Na češkem bomo preživeli le en večer zato se bomo verjetno “razleteli” po okoliških gostilnah, zato je tu tudi tako dolg seznam čeških dobrot.

SENDVIČI / JUHE / PRILOGE

Obloženi kruhki (receptykulinarium.sk)

Obložené chlebíčky (obloženi kruhki) so pripravljeni z rezinami mehkega kruha veka, prekriti z različnimi sestavinami, kot so suhomesnati izdelki, siri, trdo kuhana jajca, sveža zelenjava, zelišča in različni namazi, pogosto umetelno razporejeni po vrhu kruha, tako da izgledajo kot užitne umetnine, podobno kot suši. 

Fazolova Polevka (fižolova juha) je je priljubljena jed v češki kuhinji iz belega fižola. Nekdaj so meso na Češkem jedli običajno le za konec tedna, zato ne preseneča, da so krepke in nasitne juhe, kot je juha iz belega fižola, predstavljale velik del češke prehrane. Tako kot mnoge jedi, ki se prenašajo iz roda v rod, tudi za juho iz belega fižola ni enega recepta. Edina stalnica je bel fižol, ki se čez noč namoči in delno skuha, preden se zmeša z drugimi sestavinami, kot so zelenjava, zelišča, začimbe in kisla smetana.

Zelňačka (ohrovtova juha) je gosta češka juha iz kislega zelja s klobaso. Čebulo prepražimo na masti in jo začinimo z zdrobljeno kumino in sladko papriko. V lonec dodamo jušno osnovo, kislo zelje, krompir in začimbe. Narezane klobase nato prepražimo na masti, preden jih dodamo v juho. Kot mnoge tradicionalne češke juhe je tudi zelňačka krepka in nasitna juha, ki nas bo zagotovo pogreje v mrzlih zimskih dneh. 

Kulajda (gobova juha) je še ena vrsta močne češke juhe, pripravljene z gobami in drugimi sestavinami, kot so trdo kuhana jajca, krompir, svež koper, težka smetana in kis. Priljubljena češka jed, znana tudi kot jihočeská kulajda, izvira iz regije Jižní Čechy v južni Češki, gozdnati regiji z obilico gob.

Česnečka ali česneková polévka (češke česnove juhe) se pogosto pripravlja kot zdravilo proti mačku in se jo pripravi iz krompirja in ogromno svežega česna ter doda posušeni majaron in lovorove liste. Juhi se dodajo popečeni krutoni in včasih še surovo jajce.

Bramboráky (ocvrte krompirjeve palačinke) se je v mnogih državah in Češka ni izjema. Tradicionalne češke krompirjeve palačinke so narejene iz surovega naribanega krompirja, pomešanega z veliko česna in majarona. Odvisno od kuharja jih lahko pripravimo z dodatnimi sestavinami, kot so kislo zelje, mleko ali prekajeno meso. Palačinke se postrežejo vroče in hrustljave, pogosto za večerjo ali kot prigrizek. Lahko se jedo same, vendar so boljše, če jih kombiniramo z začimbami in prelivi, kot so kisla smetana, jabolčna omaka, skuta ali nariban sir.

Kruhovi cmoki (svetreceptu.cz)

Knedliky (kruhovi cmoki/krompirjevi cmoki) so pogosta priloga v številnih srednje in vzhodnoevropskih kuhinjah. Znani so pod različnimi imeni, kot sta knödel ali knedle, na Češkem pa jih imenujejo knedlíky.

Dve najbolj znani različici sta houskové knedlíky (kruhovi cmoki) in bramborové knedlíky (krompirjevi cmoki). Prvi je narejen iz kvašenega testa, drugi pa vsebuje pire krompir. Preden ju skuhamo ali kuhamo na pari, se masa oblikuje v valjaste zvitke. Če v tradicionalnih čeških restavracijah naročite tipične češke jedi, kot sta svinjska pečenka ali svíčková, bodo zagotovo postrežene z rezinami kruha ali krompirjevimi cmoki.

GLAVNE JEDI

Tatarák (tatarski biftek) je običajen v mnogih evropskih kuhinjah. Češka različica, znana kot tatarák, je običajno narejena iz fino mletega govejega fileja, ki je oblikovan v pleskavico in prelit s surovim rumenjakom ter drugimi sestavinami, kot so sesekljana čebula, sir, zelišča in začimbe. Pogosto se uživa z ocvrtim pšeničnim rženim kruhom in surovimi stroki česna, ki so namenjeni podrgnjenju na kruh. V čeških restavracijah lahko tatarák začinijo vnaprej, vendar ga pogosteje postrežejo z začimbami in začimbami ob strani, tako da lahko stranke same začinijo meso.

Svíčková na smetaně, tradicionalna češka jed iz dušene govedine, postrežene s houskové knedlíky in gosto kremasto omako. Svíčková je jed pripravljena iz kosa govedine, dušenim s korenasto zelenjavo in začinjenim z lovorjevimi listi, pimentom, črnim poprom in drugimi začimbami. Začinjeno zelenjavno osnovo nato zgostimo o, preden jo prelijemo čez rezino govedine in kruhove cmoke. Ena izmed najbolj priljubljenih jedi v češki kuhinji, svíčková, na splošno velja za nacionalno jed Češke republike. Običajno je okrašen z rezino limone, brusnično omako in stepeno smetano.

