Okrog 2.000 km do starta XVII, ar-kolo-navtske avanture je tudi teoretično predaleč, da bi jo prevozili v enem dnevu, preživeti dva dni po 12 in več ur v kombiju, pa je za našo povprečno starost tudi preveč. Bolj ali manj smo se odločili, da na začetek trase potujemo tri dni (787, 719 in 439 km) in se raje dvakrat za nočitev ustavimo v zanimivejšem mestu, ki se ga pred večerjo splača pogledati, vsaj nekateri bodo rade volje pretegnili noge.

sobota, 24 .8. 2024 (Milje – KATOWICE, 787 km, kombi)

Divji prašič (www.toptravelsights.com)

Zjutraj (uro bomo še dorekli) se zberemo pri našem šoferju Marijanu v kraju Milje pri Šentjurju, naložili kolesa in prtljago v oba kombija, popili enega ta kratkega (šoferja bosta “zajtrk” preskočila), in se po najkrajši poti odpravili prot Katowicam (Poljska). Seveda bo na poti nekaj krajših in en daljši postanek, prav daleč z avtoceste pa ne bomo zavijali. Mapy-cz mi ponudi traso mimo Graza, Dunaja, Brna, Olomouca in Ostrave (767 km), Garmin bo pa povedal, po kateri poti bomo šli…

Arena Spodek

Hotel Diament Spodek se drži kongresnega centra in arhitekturnega bisera Spodek in tam začnemo štiri in pol kilometra dolg krog po Katowicah. Prva zanimivost bo spomenik šlezijskim vstajam v letih 1919 –21 (1967) s ciljem, da se Zgornja Šlezija priključi Poljski – Šlezija je sicer dodana imenu skoraj vsake pomembnejše zgradbe v mestu – in sprehod čez univerzitetno »mesto« Šlezijska univerza Katowice (Uniwersytet Śląski) do katedrale Vstajenja (1856-58) in neogotske cerkve Brezmadežnega spočetja Blažene device Marije. Sprehod nadaljujemo mimo Šlezijskega gledališča Laki do »gledališkega« trga Rynek s Šlezijskim gledališčem. Morda se na tem trgu »zapodimo« v restavracijo PieroStacija na (poljske) sladke cmoke in krokete (2,9 km).

Od tu malo pocikcakamo nazaj proti hotelu. Če se ne bomo že ravno najedli cmokov predlagam, da se za večerjo odločimo v Podeželski hiši (Wiejska Chatka) (4,3 km). Se mi je restavracija sprva zdela draga, potem sem pa ugotovil, da so cene še v złotih in ne v evrih ( je treba deliti približno s štiri). Morda nas tam premami manjša golonka wieprzowa. ali uzko z kaczki pieczone w jablkach (pečena račja krača z jabolki). Do hotela nas loči še 300 metrov.

Krompirjeve palačinke (www.booths.co.uk/recipe) // Sprehod po Katowicah

Seveda je v mestu še veliko zanimivosti (od gradu in palače Goldstein do židovskega geta), a bi za oglede rabili dan ali dva. 

x.v

NEDELJA, 25. 8. 2024 (KATOWICE-KAUNAS, 719 km, kombi)

V hotelu ni zajtrka, je pa v okolici kar nekaj restavracij, a bomo do zajtrka težko kje prišli pred 10.00, očitno Poljaki radi poležavajo, povrhu pa bo še nedelja. Predlagam, da se raje bolj zgodaj, vsaj do 7.30, podamo na pot – morda si prej še razkužimo zobe s kakšno dobro poljsko vodko (do sedaj sem poznal le Żubrówko s travico po kateri lulajo bizoni in Wyborowo (obe sta med najboljšimi tudi v letu 2024)) in po 9. uri, nekje pred Łódźom, začnemo razmišljati, kje naredimo odmor za zajtrk ali malico, seveda ne predaleč od avtoceste.

Katedrala sv. Petra in Pavla, Kaunas (wikipedia)

Pot nas pelje mimo Łódźa in Varšave, po 630 km in malo naprej od Suwałkija, zapustimo Poljsko in vstopimo v Litvo. Do hotela Very Bad Hootel v Kaunasu imamo še 100 km.

