Trasa: Amboise – Tours – Saumur (103 km, 190 v.m.)
OPIS POTI:
Dan preživimo na kolesu v dolini reke Loare. Med večjimi zanimivostmi sta Tours (časa za ogled mesta bo dovolj) in Saumur, kjer prespimo, je pa ob poti še nekaj manjših, a zanimivih mestec, npr. Candes Saint Martin.
ZANIMIVivejši kraji:
Tours (video1, video2) (136.463 preb.), nekdanji Caesarodunum rimskega cesarja Avgusta, grad – muzej (XI. stol.), katedrala sv. Gacijana (posvečena prvemu mestnemu škofu sv. Gacijanu, 1170) s samostanom La Psalette in nekdanjo nadškofijsko palačo (na vrtu raste velikanska cedra, posajena v času Napoleona), rimski amfiteater, neobizantinska bazilika sv. Martina (XX. stol.), nekdanja benediktinska opatija s cerkvijo sv. Julijana, stolp Karla Velikega, urni stolp, ostanek nekdanjega kolegiala sv. Martina (XIII. stol.) itd. Tours je danes univerzitetno mesto in priročna izhodiščna točka za raziskovanje znamenitih gradov ob Loari (Loara, video). V Toursu se rodi (1799-1850) tudi znameniti francoski pisatelj, začetnik realizma v evropskem slovstvu, Honore de Balzac (pokopan je na slovitem pariškem pokopališču Père-Lachaise);
Saumur (26.600 preb.): Cadre Noir – dom inštruktorjev na francoski vojaški jahalni akademiji in šola za tankiste, mestni muzej tankov oziroma oklepnih vozil (Musée des Blindés), velik grad (Château de Saumur) nad mestom nad mestom in grad Beaulieu v bližini reke, na stari cesti, ki pelje proti jugu pa stoji še Dolmen de Bagneux (sodi med največje megalitske grobnice od 4.500 odkritih v Franciji).
Saumur je poznan po pridelavi vina – belega, rdečega in penin). tako da se lahko zapodimo v eno od stotin kleti v okolici. V avgustu pripravijo Grandes Tablees du Saumur-Champigny, več kot kilometer miz, kjer lahko obiskovalci okušajo krajevno hrano in vino.
KRAJEVNE DOBROTE:
Tours leži v departmaju Indre-et-Loire v pokrajini Center-Dolina Loare. Saumur pa v departmaju Maine-et-Loire v pokrajini Pays de la Loire. Poleg značilne hrane pokrajin ob Loari si lahko privoščimo tudi značilne krajevne dobrote (vedno moram dodati “med drugim”) kot so za začetek pravi ovčji sir iz Selles-sur-Chera, svinjske mesne kocke iz Toursa s krompirjevimi galetami (narejena so iz dveh pravokotnikov zlatega hrustljavega listnatega peciva) iz bližnjega Bloisa ali debelo klobaso (andouillette) s francoskim krompirčkom, za sladico pa kolač iz Toursa, dokaj debelo pito obloženo z vloženimi mareličnimi, kandiranim sadjem, potreseno z mešanico mandljev in ledenim sladkorjem.
ŠE KAKŠEN LINK:
Comments are closed