Trasa: Puilboreau-Royan (107 km, 160 v,m.)

OPIS POTI:

Peti dan se počasi približujemo Atlantskemu oceanu in nekje za mestom Angoulins bomo lahko noge na plaži Chatelaillon že namakali v morju. Sicer pa cel dan kolesarimo večinoma mimo polj in skozi manjša mesta. Če bo kaj zanimivega na poti, si bomo to tudi ogledali.

ZANIMIVEJŠI KRAJI:

cerkev sv. Rogatiena in sv. Donatiena

Saint Ragotien: (2.200 preb.; departma Charente-Maritime, pokrajina Nouvelle-Aquitaine). Večja zanimivost mesteca je cerkev sv. Rogatiena in sv. Donatiena . Zgrajena je v XII. stol. iz apnenca in obnovljena v XIX. stol., posvečena pa dvema nantskim mučenikoma. Je bila delno uničena med verskimi vojnami. Cerkev je večinoma poznosrednjeveška, vendar je ohranila romanski portal in gotsko trolistno vdolbino. Zvonik je iz leta 1871.

Rochefort: (23.583 preb., neuradno Rochefort-sur-Mer, departma Charente-Maritime, pokrajina Nova Akvitanija (nekdaj Poitou-Charentes). Decembra 1665 je Jean-Baptiste Colbert, od leta 1661 prvi minister Francije, Rochefort izbral za “zatočišče, obrambo in oskrbo” francoske mornarice. Arsenal de Rochefort je služil kot pomorsko oporišče in ladjedelnica, dokler ga leta 1926 ne zaprejo. iz leta 1766 je druga pomembna infrastruktura zgodnjega Rocheforta, visoko varovana kazenska kolonija (Bagnes), takrat so to običajni objekti v vojaških pristaniščih in pomorskih bazah, kot sta Toulon ali Brest in so zagotavljali brezplačno delovno silo. Med jakobinskim obdobjem francoske revolucije (1790–1795) je bilo več kot 800 rimskokatoliških duhovnikov in drugih duhovnikov, ki so zavrnili protipapeško prisego »Civilne ustave duhovščine«, danih na krov flote zaporniških ladij v Rochefortu, večina teh pa je umrla zaradi nečloveških razmer.

Septembra 1757 je bil Rochefort tarča ambicioznega britanskega napada med sedemletno vojno. Na otok Aix pred Rochefortom se je z Elbe zatekel Napoleon v upanju, da bo pobegnil v Ameriko, a se je moral 17. julija 1815 predati kapitanu Maitlandu na krovu ladje Bellerophon. S tem se je končalo obdobje t.i. “Sto dni“, vojna Sedme koalicije.

cerkev Sv. Ludvika, Rochefort

Rochefort je značilen primer novega mesta (ville nouvelle) iz XVII. stol., kar pomeni, da sta njegova zasnova in gradnja nastali na podlagi političnih odločitev. Pomembe so zgradbe prvotne pomorske ustanove (bolnišnica s šolo za pomorsko medicino (zdaj muzej), Arsenal z monumentalnimi vrati, Državni mornariški muzej, Tovarna vrvi (s 370 metri je bila stoletja najdaljša proizvodna stavba na svetu), trije suhi doki za gradnjo in popravila ladij, livarna topov), redek transportni most s transportnim mehanizmom, na katerem je obešena trajektna ploščad (Rochefort Martrou je zgrajen leta 1900, je edini preostali most v Franciji in eden od osmih delujočih na svetu), mestno gledališče (la Coupe d’Or), železniška postaja, cerkev sv. Ludvika (1836-1838), hiša Pierra Lotija, …

KRAJEVNE OBROTE:

smo večinoma obdelane v prejšnji etapi

ŠE KAKŠEN LINK:

Kaj početi v Rochefortu?

Posted in Fr2022
Share this post, let the world know

Comments are closed