(pozeto po: yummyistanbul.com/turkish-wines) V svetu vinarstva potencial Turčije še ni povsem izkoriščen. Kljub temu, da je Turčija šesta največja pridelovalka grozdja, je šele 43. proizvajalka vina. Škoda, da je ob 70 milijonih pridelanih litrov vina le okoli 2 % njenega grozdja predelano v vino (şarap). Glavna turška območja za pridelavo grozdja in vina, kjer lahko najdemo tudi številne industrijske in butične vinograde so Kapadokija, Egejsko morje, Trakija ter osrednja in vzhodna Anatolija. Med najbolj cenjena vina (oziroma grozdje) sodijo (zvečer bo treba delat, delat):

GROZDJE ZA VINO

Kalecik Karası, imenovano po anatolskem mestu Kalecik pri Ankari, v prevodu pomeni “črna iz majhnega gradu”. To grozdje, ki se skoraj sooča z izumrtjem, je zdaj tretje najbolj priljubljeno grozdje v Turčiji in to morda zaradi močnega okusa sladkorja.

Çalkarası, rdeče grozdje, imenovano »mestno črno Çal«, ima močan pridih jagode, zrelega belega sadja, breskve, rožnate barve in timijana. To grozdje je sveže, sadno, a cvetlično z visoko kislostjo in daje vino lahkega do srednjega telesa z nizko vsebnostjo taninov. Njegova vsestranskost pri pripravi temnih in svetlih rosejih, rdečih in blanc de noir (modri pinot ?) pomeni, da se lahko kombinira z različnimi živili.

Öküzgözü, težko izgovorljivo grozdje izvira iz vzhodne Anatolije, zdaj pa sadijo povsod. Grozdje, zaradi svojega globokega, temnega videza imenovano “bikovo oko”, je sposobno ustvariti vino s srednjim telesom, nizko-srednjim taninom, ki pa je visoko kislo.

Vinogradi Urla (@urlawines)

Boğazkere, oče turškega rdečega grozdja, v prevodu pomeni žganje grla zaradi visoke vsebnosti tanina. Običajno mešano vino ima srednje kisline in visoko telo s svetlimi okusi črna češnje, maline in temne murve. Vendar pa to kompleksno grozdje vsebuje tudi temnejše okuse, kot so temna čokolada, sladki koren, usnje, tobak, nageljnove žbice in zeliščni borov gozd z metinim okusom evkaliptusa. Drzno grozdje se dobro ujema z drznimi jedmi in začimbami, kot so močan sir, suhe fige, česen, meso in polnjene paprike.

Sıdalan je belo grozdje, ki ga gojijo v Trakiji. Jagode so neverjetno aromatične z notami limone, zelenega jabolka, hruške in mokre koščice. Z nizko vsebnostjo alkohola je to grozdje za proizvodnjo zelo sadnega, visoko kislega, a lahkega vina. To elegantno, osvežujoče grozdje ima močno mineralno in cvetlično noto.

Yapıncak je majhno belo grozdje, ki ime dobi po bakrenih pegah, ima tanko lupino, zaradi česar je popolno za lahko vino s srednjim telesom. Nizka vsebnost alkohola – okoli 12 % – to pikantno, osvežujoče grozdje daje aromatično citrusno vino z okusom not limone, pomaranče ali celo klementine, tudi z močnini notami rumenega sadja, kot so jabolko, hruška ali kutina, s pridihom akacije in vanilije daje visoko kislo kremno vino z nizko vsebnostjo taninov. Običajno starano v hrastu bi se odlično obneslo kot mirno ali peneče belo vino. Aromatična vina, ustvarjena iz tega grozdja, so morda nekoliko redka, saj gre za težko grozdje, ki ga je težko gojiti.

Turško vino (https://www.doyouknowturkey.com)

NAJBOLJ CENJENA VINA (KLETI):

Paşaeli K2 Rdeče z Egejskega morja. To veličastno vino rubinaste barve je mešanica cabernet sauvignona, cabernet franca, merlota in petit verdota. Letnik 2011 je bil nagrajen z bronasto nagrado The TEXSOM International Wine Awards; to uspešno vino je eno najbolj iskanih vin iz te regije. Uspešno starano v hrastovem sodu je to žvečilno vino srednjega telesa bogato, ne da bi sadne arome preglasile okus. Kljub temu lahko še vedno zajamete okus temnega sadja, kot so robide, murve in češnje. Čeprav je v tem drznem vinu prisoten kanček sladkobe, je zelo dobro uravnotežen s svilnatimi tanini in ima rahlo suh pookus. Je dolgo obstojen, nekoliko težek in bi se zelo lepo povezal z mastnim mesom, kot je jagnjetina, krača ali tandoori.

