V Estoniji bomo “preživeli” le en dan, dovolj, da se lotimo vsaj kakšne njihove dobrote. V Estonijo, v Pärnu, prispemo po treh dneh vožnje s kombijem in verjetno nam bo prijala kakšna dobra večerja. V mestu s 000 preb. bomo zagotovo našli kakšno dobro restavracijo (še menjalni tečaj za oceno koliko tam stane hrana: 1€ = 15,65 EEK in 100 EKK = 6,40 € (ha, ha, od 1.1.2011 je uradna valuta evro)) in se nam s preračunavanjem kot v Srbiji in Turčiji ne bo treba ukvarjati, je pa res, da so cene ponekod (kot pri nas) kar zasoljene. Evro imata tudi Litva in Latvija, Poljska pa še vztraja pri svojem zlotu.

ZAJTRK

Zajtrk v Estoniji je običajno sestavljen iz kruha, narezka in sira, ki se pogosto jedo skupaj kot sendvič. Nekateri Estonci jedo tudi kašo iz zdrobov in krompirja. Črni rženi kruh, ki ga vsak dan jedo v Estoniji, je težek in krepak ter, tako kot mnogi estonski siri, lahko vsebuje majhna semena.

KOSILO

HLADne predjedi

Prva jed je v tradicionalni estonski kuhinji hladna jed – kisle kumarice, meso in klobase se postrežejo s krompirjevo solato (kartulisalat) ali rosoljo, značilno estonsko jedjo, ki je skoraj enaka švedski sillsallad, na osnovi rdeče pese, krompirja in sleda. Priljubljena so tudi majhna peciva, imenovana pirukas – sorodnik piroškov – polnjena z mesom, zeljem, korenčkom, rižem in drugimi nadevi ali mešanicami, ki jih pogosto postrežejo z bujonom. Sled je pogost med drugimi ribami kot del estonske hladne mize. Dimljena ali marinirana jegulja, jedi iz rakov ter uvoženi raki in kozice veljajo za dobrote. Ena od estonskih nacionalnih jedi je räim (baltski pritlikavi sled), skupaj s papalinami. Priljubljeni so tudi iverka, ostriž in smuč.

V XX. stol. postane priljubljen poseben sendvič, imenovan kiluvõileib. Sendvič je sestavljen iz tradicionalnega odprtega sendviča z rženim kruhom. tanko plastjo masla in vürtsikila, vložene baltske papaline. Neobvezni dodatki so rezine kuhanih jajc, majoneza in zelišča.

JUHE

Juha s čebulo in česnom (travelfoodatlas.com/estonian-food)

V Estoniji se juhe lahko je bodisi pred glavno jedjo bodisi kot glavni obrok in so najpogosteje mesne ali piščančje juhe s primešano različno, pogosto pa se primeša kislo smetano, mleko in jogurt. Precej priljubljena je tudi grahova juha. Edinstvena estonska juha je leivasupp (kruhova juha), vrsta sladke juhe, pripravljene iz črnega kruha in jabolk in običajno postrežene s kislo smetano ali stepeno smetano ter pogosto potreseno s cimetom in sladkorjem.

Hernesupp Suitsukoodiga je tradicionalna juha, pripravljena s čebulo, česnom (nekateri dodajo tudi korenje) in prekajenimi svinjskimi kostmi. Po kuhanju v juho dodamo posušen grah in kuhamo še toliko časa, da se grah zmehča. Nekateri čebulo in česen pretlačijo v pire, da dobi juha bolj kremasto strukturoe. Hernesupp Suitsukoodiga se običajno pripravlja na silvestrovo in v njej običajno uživajo starejše generacije Estoncev. Menijo, da jih okus prekajene svinjine in lebdeči vonji spominjajo na otroštvo.

GLAVNE JEDI

Metssiga (Divji prašič): če si ljubitelj divjačine, je Estonija za to prava država. Meso je zelo močno, a tudi zelo okusno, pripravljajo pa ga na različne, največkrat kot golaž. Divji prašič je eno tistih vrst divjadi, ki jo lahko najdemo po vsej državi. Če si ljubitelj divjačine bodo jedi iz mesa divjega prašila prava izbira.