Vepřo Knedlo Zelo (en.wikipedia.org)

Vepřo Knedlo Zelo (svinjina, cmoki in kislo zelje), tipična češka jed iz svinjske pečenke, postrežene s houskové knedlíky, kislim zeljem in omako. Ta preprosta, a odlična češka mesna jed, jo običajno pripravimo iz kosa počasi pečenega svinjskega plečeta in izdatno začinjeno s strtim česnom in kumino. Tudi to jed običajno štejemo za češko nacionalno jed.

Pečená kachna se zelím (pečena raca z zeljem) je (nekdaj) praznična češka jed. Celo raco, izdatno začinjeno s kumino, počasi pečemo, dokler koža ne postane lepa in hrustljava. Postreže se z dušenim zeljem, pogosto rdečim in krompirjevimi cmoki.

Uzené Maso (prekajeno meso) se nanaša na katero koli vrsto prekajenega mesa v češki kuhinji. Nekdaj so na Češkem meso na splošno jedli le ob koncih tedna, zato so rabili način za shranjevanje mesa. Nekatere izmed najbolj priljubljenih vrst prekajenega mesa so uzené koleno (prekajena svinjska krača), uzená žebírka (prekajena svinjska rebra) in slanina (slanina).

Řízek je češka različica svinjskega dunajskega zrezka. Običajno se pripravi iz tanke rezine svinjine, ki jo s kladivom pretolčemo do mehkega, nato povaljamo v moki, pomočimo v razžvrkljano jajce, povaljamo še v drobtinah in ocvremo do zlato rjave barve. Na Češkem řízky običajno postrežejo s kuhanim krompirjem ali krompirjevo solato in rezino limone.

Smažený Sýr (ocvrti sir), znan tudi kot smažák, je ena najbolj priljubljenih tradicionalnih čeških jedi. To je preprosta, a okusna jed s ocvrtim sirom, ki jo običajno strežejo v številnih tradicionalnih čeških restavracijah. Narejen je iz debele rezine poltrdega sira, ki ga najprej povaljamo v moki, pomočimo v razžvrkljano jajce, na koncu povaljamo v drobtinah in ocvremo v olju. Običajno se uživa kot glavna jed s češko tatarsko omako (tatarská omáčka) in ocvrtim ali kuhanim krompirjem.

OMAKE

Rajska Omáčka (paradižnikova omaka) je kot svíčková omaka (omako iz pečenke), zelo priljubljena češka omaka. Pripravi se iz goveje juhe, korenaste zelenjave in paradižnikove mezge. Kremasto sladko in kislo paradižnikovo omako se običajno postreže z rezino govedine (ali mesnimi kroglicami) in kruhovim cmokom (houskové knedlíky).

SLADICE

Palačinke (fitrecepty.sk)

Palačinky (palačinka) je vrsta zvite palačinke priljubljene v številnih evropskih državah, podobna je francoski, le da je testo mogoče uporabiti takoj, za razliko od testa za palačinke, ki ga običajno pustimo počivati več ur. Za pripravo palačink tanko plast gladkega testa namažemo na okroglo ponev in ocvremo na obeh straneh do zlato rjave barve, nato ga prelijemo z različnimi nadevi, preden ga zvijemo in postrežemo. Tradicionalno so češke palačinke polnjene s sadnimi marmeladami in potresene s sladkorjem v prahu, vendar jih je mogoče napolniti z najrazličnejšimi sestavinami, tako sladkimi kot slanimi.

Koláče (koláč) je vrsta češkega peciva, narejenega iz kvašenega testa in različnih nadevov, kot so sadne marmelade, kremni sir, skuta in mak. Tradicionalno so okrogle oblike – s premerom približno 3–4″ (8–10 cm) – in jih pred serviranjem potresemo z maslenim prelivom iz drobtin. Koláči izvirajo iz Češke in Slovaške, vendar zaradi češke diaspore postanejo priljubljeni tudi v številnih zveznih državah po ZDA, predvsem v Teksasu, Iowi, Nebraski in Minnesoti.

Sadni cmoki (toprecepty.cz)

Ovocné knedlíky (sadni cmoki) so kuhane kroglice iz kvašenega testa, polnjene z različnimi sadnimi nadevi. Običajno jih prelijemo s stopljenim maslom in postrežemo z različnimi prelivi, kot so sladkor v prahu, cimetov sladkor, zdrobljen kmečki sir ali kisla smetana. Čehi pogosto jedo cmoke tudi kot glavno jed namesto sladice.

Žemlovka (kruhov puding) je vrsta sladkega kruhovega pudinga iz jabolk, rozin, cimeta in v mleku namočenega veka (podolgovat kruh podoben francoski štruci) ali rohlíka (kifeljček). Žemlovka, znana tudi kot zemlbába, se pripravi tako, da se moker kruh in sadje v izmeničnih plasteh polaga v ponev, pri čemer je zgornja plast vedno kruh, namočen v mleko. Jed nato zlato rjavo zapečemo in pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu. Tako kot sadni cmoki se tudi žemlovko na Češkem pogosteje je kot glavno jed  in ne kot sladico.

 


Comments are closed