Trasa: Ares – Bordeaux (98 km, 230 v.m.)

OPIS POTI:

Dve tretjine poti poteka ob obali Atlantskega oceana, ena redkih zanimivosti ob poti pa so ob številnih plažah znamenite sipine La Dune de Pilat v kraju Pyla sur Mer, a še prej pri Cap Ferretu s trajektom prečimo zaliv Arcachon.

ZANIMIVEJŠI KRAJI:

Dune de Pilat

La Dune de Pilat je najvišja evropska sipina, je velika turistična atrakcija, ki jo letno obišče kar milijon turistov. Sipina ima prostornino približno 60.000.000 m³, meri približno 500 m v širino od vzhoda proti zahodu in 2,7 km v dolžino od severa proti jugu. Njena višina je bila od leta 2018 106,60 m nadmorske višine. Sipina velja za foreduno, kar pomeni sipino, ki poteka vzporedno z obalo, za črto plime na plaži. Opazili so, da se sipina premika proti kopnemu in počasi potiska gozd nazaj. Pilat izvira iz gaskonjske besede Pilhar, ki se nanaša na kup ali nasip. 24. januarja 2009 je bila med neurjem na sipini Pilat zabeležena največja hitrost vetra 175 km/h. Zaradi izpostavljene lege ob morju in strmega kota je sipina Pilat znana točka za jadralno padalstvo z odličnimi razmerami.

Bordeaux je cilj sedme etape (237.000 preb., skupaj z urbano okolico pa 1,1 milijon, kar ga uvršča na šesto najbolj poseljeno ozemlje Francije, pristaniško in administrativno glavno mesto jugozahodne francoske pokrajine Nouvelle-Aquitaine, občina in prefektura departmaja Gironde). Bordeaux je pogosto označen kot “biser Akvitanije”. Del njegovega mesta, Port de la Lune, je zaradi svoje izredne arhitekture od junija 2007 na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. V mestu je kar 362 zgodovinskih spomenikov (v Franciji jih ima več le Pariz) z nekaterimi zgradbami iz rimskih časov. Je tudi središče vina (video).

MOST IZ NAPOLEONOVEGA ČASA

Bordeaux je dom enega največjih evropskih arhitekturnih urbanih območij iz XVIII. stol., zaradi česar ga oblegajo tako turisti kot filmske snemalne ekipe. Nekaj zanimivosti (video):

  • Port de la Lune, mestni predel – pristanišče ob okljuku reke Garone,
  • romanska cerkev sv. Križa (XI. stol., del nekdanje benediktinske opatije), stolnica sv. Andreja (posvečena 1096), sedež nadškofije, bazilika sv. Mihaela (XV.-XVI. Stol.), bazilika sv. Severina in baročna cerkev sv. Pavla (XVII. stol.) – stolnica sv. Andreja, bazilika sv. Mihaela in bazilika sv. Severina so del svetovne dediščine Routes of Santiago de Compostela – Jakobove romarske poti v Franciji.,
  • Grand Théâtre, mesto komedije (1773-1780),
  • Musée des Beaux Arts (muzej lepih umetnosti z zbirkami slikarjev iz XVII. so XX. stol.) in Musée d’Aquitaine (arheološki in zgodovinski muzej),
  • most Pont de Pierre (1810-1822),
  • spomenik Monument aux Girondins (1881),
  • Porte Cailhau, starejša mestna vrata (eno redkih pričevanj iz srednjeveških časov. Zgrajena so bila leta 1495 v čast Karlu VIII.),
  • Akvitanski most – avtocestni most iz leta 1967 je zasnovan tako, da lahko pod njim peljejo oceanske ladje.

KRAJEVNE DOBROTE:

Makaroni sv. Emiliona

Gastronomija Bordeauxa in departmaja Gironde je pestra in nas bo navdušila. Morski sadeži, ribe iz estuarija, kaviar, ostrige iz Arcachonskega zaliva, govedina iz Bazasa, jagnjetina iz Pauillaca, šparglji iz Blayaisa, gobe iz Bordeauxa, makarone Saint-Emiliona (za specialiteto iz mandljev in beljakov sta zaslužni uršulinki iz XVII. stol.), Praline iz Blayeja (leta 1649 jih ustvari vojvoda Choiseulski Marechal iz Plessis-Praslina., caneléji iz Bordeauxa in druge krajevnih dobrote, se odlično ujemajo z vini iz okolice Bordeauxa. Od caneléja do makaronov, vsako ima svojo posebnost. Canelé, rjavo pecivo z okusom ruma in vanilje z mehko in nežno kremno sredico ter temno debelo karamelizirano skorjo, je svoj pečat pustil v Bordeauxu. 

Govedo iz Bazasa

je vseprisotna na jugozahodu in v Girondi. Proizvajalci perutnine (gosi in race) ponujajo oglede svojih proizvodnih obratov in svoje izdelke prodajajo na lokalnih trgih. Kopun iz Grignolsa, pitan s kruhom, mlekom in sladko koruzo, je perutnina, še posebej slana, ki jo praznujejo na istoimenskem sejmu v nedeljo pred božičem. Jagnjetina Pauillac, hranjena izključno z ovčjim mlekom, je zaradi svoje dobrote priljubljeno meso med gurmani in se kuha zelo preprosto. Kar zadeva mehkobo, je govedina iz Bazasa okusno visokokakovostno meso z oznako Rouge (rdeča etiketa potrjuje, da ima izdelek lastnosti, ki določajo vrhunsko raven) in zaščiteno geografsko označbo (ZGO). Bordojska rebrca so pečena na žaru na poganjkih vinske trte in prelito s šalotkino omako. »Grenier Médocain« je mesnina, pripravljena iz polnjene svinjine.

Minoga (Lamprey)

Estuarij Gironde ponuja številne sladkovodne ribe: senčnik, oceanska selivka, ki jo jedo polnjene s kislico, jeguljin frikase s česnom in peteršiljem ali “po bordojsko”, kuhane v vinski omaki, ribo minogo (lamprey) pripravljena kot je enolončnica v omaki iz rdečega vina, »bichete«, majhne bele kozice, kuhane v janežu, ali jegulje vrste »pibales« ali »civelles«, ocvrte ali obložene s česnom. V estuariju Gironde proizvajajo tudi visokokakovosten kaviar.

V Arcachonskem zalivu so ostrige povsod in jih lahko uživamo vse leto. Postrežejo jih s suhim belim vinom, bordojcem in s crepinettes (ploščato klobaso iz mletega mesa in slanega nadeva ter zavita v koščke svinjske mrežice).

Atlantski ocean ponuja rake in ribe, ki jih lahko najdete tudi na ribji tržnici. Seveda v okolici Bordeauxa, predvsem v jeseni, lovijo tudi divjačino, pravtako jesenipa si lahko v Medocu privoščimo goloba bodisi pečenega bodisi kot salmi (obara). Kar zadeva zelenjavo so spomladi zelo okusni šparglji iz Blayaisa, ocvrte bordojske gobe s česnom in peteršiljem in krompir Eysines, ki ga prodajajo od konca aprila do konca junija.

ŠE KAKŠEN LINK:

Kaj početi v Bordeauxu?

Posted in Fr2022
Share this post, let the world know

Comments are closed