu države, kjer je do leta 1611 kraljevala zelo priljubljena češka rodbina Rožembergov (zadnji je bil Peter Vok), ki so imeli izjemno radi ribe. Še od tistih časov je jug Češke prepreden z neštetimi ribniki, tamkajšnje gostilne pa premorejo številne ribje jedi. Če bi po tipični češki jedi pobarali recimo Pražana, bi vam kot iz puške izstrelil: „Vepřo-knedlo-zelo!“ To je nekakšna ljudska okrajšava za pečeno svinjino, kruhove cmoke s slanino in dušeno kislo zelje.
Večina češke kuhinje prav zares ni pretirano pogodu vegetarijancem, saj je izredno bogata z mesom in slanino, ki sta včasih prisotna celo v načeloma brezmesnih jedeh. Za najbolj znano zagotovo brezmesno češko jed, ki je v obliki poulične hrane priljubljena vsaj tako kakor pri nas sirov burek, velja ocvrt sir, ki ga v številnih mestnih kioskih prodajajo v prerezanem hlebčku kruha s tatarsko omako. Med domačini so najbolj priljubljene pečenke, golaž in zrezki, ogromno je cvrtja, vse to pa radi postrežejo z zvrhano mero krompirja v različnih oblinah, cmoki ali svojevrstnimi testeninami. V resnici gre za kuhinjo, ki je zelo podobna nemški in avstrijski, tudi poljski. Veliko je prevzela od sosednjih držav, tudi od narodov, ki so skozi stoletja gospodarili na njenem ozemlju, zato je v resnici precej raznovrstna.
Na svoj račun bodo na Češkem prišli ljubitelji pečenih svinjskih krač (Pečené vepřové koleno) s hrustljavo, v temnem pivu zapečeno kožo in sočnim, povsem mehkim mesom, ki kar samo odstopi od kosti. Poleg pečenih Čehi pogosto strežejo tudi kuhane, dimljene krače, ki jih postrežejo s kislimi kumaricami in solato. Seveda ne smemo pozabiti tudi na pečene race, zlasti divje (Kachna divoká pečená ). Vse to je seveda primerno zaliti s katerim od imenitnih čeških točenih piv. Ampak kar brez skrbi. Če svoje nazore o zdravi prehrani za nekaj dni pustimo ob strani, recimo za toliko časa, kolikor si ga vzamemo za obisk te lepe države, kmalu ugotovimo, da je češka kuhinja zelo okusna. Poleg naštetega je znana še po vrhunskih sirih, ribjih in gobovih jedeh, češki vrhunski kuharji pa se v zadnjem času trudijo češko kuhinjo predstaviti v lahkotnejšem, inovativnem duhu.
Da se bomo bolje znašli v restavraciji, sem prevedel tipičen jedilni list, na njemu so večinoma vse besede, ki jih pri naročanji hrane rabimo. Če sem kaj prevedel narobe ali nerodno, prosim da me na opozorite!
