Gmund am TagerenseE (6.000 PREB.)

je občina v okrožju Miesbach na Bavarskem. Mesto leži na severnem delu jezera Tegernsee in v bližini reke Mangfall. Mestece je bolj poznano po osebnosti, ki so povezani s tem krajem: 

Med letoma 1934 in 1945 pa ima tu svoje domovanje tudi nemški nacistični vojni zločinec, poveljnik Schutzstaffel (Reichsführer-SS (RF-SS)) Heinrich Himmler (v okolici jezera je živelo še nekaj nacističnih veljakov, že leta 1920 pa ob jezeru razvijejo zastavo s kljukastim križem). »Dislocirana« enota koncentracijskega taborišča Dachau pa je bil v bližnjem Bad Tolzu.

REIT IM WINK (2.600 PREB.)

je znan kot certificirano mesto zdravilnega zraka (Luftkurort), smučarsko središče, ki ponuja alpsko smučanje in tek na smučeh ter izhodiščne za planinsko pohodništvo, gorsko kolesarjenje in nordijsko hojo. V številnih okoliških jezerih se radi tudi namakajo.

Domačini se pohvalijo tudi s krajevnimi dobrotami, kot so sir Heumilch iz mleka krav, ki se hranijo izključno s snežnih pašnikov, heuschnapps (žganje v katerega namočijo seno in zelišča) in Reiberdatschi (nariban krompir z jajcem in moko in v ponvi ocvrt kot palačinka, običajno postrežen z jabolčno peno).

Naselje Reit im Winkl je omenjeno prvič leta 1160 v dokumentu Otta de Rute. Nekateri raziskovalci se s tem ne strinjajo in nastanek naselja umeščajo v sredino XIII. stol., ko že vključeno v Bavarsko. Na bližnji hrib nad cerkvijo zgodovinarji umeščajo tudi dvorec gosposke Reit.

V naselju se leta 1950 rodi znana smučarka Rosi Mittermaier.

 


Comments are closed