Paşaeli Çalkarası Rosé z Egejskega morja, je proizvedeno iz edinstvenega turškega grozdja Çalkarası, ki je znano po močnem sadnem okusu z dobro kislostjo. Lepo karamelno roza ima to sadno vino čudovite arome jagod in malin. Poleg jagod je sijajen okus lubenice in bodike, tem pa sledi pridih pomarančne lupine, ki dopolnjuje teksturo rahlih taninov. To okusno vino lahko uživate samostojno kot aperitiv ali del koktajla. Vedno se dobro ujema s praženo korenasto zelenjavo, začinjeno hrano, azijsko hrano, ribami, piščancem in zajtrkom.

Kayra Öküzgözü iz srednjevzhodne Anatolija, Čudovito rdeče vino je pogosto opisano kot lahko in dišeče, vendar svežina in svetlost tega vina skoraj prikrijeta nekaj teže. Eno je izmed dražjih vin iz anatolske regije in seveda obstaja razlog, zakaj ta užitek dobiva nagrado za nagrado. Tistim, ki jim je všeč Shiraz ali Rioja, lahko uživajo v džemastih aromah črnega sadja češnje, ribeza in robide, povezan z mentolnim okusom evkaliptusa, eksotičnimi začimbami, kot sta janež in črni poper, ter z okusom hrasta, v katerem je starano. Suho vino z mehkim taninskim zaključkom se ujema s staranim sirom, zrezkom ali jagnječjim ragujem.

Vinkara Yaşasın Brut iz Srednje Anatolije, je bledo zlato vino, ki ga sestavljajo arome, kot sta granitno jabolko in peka kruha. Je prvo peneče vino v Turčiji, narejeno po tradicionalnih metodah šampanjca. Elegantno vino je najbolje postreči pri 16-18 stopinjah in se odlično poda k ribjim juham, perutnini, teletini ali svinjini.

Pamukkale Anfora Kalecik Karası ob Egejskem morju. Kot grozdje, ki ga uporabljajo (Kalecik Karası), lahko prijetno preseneti to sadno vino z okusi maline, češnje, zdrobljene jagode, sladkorne pene in banane iz kleti Pamukkale. Ko sadni okusi izginejo, se pojavi okus mokrega listja, gozda in zelišč. Ob zaključku z okusom črnega popra in vanilije se lahko morda začuti hrast, v katerem se je to vino staralo. Skratka, to vino je veliko bolj zanimivo in kompleksno kot se zdi na prvi pogled. Vino srednjega telesa je uravnotežena mešanica z lahko taninsko strukturo.

Paşaeli Yapıncak ob Egejskem morju. Le nekaj vinarjev ima to spretnosti, da pripravijo vino iz vsestransko uporabnega grozdja Yapıncak, ki ga je znano težko gojiti. Vino srednje slamnate barve je izjemno sadno s kremasto maslenostjo, srednjega telesa z nizko vsebnostjo alkohola, sadni okusi pa se splaknejo s citrusnim okusom limonine skute in dolgotrajnimi cvetličnimi notami. To pikantno vino z bogastvom, ki mu ga dajejo kutina, intenzivna limona in žametna vanilija., odlično sodi k ribam, ostrigam in mehkemu siru.

Paşaeli 6N Karasakız Merlot iz severnega Egeja. Mešano z 18 % merlota in 82 % črnega grozdja, imenovanega Karasakız, kar v prevodu pomeni črn žvečilni gumi in ni čudno, da to energično vino zahteva žvečilno jed. Mladostno vino je fermentirano z divjimi kvasovkami in osem mesecev starano v francoskih hrastovih sodih. Rezultat je lahkotno, mladostno poletno vino s sočnim okusom sadja, kot so suhe fige, češnje, brusnice in rdeči ribez. Kisli okusi višnje s hrustljavo kislostjo dajejo temu vinu bordo barve čudovito dopolnitev pici ali bolonjski omaki. Zaradi srednje suhega zaključka in nizke količine tanina je to dober začetek za pivce, ki lahko pijejo, in tiste, ki so novi v svetu vina.

Sevilen Centum Syrah ob Egejskem morju. Dimljeno, zemeljsko vino z okusi, kot so tobak, hrast in čokolada, ki dopolnjujejo črno sadje. To slinavo, usnjato vino ima čvrste tanine z dolgim zaključkom. Je močno vino s 14,5 % alkohola. To suho in nekoliko kislo vino ima žvečljive, oprijemljive tanine, s staranjem se grenak okus razvije v zaokrožen, zemeljski zaključek.

