Trasa: Orleans – Blois – Amboise (104 km, 200 v.m.)

OPIS POTI:

Našo XVI. ar-kolo-navtsko avanturo začenjamo v Orleansu v dolini najdaljše francoske reke Loare. Po dolini, poznani po gradovih (video), bomo kolesarili prve tri dni in do Angersa, kjer zavijemo stran od reke, prekolesarili 260 km.

ZANIMIVivejši kraji:

Kip device orleanske na konju

Orleans (video) je zanimivo mesto (113.000 preb.), med največjimi biseri pa so Stolnica svetega Križa (XIII.-XVI. stol.), uničena v času verskih vojn, Mestna hiša Groslot (1550–1555), Trg Martroi s spomenikom Ivane Orleanske na konju (ko je med stoletno vojno Orleans oblegala angleška vojska (1428-29) je na pomoč priskočila Ivana Orleanska in rešila mesto pred uničenjem. Njegova obramba je pomenila tudi ključni preobrat v tej vojni in postopen izgon Angležev iz Francije), škofijska palača (XVII. stol.) in stari kraljevi most oziroma most Jurija V. ter seveda še mnogo drugega; 

Grad Beaugency

Beaugency (7.300 preb.): grad, opatija Naše Gospe, mestno hišo, most čez Loaro, stolp z uro;

Blois (45.800 preb.): Renesančni grad Blois (video), stolnica sv. Ludvika (1544), cerkev sv. Vincenca Pavelskega (XVII. stol.), nekdanja opatijska cerkev sv. Nikolaja, cerkev sv. Saturnina, stolnica Naše Gospe sv. Trojice, kamniti most čez Loaro (XVIII. Stol.). V mestu se se rodita tudi Štefan (1096–1154), angleški kralj med letoma 1096 in 1154 in Ludvik XII. (1462–1515), francoski kralj med letoma 1498 in 1515.

Amboise (video) (13.119 preb.): renesančni grad (XV. stol.), renesančni dvorec Clos Lucé (XV. stol., tu je živel in delal vse do svoje smrti italijanski umetnik Leonardo da Vinci (1516-1519)), stara mestna vrata z urnim stolpom iz XV. stol., cerkev sv. Denisa (XII.–XVI. stol.), nekdanja župnijska cerkev sv. Florentina (XV.–XVI. stol.), grajska kapela sv. Huberta z grobom Leonarda da Vincija, klasicistični dvorec Chanteloup (XVIII. stol.) s parkom in kitajsko pagodo.

KRAJEVNE DOBROTE:

Orleans in Beaugency (departma Loret), Blois (departma Loir-et-Cher) in Amboise (departma Indre-et-Loire) ležijo v pokrajini Centre-Val de Loire. Nekaj dobrot iz te doline najdete na spletni strani Gastronomija doline Loaresiri iz depatmaja Indre et Loire (Tours), ali siri iz departmaja Indre,  Prav hude izbire krajevnih dobrot na spletu ni najti, vseeno pa naj naštejem nekatere – klobasa iz vampov in svinjskega mesa Jargeau andouille, mandljev kolač Pithiviers, med Solognehoney, praline iz Montargisa. Cotignac iz Orelansa (kutin žele), kis iz Orleansa.

V pokrajini ob Loari proizvajajo odlična vina, status AOC (Appellation d’origine contrôlée) pa imajo tri območja – Orleans (bela vina vrste Chardonnay in Pinot Gris, rdeča vina in rosés pa Pinot Meunier), Orléans-Cléry in Coteaux-du-Giennois (Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Gamay).

ŠE KAKŠEN LINK: 

Posted in Fr2022
Share this post, let the world know

Comments are closed