Estonska krvavica (worldcuisines.co/europe/estonia)

Verivorst, estonska krvavica, je priljubljena nacionalna jed. V božičnem času je zrak prežet z dišečo aromo slastne klobase, ki cvrči na odprtem ognju. Ta kulinarična mojstrovina je sestavljena iz mešanice ječmena, čebule, pimenta, majarona in krvi, polnjene v prašičje črevo in kuhane (nič pečenja?), pogosto pa jo postrežejo s kislim zeljem ali marmelado iz brusnic. V zadnjih letih so tudi sodobni kuharji začeli eksperimentirati z novimi kombinacijami okusov in kuharskimi tehnikami, s čimer so tej tradicionalni estonski jedi vdahnili novo življenje.

Krvavice je moč najti v številnih drugih kulturah in kuhinjah, kot so španska morcilla, francoski boudin noir, nemški blurwurst, irsko-angleški black pudung (ga dobiš kar v tradicionalnem angleškem zajtrku), poljska kaszanka ali finska nustamakkara, a avtor članka pravi, da se nobena od teh ne more primerjati z vrhunsko odličnostjo estonskega verivorsta (morda še pokusil slovenske krvavice, mi bomo estonsko zagotovo, če jo bomo le pred zimo kje našli!). 

Svinjska pečenka s krompirjem (toidutee.ee)

Seapraad Ja Hautatud Hapukapsad je svinjska jed, pripravljena iz pražene svinjine, kislega zelja in korenja. Svinjino najprej pečemo v pečici, dokler ni dobro pečena in postane mehka. Po pečenju mesa odcedimo sok in obrezke. Nato jih dodamo v lonec s kislim zeljem in korenjem. Jed nato pustimo kuhati toliko časa, da se kislo zelje zmehča. Svinjska pečenka s kislim zeljem je jed, ki izvira iz Poljske, kjer je znana kot „Żeberka Wieprzowe“. V Estoniji se običajno uživa pozimi in velja za idealno jed za hranjenje velikih družin in srečanj.

Sült — svinjski žele je tipična estonska jed, domača na podeželju. Žele nastane iz vrenja svinjskih kosti z mesom. To je pogosta konzervirana mesna jed, shranjena za zimo.

Marineeritud Angerjay — marinirana jegulja je pravzaprav jegulja v želeju, pripravljena po podobni metodi, kot se uporablja za sült. Je zelo priljubljena in tradicionalna hrana v Estoniji, kjer so jegulje v izobilju in jo jedo tako svežo kot konzervirano, ima močan ribji okus, ki je nenavaden in značilen. Marinirano jeguljo lahko najdete v estonskih domovih in restavracijah. Jed se vedno postreže hladno.

Võrtsjärv Suitsukala — enolončnica iz bučk je tipična, krepka estonska jed. Plasti bučk, paradižnika, začinjene čebule in ostankov mesa, kot je mleta govedina ali prekajene ribe, pečemo z jajci in mlekom.

SLADICE

Karask — sladica iz polnozrnate pšenične in ječmenove moke, ta estonski recept je značilen za tradicionalne slavnostne jedi.

Kissel — sladkano mleko, smetana ali sok, ki je zgoščen s škrobom, da nastane želeju podoben puding, priljubljen v severni in vzhodni Evropi. Če porabimo manj škroba, lahko poljub uporabimo tudi kot omako ali kot juho ali napitek.

Kamavaht je sladica pripravljena iz mlete moke in kombinacije pražene ržene, ovsene, grahove in ječmenove moke. Včasih se oves namesto tega nadomesti s pšenično moko. Dodamo s sladkorjem stepeno sladko smetano in potresemo s svežim sezonskim jagodičevjem. Kamavaht je tradicionalno povezan z rusko kuhinjo, kjer se imenuje “толокно“, in s finsko kuhinjo, kjer je znan kot “talkkuna” in se uživa že stoletja. Čeprav kamavaht velja za sladko jed, ga mnogi uživajo za zajtrk ali kot prigrizek, skupaj z mlekom ali kefirjem.

