Garmin Connect; Relive 

Prenočili smo v hotelu v središču mesta Kirklareli. Po zajtrku smo prinesli prtljago do kombija, ki nas je spremljal na poti, in se dogovorili, da kolesarjenje začnemo čez pol ure v parku Şevket Dingiloglu nasproti hotela. Park se imenuje po turškem politiku in dolgoletnem županu mesta (1922–1930), ki ima v parku tudi spomenik. V bližini parka je verski kompleks, ki ga je leta 1383 zgradil Kösemihalzâde Hizir Bey. Verski kompleks sestavljajo Hizir-begova mošeja, turška kopel in bazar.

Kirklareli zjutraj

Provinca Kirklareli v Marmarski regiji, po kateri je bila speljana etapa, je pravi raj za ljubitelje kolesarjenja, čudovita pokrajina in neprometne asfaltirane ceste. Podobno kot na predhodni etapi smo spet okusili čar turškega podeželja. Vozili smo med njivami in travniki skozi neskončno pokrajino, obarvano z značilno rjavo barvo. Požeta polja so sicer odsevala konec kmetijske sezone, a prizori sončnic, ki so že odcvetele, so bili kljub temu očarljivi. Namakalni sistemi so v določenih predelih poskrbeli za zelene oaze, ki so v kontrastu z okoliškimi rjavimi polji in travniki še dodatno poudarile lepoto in pestrost pokrajine. Poseben čar pa so dodala še zelena drevesa med njivami.

Tudi kaj zelenega se je našlo, ne samo posušene sončnice

Predzadnja etapa je bila ravninska in najkrajša, dolga je bila le 46 kilometrov, skupnega vzpona pa je bilo samo tristo metrov. Kolesarili smo v smeri jug proti mestu Lüleburgaz skozi majhne vasice Asilbeyli, Degirmencik, Erikleryurdu in Çeşmekolu. Opoldanski odmor za malico smo imeli med vasema Hamitabat in Kirikköy deset kilometrov pred ciljem. Kombi nas je pričakal v senci podvoza pod avtocesto, ki povezuje Odrin in Carigrad. Po malici, ki nam je povrnila energijo, smo se podali še na zadnjih deset kilometrov etape.

Vsaka senca prav pride, odmor za malico pod AC

Po lokalni neprometni cesti smo prispeli do glavne ceste. Prometnega znaka, ki bi prepovedoval vožnjo kolesarjem, ni bilo. Tako smo zadnji kilometer do hotela Burgaz Resort Aquapark kolesarili po odstavnem pasu zelo prometne štiripasovnice. Na cilj smo prispeli zelo zgodaj, tako da smo lahko preostanek popoldneva izkoristili za sprostitev ob in v bazenih, ki so na voljo v sklopu hotela.

Ravno stradali nismo

Nekateri pa so se odločili še za izlet v deset kilometrov oddaljeno mesto Lüleburgaz, ki je bilo nekoč glavno mesto rimske province Evropa, ki jo je leta 294 ustanovil rimski cesar Dioklecijan. Najbolj znana znamenitost v mestu je mošeja iz 16. stoletja, poimenovana po velikem vezirju Otomanskega cesarstva Mehmedu Paši Sokoloviću. Bil je srbskega porekla, rojen v pravoslavni družini in je bil kot mlad deček rekrutiran kot janičar.

Mošeja Mehmeda Paše Sokolovića

Za večerjo pa pekoče ali sladko?

Posted in Balkan
Share this post, let the world know

Comments are closed