V Latviji bomo na kolesu preživeli nekoliko več dni, zato je tudi seznam hrane in pijače nekoliko daljši od estonskega!

Rupjmaize, tradicionalen latvijski rženi kruh velja za glavno jed latvijske prehrane. Kruh temno rjave barve je iz ržene moke, slada in kumine. Prve pisne omembe tega kruha najdemo v knjigi receptov iz leta 1901. Kruh se v peči na drva speče iz grobe ržene moke (tip 1740. ali 1800.), z dodatkom slada in kumine, kar daje kruhu značilen okus in aromo. Zaradi mešanice okusov je to ena najbolj intenzivnih vrst kruha. Uporablja se tudi za pripravo Rupjmaizes kārtojums, tradicionalne latvijske sladice. Salinātā rudzu rupjmaize pa je posebna vrsta rženega kruha, ki se sladka tako, da se del ržene moke prelije z vročo vodo. V EU je bil leta 2013 registriran kot zajamčena tradicionalna posebnost.

ZAJTRK

bukstinbiezputra (foodvagabonds.com)

je nacionalna jed. Zgodba sega v XVIII. stol., ko latvijski kmetje začno pridelovati krompir in so zapisani prvi recepti. Recept se prenaša iz roda v rod in počasi postane to, kar je danes, prava babičina jed, lepa in slana kaša iz ječmenovega zdroba, krompirja, čebule, slanine, kopra in kančka kisle smetane. Če to ni kombinacija, ki vam dala vse kalorije za cel dan, potem ne vem, kaj je.

JUHE IN ENOLONČNICE

Aukstā Zupa (hladna juha) je osvežilna latvijska hladna juha nenavadne temno rožnate barve iz pese, kumar, kefirja, trdo kuhanih jajc in mlečne klobase. Zelenjava, kot sta koper in kapesota, je nujna, večina ljudi pa uživa tudi v juhi s kančkom kisa.

Aukstā Zupa (www.willflyforfood.net)

Vse sestavine zmešamo, začinimo s soljo in poprom ter pustimo juho v hladilniku, da se dobro ohladi. Priporočljivo je, da juho postrežete z nekaj rezinami temnega kruha. Aukstā zupa je sezonska jed, zato jo pozimi skoraj nemogoče najti v restavracijah, večina krajev pa ima poleti juho na jedilniku.

Skābeņu Zupa (willflyforfood.net)

Frikadeļu zupa ali juha z mesnimi kroglicami je pripravljena iz mletega govejega in svinjskega mesa (1:3), krompirja, jajca, krušnih drobtin, zelenjave (korenček, lovorov list) in začimb (poper. sol). Brez bujonske kocke ne gre (bližnjica?). Latvijska juha z mesnimi kroglicami je okusna že sama po sebi, vendar je resnično boljša s kančkom kisle smetane in ob temnem rženem kruhu. 

Skābeņu Zupa je priljubljena latvijska juha iz navadne adne kislice – goveje juhe, sesekljanih listov kislice, ječmena, čebule, krompirja in limoninega soka. Pogosti dodatki vključujejo naribano korenje in prekajena svinjska rebra, medtem ko se trdo kuhana jajca in kisla smetana običajno uporabljajo kot okras. 

Pelēkie zirņi ar speķi je latvijska narodna jed, vrsta enolončnice iz lokalnega sivega graha (podobnega čičeriki), ocvrte čebule in narezanih kock slanine. Jed so izumili, ko so domačini porabili svoje zaloge posušene in konzervirane hrane. Latvijski sivi grah vpisan v register narodnih proizvodov EU in v folklori simbolizira bogastvo in vitalnost. Jed je še posebej priljubljena pozimi, saj je krepka in nasitna jed. Skleda graha s slanino vas ogreje od znotraj in vam da energijo, ki jo rabite za nadaljnje raziskovanje dežele.

GLAVNE JEDI

Karbonāde ar Kaulu (www.visitjurmala.lv)

Karbonāde ar Kaulu, svinjski kotleti s kostjo. Za priljubljeno jed rabite začimbe, maslo, vodo, bujon in svinjske kotlete s kostmi in pogosto še (kuhan) krompir za prilogo. Sesekljamo timijan, česen, rožmarin in koriander ter stremo črni poper v zrnju. Narezane svinjske kotlete damo v skledo, prelijemo s tremi žlicami olivnega olja, dodamo sol in sladkor, vse premešamo in pustimo marinirati 20 minut. Meso popečemo na segreti ponvi z obeh strani, nato ga postavimo pokonci na rob, kjer ni kosti, in vsako stran pražimo na zmernem ognju 3-4 minute. Nato ga dušimo v pečici ali v ponvi s pokrovom in dodamo malo vode.

Asinsdesal je latvijska verzija krvave klobase oziroma krvavice, ki je bila že od starodavnih Latgalskih časov, vzhodno baltskega plemena iz V. ali VI. stol., o čigar poreklu ni nič znanega. Ta latvijska klobasa, narejena iz ječmenovega zdroba, masti, brusnic, prašičjih črev in krvi, zveni kot nekaj iz grozljivk, če pa k temu dodamo še dejstvo, da se jo je z brusnično marmelado brez sladkorja, bi lahko mislili, da je tu nekdo nor, še posebej, ko vemo, da ima Latvija neskončno morsko obalo za ribolov!

Latvijske mesne kroglice (nra.lv/maja)

Latvijas cūkgaļas bumbiņas (latvijske mesne kroglice), mesne kroglice, imenovane tudi kotlete, so priljubljena jed v latvijski kuhinji. Poleg mletega mesa kroglice vsebujejo še bel kruh, namočen v mleko, zaradi česar so mehkejši in sočnejši. Mesnim kroglicam se običajno priložita krompirjem in kislim zeljem. Če ga še niste naročili, je to še ena priložnost, da poskusite latvijsko kislo zelje.