ŠE NEKAJ JEDI, KI JIH MORAte POSKUSITI

Vürtsikilu Suupiste je vrsta sendviča, pripravljenega s papalinami in kremnim sirom s strtim česnom. Za okras se pogosto dodajo koper, zelena čebula in kuhani beljaki. Običajno se ga uživa kot prigrizek ali predjed. Papaline so vrsta majhnih mastnih rib, ki so precej podobne sardelam in se pojavljajo v številnih drugih tipičnih estonskih jedeh. Prodajajo se dimljene, konzervirane ali vložene v začinjeni slanici. Tradicionalno ta slani prigrizek spremljajo močne žgane pijače, kot je estonska vodka. 

Krompirjeva solata (travelfoodatlas.com)

Eesti Kartulisalat je krompirjeva solata, pripravljena iz kuhanega krompirja in korenja (ki sta narezana na majhne koščke), narezanega kuhanega jajca, narezanih kumar in prekajene klobase. V mešanico se običajno doda tudi grah v pločevinkah, vse te sestavine pa se nato združijo s kislo smetano in majonezo. Zadnja dodana sestavina je narezano jabolko, ki solati doda malo sladkobe.
Eesti Kartulisalat velja za glavno estonsko jed in je tudi ena najbolj znanih živil v državi.

Mulgikapsad je preprosta estonska enolončnica, pripravljena iz kislega zelja, ječmena in mesa (običajno slanine ali prekajenih svinjskih izdelkov). Enolončnico pustimo počasi kuhati, dokler se kislo zelje in ješprenj ne zmehčata. Običajno postrežemo kot glavno jed, občasno pa tudi kot prigrizek ali predjed.
Mulgikapsad velja za nacionalno jed Estonije. Čeprav se uživa skozi vse leto, ga Estonci običajno pripravijo ob velikih praznovanjih, kot sta božič in novo leto. Najpogosteje ga postrežemo s praženo čebulo in rezinami svinjine. 

Kruubipuder je tipična kaša, ki jo skuhamo tako, da v toplo osnovo ali vodo dodamo ječmen. Kasneje med postopkom dodamo česen in druge sestavine. Naslednji korak je, da zmes zapečemo v pečici in počakamo, da zrna postanejo mehka. Kruubipuder je na splošno goste konsistence in je poln pomembnih hranil. Jed sega v srednjeveško obdobje, ko so kmetje predstavljali glavno prebivalstvo estonske regije. Včasih so se preživljali predvsem z žiti in majhnimi porcijami mesa. Zdaj velja, da je bolj tolažilna hrana.

Mannavaht je tipična kaša, pripravljena iz brusnic in zdroba. To rožnato jed pripravimo tako, da brusnični sok zavremo z vodo in sladkorjem, nato pa v mešanico postopoma dodajamo zdrob. Ko zmes dobi gosto strukturo in je zdrob popolnoma kuhan, ga pustimo na strani, da se ohladi. Za klasično penasto strukturo kašo nato z mešalnikom spenite, dokler ne postane puhasta.

Kaneelirull (ohtuleht.ee/toidutare)

Peno razporedimo po mleku, po vrhu pa dodamo še sezonsko jagodičevje. To estonsko poslastico so pogosto stregli v vrtcih in šolah. Menijo, da je privlačna rožnata barva te jedi staršem olajšala hranjenje otrok s kašo.

Kaneelirull je sladka žemljica s cimetom, pripravljena iz moke, cimeta, sladkorja in masla. Jed je znana še pod številnimi drugimi imeni, kot so cimetova rolada, cimetova žemljica, cimetov vrtinec, cimetov danski in cimetov polž. Priljubljen je po vsej Skandinaviji in drugih delih severne Evrope.

.

 


Comments are closed