Kraljeva palača

Proti poldnevu (z letalom, Brnik) oziroma pozno popoldan (s kombijem, Kranj) se v torek 28. 8. 2018 pripeljemo do Amsterdama.

Amsterdam je glavno mesto Nizozemske in je v pokrajini Severna Holandija, v zahodnem delu države. Mesto, ki je zaradi svojih številnih kanalov znano tudi kot »Severne Benetke«, ima 747.290 prebivalcev (januar 2008) in je v severnem delu Randstadta, šeste največje konurbacije tj. družitve mest v Evropi, z okoli 6.500.000 prebivalci. Ocenjuje se, da v širšem mestnem območju Amsterdama živi 1.500.000 ljudi. Ime mesta pomeni »jez na reki Amstel« ter se nanaša na začetke prve naselbine, ki se je nahajala na današnjem trgu Dam.

Stara cerkev

Amsterdam je bil zgolj majhna ribiška naselbina vse do konca 12. stoletja, med nizozemsko zlato dobo pa je postal eno najpomembnejših pristanišč na svetu, po zaslugi velikanskega razvoja trgovine. Tedaj je postal svetovno središče financ in diamantov. V 19. in 20. stoletju se je Amsterdam močno razširil in oblikovala so se nova satelitska mesta v njegovi okolici (wikipedia).

Že ta dan si ogledamo glavne zanimivosti, kot so Stara (1213) in Nova (1380) cerkev (ko bomo že pri Stari cerkvi si morda ogledam še eno večjih turističnih atrakcij – četrt Rdečih luči) z muzejem prostitucije in erotičnim muzejem, bazilika sv. Nikolaja, protestantska Zahodna cerkev, borza, Kraljeva palača, hiša/muzej Ane Frank, Rembrandtova hiša/muzej, muzej Vincenta van Gogha, Rijskmuseum z znamenito Rembrandtovo Nočno stražo (od zunaj) ter številni kanali in mostovi.

NAZAJ


Comments are closed