Pašaeli Sidalan (FB)

Paşaeli Sıdalan ob Egejskem morju, bledo slamnato in lahkotno belo vino iz grozdja Sıdalan, ima čudovit zelen sijaj. Elegantno vino z nižjo vsebnostjo alkohola (12,5 %) se odlično poda k solatam in kozjemu siru. To cvetlično, masleno vino ima turški pristop k chardonnayju z notami zelenega jabolka, kovačnika, hruške, medu, mokrih koščic, citrusne limone in grenivke.

Vinkara Doruk Öküzgözü iz Vzhodne Anatolije, živahno vino, mešano iz avtohtonega grozdja öküzgözü in sladkega grozdja boğazkere, je popolno za staranje. To vino, obarvano globoko, kraljevsko vijolično, poganjajo tople pekoče začimbe z zeliščnim zaključkom. Odlično se poda k trdim sirom, jedem na osnovi paradižnika, kot so testenine, in dušenemu mesu ali mesu na žaru; to je tudi vino za kuhanje, ki mora imeti svoje mesto v vaši shrambi. Okus je zelo podoben aromi: podoben svetlemu pinotu, vendar brez katrana in dimljenega roba. Rdeče sadje, od višnje do maline, v kombinaciji s črnim sadjem, kot sta sliva in robida, vas lahko zavede. Hrastove, vaniljeve in začimbne note dajejo temu vinu nepričakovano robustnost. Zbledi z rahlo zeliščnim zaključkom z oprijemljivimi tanini. Rahlo kislo, morda boste želeli pustiti, da zadiha, preden ga popijete.

PIVO (BIRA)

(povzeto po; doyouknowturkey.com) je najbolj priljubljena pijača v Turčiji. Čeprav je tradicionalna alkoholna pijača Turčije rakı, mladi večinoma raje uživajo različne vrste piva. Razlog je verjetno ta, da ima prijeten okus. In še več, njegovo alkoholno razmerje je relativno nizko. Zato ljudje večinoma raje pijejo pivo za sprostitev v klepetu s prijatelji, na zmenkih ali ko so ljudje sami. Pivo v steklenici se imenuje şişe bira, točeno pa fıçı bira, pivski vrt pa bira bacheleri.

Najboljše znamke piva v Turčiji sestavljajo lokalna, nacionalna in mednarodna podjetja. Vsaka znamka piva se razlikuje od druge po različnih odstotkih alkohola, sestavinah in pitju. Čeprav je težko narediti seznam najboljših turških znamk piva, saj se razlikuje od osebe do osebe, je še vedno mogoče govoriti o sprejetem povprečju. Torej, poglejmo skupaj najboljša turška piva in njihove pomembne lastnosti! V osnovi lahko piva razdelimo na dve različni obliki. Ale pivo in lager pivo se nanašata na različne pogoje fermentacije in razmerja okusa. Ale piva imajo na splošno bolj grenak in intenziven okus, medtem ko so lagerji na drugi strani lahke pijače s sadnim okusom. V Turčiji imajo ljudje večinoma raje pilsner. 

Efes Pilsen sodi med najboljša turška piva, je turška lastna in v Turčiji najbolj priljubljena znamka piva. Vsebnost alkohola v pivu se giblje med 3% (Efes Light) in 7,5% (Efes Extra). Piva Efes Pilsen nimajo zelo grenkega okusa, prevladuje pa okus po ječmenovem sladu in hmelju. Poleg teh dveh se Efes Pilsen z različnimi blagovnimi znamkami, Efes Dark (6,1 %, temno pivo z okusom kave), Efes Extra Shot (9%), Efes nepasteriziran (5%), Efes Brewmaster White Ale (5%, najbolj osvežilno pivo v seriji Brewmaster), Efes Brewmaster Red Ale (5,2 %) in Efes Brewmaster Amber Ale: (5,2 %).

Pivo Bomont (youtube)

Pivo Bomont proizvaja tako kot Efes Pilsen Anadolu Group. Ponekod lahko vidimo, da je Bomonti presegel Efes Pilsen, predvsem v barih in pivnicah, kjer mladi pogosto, predvsem zaradi nižje vsebmosti alkohola (giblje se med 4,3 % in 5,8 %), raje pijejo Bomonti. Med različnimi znamkami naj omenim Bomonti Fabrika, živahen ležak z gosto peno iz ječmenovega sladu (4,8 %), Bomonti Red Ale z intenzivno peno (5,3 %) in Bomonti Black: pivo v slogu Stout iz mešanice štirih vrst ječmenovega in pšeničnega sladu (4,5 %).

