Letos smo uspešno zaključili trinajsto kolesarsko avanturo Ar.kolo.navtov, čeprav tega pred odhodom nismo načrtovali, v petek 13. septembra, pa vseeno je minilo brez padcev, praznih zračnic ali kakšnih okvar koles. 

Čeprav se nam je sprva zdelo, da smo podelali že vse v primerni razdalji od Slovenije, pa sem za začetek hitro našel »bele« lise, deset oziroma enajst, če k tem dodamo še baltske države Litvo, Latvijo, Estonijo in Kaliningrad. Na pobudi, da da vsak kakšno idejo za drugo leto, je prišlo kar preveč predlogov, nekatere od njih (ožji izbor) pa bom podrobneje obdelal v prihodnjih nekaj mesecih. Tokrat smo traso predlagali in izbirali bolj “demokratično” in nakapalo se je kar precej idej in predlogov.

Bilo je nekaj lobiranja, malo je vsak pohvalil svojo idejo, na koncu smo se odločili za nekoliko popravljeno verzijo kolesarjenja po dolini reke Loare – iz Pariza ob Sieni do Loare, pa ob Loari do Toursa in naprej do Bordeauxa ter za konec še ob Canal du Midi oziroma po kolesarski poti dveh morij do Carcassonna (obdelali bomo praznino v krogu B).

Celotna trasa Pariz-Carcassonne bo dolga 1147 km s 1.810 višinskimi metri in razdeljena v 13 etap povprečne dolžine 90 km. Iz Pariza kolesarimo ob Seni (tudi mimo pred kratkim pogorele Notredamske cerkve, video), se mimo Nemoursa zapeljemo do Loare pri Orelansunato kolesarimo ob Loari z znamenitimi gradovi do Toursa. Pri Toursu zavijemo na jug proti Bordeauxu in si tam privoščili pravega Bordojca. Tam zavijemo na kolesarsko pot dveh morij (od Toulousa tudi Canal du Midi) in kolesarimo mimo Toulousa do utrjenega Carcassonna.

Na pot se podamo bodisi s kombijem bodisi z letalom 29. 8. 2020. Število kolesarjev je omejeno na 15, zato jih je sedem prisiljeno leteti. Se pa vsi zberemo do večera v Parizu. Hotel imamo rezerviran na Montmartru (hotel Louise Blanc) blizu je bazilika Srca Jezusovega (Sacre Coeur)pa Pigalle (Edith Piaf: Rue Pigalle) s kabarejem Moulin Roouge, do Notredamske katedrale tudi ni pretirano daleč (950 m, se zapeljemo mimo s kolesom), malo dlje so Elizejske poljane (oziroma “Šuštarski most“(4,6 km) z obeliskom iz Luksorja na Trgu Zmage, slavolok zmag (6,1 km), Eifflov stolp z Marsovim poljem (7,0 km) in kompleks zgradb Les Invalides z vojaškim muzejem (5,9 km), sicer pa si bo, kolikor imamo že časa, vsak sam ogledal tisto, kar mu je najbolj pri srcu. V mestu z bogato zgodovino je kaj videti in doživeti.

LETOŠNJE TRASE

KAKO DO PARIZA IN IZ CARCASSONNA DOMOV

FRANCOSKA KUHINJA

 


Comments are closed