STUDENÉ PREDKRMY | HLADNE PREDJEDI |
Salám Gothaj, cibule, ocet | salama Gothaj, čebula, kis |
Obložený talír | Obloženi krožnik (narezek) |
Anglická slanina, hořčice | Angleška slanina, gorčica |
Olomoucké syrečky, cibulka, máslo | Olomuški (pikantni) sir (kvargelj), čebula, maslo |
Vltavský utopenec | Vltavska pikantna klobasa |
TEPLÉ PREDKRMY | TOPLE PREDJEDI |
Moravská domácí klobása, hořčice, kren | Moravska domača klobasa, gorčica, hren |
Libový párek, hořčice, kren | Hrenovka, gorčica, hren |
Anglická slanina zapečená s vejci | Pečena slanina z jajcem |
Omeleta se žampiony, okurka | Omleta s šampinjoni, kumarica |
Šumavská topinka | Opečen kruh (toast) “Šumava“ |
Dábelská masová topinka | Hudičev toast |
Topinka s česnekem | Opečen kruh s česnom |
Smažené olomoucké syrečky se slaninou | Ocvrt pikantni olomuški sir s slanino |
BEZMASNÁ JÍDLA | JEDI BREZ MESA |
Sýrový trojboj | Tris sirov |
Smažený sýr | Ocvrti sir |
Smažený hermelín se šunkou | Ocvrt sir hermelin (Camambert) s šunko |
Smažené žampiony | Ocvrti šampinjoni |
DRŮBEŽÍ MINUTKY | PIŠČANČJE JEDI |
Kuřecí prsíčka se šunkou a nivou | Piščančja prsa s šunko in sirom niva |
Kuřecí nudličky se žampiony a sýrem | Piščančji trakci s šampinjoni in sirom |
Krůtí kapsa s hermelínem, smažená | Ocvrt puranji žepek s sirom hermelin |
Kuřecí plátek s broskví, šunkou a sýrem | Piščančji zrezek z breskvijo, šunko in sirom |
Smažený kuřecí řízek, okurka | Piščančji zrezek po dunajsko, kumarice |
Pečená kachna | Pečena raca |
VEPŘOVÉ MINUTKY | SVINJSKE JEDI |
Vepřový kotlet požahovaný s nivou | Svinjski kotlet na žaru s sirom niva |
Vepřové medailonky po myslivecku | Svinjski medaljon po lovsko |
Grilovaná krkovička, hořčice, kren, cibulka, chléb | Svinjina na žaru, gorčica, hren, čebula, kruh |
Smažený vídenský řízek, okurka | Dunajski zrezek, kumarica |
Katův šleh, chléb | Krvnikov bič (svinjski golaž z zelenjavo) |
Vepřová játra na roštu | Svinjska jetrca na žaru |
Smažená vepřová játra | Ocvrta svinjska jetrca |
Pečené vepřové koleno | Pečena svinjska krača |
RYBY | RIBE |
Pstuh na roštu | Postrv na žaru |
Kapr po novohradsku | Krap po Novohradsko |
Smažený kapr | Ocvrt krap |
Candát pečený s bylinkovým máslem | Pečen smuč z zeliščnim maslom |
Filé z pangasia po staročesku | File pange (vrsta som) po staročeško |
ZVEŘINA | DIVJAČINA |
Kančí plátky na lovecký způsob | Zrezek divjega prašiča po lovsko |
Jelení řezy „Mozart“ | Jelenov zrezek »Mozart« |
Smažený řízek z divočáka | Ocvrt zrezek divjega prašiča |
Srnčí nudličky, dle pánu z Rožmberku | Srnji trakci po načinu Lorda Rosemberga |
SALÁTY | SOLATE |
Zámecký míchaný salát (zelenina, dresing) | Grajska mešana solata (zelena, preliv) |
Šopský salát | Šopska (grška) solata |
Zeleninový salát | Zelenjavna (zelena ?) solata |
PRÍLOHY | PRILOGE |
Hranolky | Ocvrt krompirček (Pommes frites) |
Krokety | Kroketi |
Farmárské brambory | Kmečki krompir |
Brambory | Krompir |
Opecené brambory | Pražen krompir |
Dušená rýže | Dušen (kuhan?) riž |
Bramborový knedlík | Krompirjev cmok |
Houskový knedlík | Cmok |
Bramborácky | Krompirjeve palačinke |
Tatarská omácka | Tatarska omaka |
POHÁRY | KUPE |
Zmrzlinový pohár s ananasem a šlehackou | Sladoledna kupa z ananasom in stepeno smetano |
Zámecký pohár s vajecným konakem | Grajska sladoledna kupa z jajčnim likerjem |
Banán se šlehackou, cokoládou a karamelem | Banana s stepeno smetano, čokolado in karamelo |
Rakvicka se šlehackou a karamelem | Mafin s stepeno smetano in karamelo |
Comments are closed