jagerPribližuje se Martinovo in marsikdo si je že ogledal raco ali gos za praznično večerjo. Lovci na Barju so strašili in pokali že prejšnji eden, ne vem sicer, koliko so nastrelili, ker sem raje držal varnostno razdaljo. Raco pa so znali dobro pripraviti že staroselci, Kelti, oziroma bolj natančno, Tavriski, ki so se v naših krajih zadrževali do prihoda Rimljanov. Froach_Beer2

(vir: Reuters)

Kelti so bili znani kot dobri jedci, pa tudi kot pivci medice in piva, saj je njihov recept za resjevo pivo (Fraoh Ale) star že skoraj tri tisočletja.

Svojo raco sicer še čakam, sem pa treniral z ribami v glini (rabim še malo vaje). …

POLNJENA RACA V GLINI PO KELTSKO

V kameni dobi seveda električnih ali plinskih pečic še, ogenj pa že je..

Riba_v_GliniPečenje mesa (predvsem ribe in perutnina) ovitega v plast gline je tradicionalen način pečenja, ki najbolje ohranjanja njegov okus in hkrati zaščiti meso pred ognjem. Recept z gozdnimi sadeži da raci dober okus, hkrati pa dovolj tekočine, da se raca v glini lepo duši in ne presuši…

Sestavine: srednje velika divja raca (lahko tudi domača), gozdne jagode, robidnice, bezgove jagode, slive in/ali češnje, nestrupeni listi, primerni da raco ovijemo in zaščitimo pred glino (trava, slama, mirta, trta, repinec ali čemaž).

Priprava: izkopljemo rečno glino in jo dobro pregnetemo, tako, da se jo da oblikovati (dovolj mehka in prožna). V tla skopljemo jamo, naložimo dovolj suhega lesa in zakurimo. Raco očistimo (brez perja in drobovine) ter odrežemo peruti in spodnji del nog. Raco nadevamo z jagodami, dodamo lahko tudi razkoščičene slive ali češnje, nato pa popolnoma zavijemo v listje in povežemo s travo. Glino na tanko razvaljamo, gor postavimo raco, prekrijemo z drugo plastjo gline in jo ob strani popolnoma zatesnimo. Na ogenj jo lahko damo kar skupaj z desko, da glina najprej malo otrdi, ali pa raco za nekaj časa postavimo ob ognju. Na ognju pečemo eno uro, nato raco obrnemo, da se tekočina vpije še na drugi strani in pečemo še eno uro. Če raco pečemo v pečici, pečico najprej ogrejemo na 200°C in nato pečemo dvakrat po eno uro. V moderni kuhinji je glino zamenjuje testo (iz Vodnika po Vrhniki in širši okolici – še v pripravi).

Posted in Arhiv
Share this post, let the world know

Comments are closed