Trasa 13,6 km, 490 v.m.

Pot nas vodi od Doživljajskega razstavišča Ljubljanica čez Gradišče na Hrib, kjer prečkamo Tržaško cesto, zavijemo levo in po stotih metrih desno proti Močilniku, kjer si peš ogledamo Jazonovo pest in izvire Velikega Močilnika. Pot nadaljujemo mimo rimskih term oziroma Furlanovih toplic (zapuščeno) čez Mirke do lesene brvi čez Ljubljanico v Retovju. Tu si, prav tako peš, ogledamo izvira Velike Ljubljanice – Veliko in Malo okenca. V jezercu pred Malim okencem smo se v mladosti radi tudi namakali.

Kolesarimo mimo plezalne skale z izvirom Ljubljanice Pod skalo, Matjaževke, kjer so pred drugo svetovno vojno telovadili Sokoli in Orli ter še enega izvira Ljubljanice Pod hrastom. Na začetku vasi zavijemo desno v strm Konjski klanec, na prometnejši cesti, kjer vozijo predvsem kamioni s peskom iz bližjega kamnoloma, pa desno do razgledne ploščadi.

Pot nadaljujemo po glavni cesti, pod avto cesto in železnico, za železnico pa zavijemo desno na makadamsko cesto proti Pokojišču. Od tu je cesta prašna skoraj do cilja v središču Pokojišča, kjer se ta pot konča.

Postavljanje vertikalne signalizacije

Lahko se vrnemo po isti poti nazaj ali pa nadaljujemo po eni od možnosti – se po asfaltu spustimo v Borovnico in Bistro (10 km) ali se v Borovnico spustimo po kolovozu (14,7 km)proti Rakitni (14,4 km), po Meniševski kolesarski proti Begunjam in Cerknici (mapa, track) ali mimo Suhe štirne (do tja sta dve različici – K9a in K9b) in mimo Štampetovega mostu nazaj proti Vrhniki.  

Posted in LKM
Share this post, let the world know

Comments are closed