Karbonade je ocvrt paniran svinjski kotlet (dunajski zrezek), na tanke rezine narezan svinjski kotlet, oblit z moko in jajci. Je še ena edinstvena latvijska hrana, v Latviji zelo priljubljena glavna jed, ki jo pogosto pripravljajo tako doma kot uživajo v restavracijah.

Krača (delfi.lv/tasty)

Cūkas stilbs (svinjska krača). V preteklosti je bila svinjina najcenejše meso v Latviji, zato vas ne bi smelo presenetiti, da je to tudi najbolj priljubljeno meso v državi. V Latviji lahko najdete veliko jedi na osnovi svinjine. Poleg omenjenih mesni kroglic je svinjska krača še ena odlična jed iz svinjine, še posebej, če smo lačni. Pečena svinjina je običajno hrustljava zunaj in sočna znotraj, porcija pa ponavadi prevelika, da bi jo zdelali sami. Običajna prologa h krači sta tudi v Latviji krompir in kislo zelje. Tudi zelje bo treba poskusiti.

Kūpinātas zivis (prekajene (dimljene) ribe) v Latviji jedo že stoletja in je še danes priljubljena jed. Dimljenje z vročim ali hladnim dimom je lokalna tradicija, ki se je razvijala skozi stoletja. Dimljene so lahko vse ribe, vendar so med dimljenimi ribami najbolj priljubljeni baltski sled, trska, losos, mala ozimica, orada in morska plošča. Morsko ploščo odstranimo drobovje, nanizamo na palčke in obesimo v kadilnici. Ribe dimimo, dokler ne dosežemo želene termične obdelave. Nianse okusa dobimo z dimom različnih vrst dreves, pogosto dimljenim z zelenim lesom jelše ali borovih storžkov.

Ječmenova rižota (sushichef56.ru/lv/rizotto)

Ribe se uživajo same, s kruhom ali se uporabljajo za kuhanje različnih jedi. Ljubitelji prekajenih rib ne preferirajo določene vrste ribe ali recepta, priporočajo pa, da se morda najprej lotimo dimljene pinoge (kūpināti nēģi).

Pērļu miežu risotto (ječmenova rižota). Latvijska kuhinja je bogata z lokalno pridelano hrano, vključno s krompirjem, gobami, jagodami in različnimi žiti. Eno med njimi je ječmen, ki ga najdemo v juhah, kot osnovo za kašo ali tudi kot osnovo za rižoto. V rižoto so bili še čebula, prekajeno meso in kisla smetana, ki so se združile v močan in slasten okus. Čeprav nas ta jed pogreje, se jo da jesti vse leto.

PRILOGE

Krompir (priloga svinjskim kotletom) predhodno skuhamo v slani vodi, korenje blanširamo v vreli vodi 8-10 minut. Krompir in korenje prerežemo na pol in popražimo na segretem olivnem olju, dodamo sol, črni poper, česen, maslo in zelišča. Za čebulno marmelado narežemo modro čebulo na dolge rezine, ki jo zlato prepražimo v ponvi. Dodamo sladkor, timijan, prilijemo rdeče vino (ali vodo), dodamo malo masla, balzamičnega kisa in ribezove marmelade ter solimo in sladkorja po okusu.

SLADICE IN PRIGRIZKI

Maizes Zupa (nekakšen puding) koruzna juha ali latvijska juha iz rženega kruha, čudovita, ne preveč sladka latvijska sladica in okusen način da se porabijo ostanki rženega kruha. Potrebujemo razmočen rženi kruh, sladkor, vodo, brusnice, suho sadje, cimet in stepeno smetano. Juha se kuha v vodi na majhnem ognju in prepoji s sladkostjo suhega sadja. Dodatek cimeta, nageljnovih žbic in malo rjavega sladkorja okrepi pikanten okus rži. Ko je pripravljeno, se postreže hladno in prelito s stepeno smetano.

Krompirjeve palačinke (www.1188.lv/en/news)

Kartupeļu Pankūkas, krompirjeve palačinke – plitvo ocvrte palačinke iz naribanega ali mletega krompirja, moke in vezivne sestavine, kot je jajčna ali jabolčna omaka, pogosto začinjene z naribanim česnom ali čebulo in začimbami. Lahko so preliti z različnimi začimbami, od slanih do sladkih, ali pa jih postrežemo navadne.

Rupjmaizes Kārtojums (rženi kruh v plasteh) je ikonična latvijska sladica in velja za eno od narodnih jedi. Za razliko od juhe iz rženega kruha, sestavine niso mešane, ampak v plasteh. Ržene drobtine, marmelada, stepena smetana in cimet so vse, kar potrebujemo za pripravo te klasične latvijske sladice, lahko pa uporabimo še veliko vrst marmelade ali pa namesto cimeta po vrhu posujemo čokolado. Večplastni rženi kruh je tradicionalna latvijska sladica iz rženih drobtin, marmelade iz črnega ribeza ali brusnic in stepene smetane. Prelit je z naribano temno čokolado in/ali cimetom, pogosto pa se ga postreže s svežimi jagodami in skutnim sladoledom.

Alus uzkodas (prigrizki ob pivu). Latvijci so ljubitelj piva, k pivu pa radi naročajo prigrizke. Priljubljen je česnov kruh – grisini popečeni s česnom -, neverjetno okusen, če ga pomakamo v sirovo omako, priljubljene so tudi sirove plošče, saj je Latvija domovina okusnih sirov in narezkov, slani vaflji s sirom in kumino ali topel sirov prigrizek na čipsu in zelenjavi.

 


Comments are closed