V Kaunas pridemo 1. 9. 2024 tudi s kolesi, a zanimivo in drugo največje litovsko mesto si bomo ogledovali že po dolgotrajni vožnji s kombijem. Kilometer od hotela sta cerkvi sv. Mihaela nadangela in Kristusovega vstajenja, večje zanimivosti so v zgodovinskem središču mesta (od hotela 3 km) v sotočju rek Neris in Neman (med drugim katedrala sv. Petra in Pavla in luteranska cerkev sv. Trojice, grad, mestna hiša, zgodovinska Predsedniška palača). Grad in druge zanimivosti starega dela mesta si bomo ogledali na kolesu ob koncu šeste etape na poti proti hotelu.

Raztegnimo noge po Kaunasu (Litva)

Predlog 6,2 km dolgega kroga se seveda začenja in zaključi pri našem hotelu. Usmerimo se proti gradu in sotočju rek. V mestu s številnimi muzeji in univerzami, ki jih bomo pustili za kdaj drugič (in jih v glavnem ne omenjam), tudi mimo številnih cerkev ne moremo, prva ob poti bo cerkev sv. Nikolaja (XV. stol., 1,7 km od starta) – še prej pa “skočimo” do spominskega muzeja kiparja Juozsa Zikarsa (1,3 km) -, mimo katedrale sv. Petra in Pavla (1624, 2,3 km) do cerkve Najsvetejšega zakramenta (1620, 2,8 km) nekje na polovici poti. Po sprehodu mimo zgodovinske Predsedniške palače (3 km) nas pot vodi mimo cerkve sv. Gertude (1503, 3,4 km), sinagoge in Državne filharmonije (3,7 km) do Velikega vojaškega muzeja in Muzeja tehnološke univerze nasproti (4,3 km).

Cepelinai – krompirjevi cmoki z mesom (the-passenger.de)

Do hotela sta še slaba dva kilometra – še ovinek okrog največje litovske cerkve, cerkve Kristusovega vstajenja (1932-1940, 5,1 km) in mimo frančiškanskega samostana sester Božjega Srca Jezusovega (5,8 km), zato bo čas, da se ozremo za kakšno restavracijo. V “mestu” burgerjev in pic v širši okolici hotela, je že kar težko najti restavracijo z narodnimi jedmi, recimo s cepelinaiji (krompirjevi cmoki polnjeni z mletim mesom, ki ime dobijo po balonu Zeppelinu).  Po trasi, malo naprej od muzeja, sta restavraciji Pompeja (V. Putvinskio 38) in desno od cerkve Kristusovega vstajenja po ulici Žemalčiy, Kuhna na št. 29. Za Bernelių užeiga (Donelaičio g. 119) je trema narediti manjši ovinek, od muzeja gremo naravnost do Galerije slik. Sicer pa več do krajevnih dobrotah tukaj.

xx

PONEDELJEK, 26. 8. 2024 (KAUNAS-PARNU, 439 KM, kombi) cc

Riga 1572 (en.wikipedia.org/wiki/Riga)

Tretji dan imami pred seboj “le” dobrih 400 km, zato si bomo v hotelu privoščili zajtrk in se na pot posali malo po osmi uri. Kombija nas peljeta mimo petega največjega litovskega mesta Panevežysa in Rige, latvijskega glavnega mesta, potem pa bomo bolj ali manj gledali le v gozd. Na poti se bomo nekajkrat ustavili bodisi za malico bodisi za kosilo ali pa samo na pijači in že popoldan pripotovali do hotela Koidulapark v središču mesta Parnü, 200 m od reke Pärnu in 500 m od Baltika. Zvečer ali pa tudi že prej nas bo verjetno najedala lakota, zato se bo prilegel kakšen zalogajček, recimo verivorst z mulgikapsad (krvavica z zeljem) in vrček kraft piva Koduõlu.

Pomoli (www.tripadvisor.com)

V mestu, poletnem turističnem središču s 40.000 prebivalci, kakšnih večjih zanimivosti ni, naj pa vseeno omenim zanimive sprehode ob morju, farmo alpak, vodni park Tervise Pardiis, pomole, ki so preprečevali vdor peska, MiniZoo, cerkev cesarice Katarine II. (1768) in še kaj.

Do Rige lahko tisti, ki se jim ne bo dalo tri dni presedeti v kombiju, časovno skrajšajo z vožnjo po zraku (in malo težje tudi iz Gdanska nazaj) s prevoznikom airBaltic, leti z Brnika 25. 8. 2024 ob 13.45 (direkten let, polet traja dobri dve uri)). S kombijem jih poberemo na letališču v Rigi ali kje v mestu, lahko pa tudi prve dve etapi preskočijo in nas za tretjo etapo počakajo kar v Rigi.


Comments are closed