Pivo Pera. Gre za blagovno znamko piva, ki sta jo nekdanji izvršni direktor Tuborga in lastnik skupine podjetij Park začela proizvajati v pivovarni, ki sta jo kupila v Çerkezköyu. Obstaja pet osnovnih znamk z različnimi odstotki alkohola – Pera 1A Malt: 100% slad (4,1 %), Pera 2: Amber Ale (5%), Pera 3: Dimljeni ležak (5%), Pera 5: pšenično pivo (5%) in Pera 6, pivo z gumijem in cimetom.

Pivo Zıkkım. Blagovna znamka je v zadnjem času v Turčiji postala zelo priljubljena. Beseda ‘zıkkım’ ima v turškem slengu nekako zaničljiv pomen, vendar ima pivo odličen gladek okus, zato boste prenesli tudi to žalitev. Obstajajo tri glavne znamke piva, IPA Zıkkım (5 %), Weiss Zıkkım (4,9 %) in Deep Zıkkım (8,5 %).

Pivo Pablo proizvajajo v Bodrumu in je poimenovano po lastnikovem psu. Proizvajajo štiri znamke, Pablo Pilsener, Pablo K Limited Amber, Pablo Weissbier in Pablo American IPA.

Pivo Gara Guzu ima zanimivo zgodbo. Par, ki se je leta 2009 iz Istanbula preselil v Muğlo, je tu začel proizvajati to znamko. Večinoma gre za butično znamko piva in ne za komercialno. Pivo ima v osnovi 8 različnih vrst – Gara Guzu Blonde Ale (5%), Gara Guzu Amber Ale z okusom po karameli, Gara Guzu Red Ale (vsebuje borov med in je obarvan z rdečo peso, 7%), Gara Guzu Sour, rahlo kislo pivo (5,5 %), Gara Guzu Karlı Kayın Ormanı (Snežni bukov gozd) je začinjen zimski ale (6,4 %), Gara Guzu Weissebier (4,7 %), Gara Guzu Summer IPA z okusom karamele in pomaranče (4,5 %), in Gara Guzu Gara, praženo, žgano sladko pivo (6,4 %). 

Glede na spletno stran The Best Beer from Turkey (lestvica RateBeer.com) je tu delni seznam najbolje ocenjenih piv:

ZNAMKA PIVA
OCENA
VRSTA PIVA
Gara Guzu Gara 

Gara Guzu IPL Ters Köşe 

Graf Belgian Blonde 

Trokya Mars 

Gara Guzu Blonde Ale 

Bosphorus Selanik 81 

Bomonti Filtresiz IPA 

Red Tower Pale ale 

Bosphorus Istanbul Pale Ale 

Gara Guzu Meseli 

Graf Porter 

Bosphorus Route 333 

Torch German Style Wheat Beer 

Bosphorus Karbon Stout 
  3.35 

  3.32 

  3.25 

  3.25 

  3.18 

  3.17 

  3.16 

  3.14 

  3.14 

  3.13 

  3.13 

  3.13 

  3.12 

  3.12 
Porter 

Pale Lager - Hoppy / India (IPL)

Belgian Ale - Pale / Golden / Single 

Red Ale – Irish

Blonde Ale / Golden Ale 

Bock – Doppelbock 

ISA - Session IPA 

Pale Ale - American (APA) 

IPA 

Brown Ale – Imperial 

Porter

Pale Ale - American (APA)

Weissbier – Hefeweizen 

Stout

 

ŽGANE PIJAČE

Raki – sicer znan kot levje mleko, ker dobi barvo mleka, ko se v kozarec prilije malo vode – je turška nacionalna pijača. Narejena iz dvakrat destiliranega grozdja in janeževih pešk, je najboljša žgana pijača za praznovanje. Vsebuje od 40-45% alkohola in je podoben pastisu in ouzu. Lep bonton je, da žvenkljate z dnom kozarcev, ko nazdravljate z rakijo.

PRILJUBLJENE NEALKOHOLNE PIJAČE

  • Rize Çayı (turški črni čaj), 
  • Elma Çayı (turški jabolčni čaj),
  • Nane Limon Çayı (čaj z meto in limono),
  • turška kava,
  • Şalgam Suyu (sok iz vložene repe),
  • Kurdska kava (pistacija kava),
  • Sharbat/Sherbet (turška ramadanska pijača),
  • Sok granatnega jabolka.
Posted in Balkan
Share this post, let the world know

Comments are closed