Freundenstadt (23.000 preb.)

Mesto leži na visoki planoti na severnem robu Črnega gozda (Schwarzwald) poznanem po svežem zraku, zato ni čudno, da je mesto klimatski zdraviliščni kraj mednarodnega slovesa. V zadnjih dveh stoletjih ga med drugim obiščejo kralj Združenega kraljestva George V., švedska kraljica, ameriški naftni bogataš John D. Rockefeller in pisatelj Mark Twain. Mesto je priljubljeno tudi pri Nemcih iz vseh delov države.

Freudenstadt, osrednji trg

Leta 1535 v Klebisu zgradijo samostansko cerkev (samostan leta 1799 požgejo Francozi). Mesto Freudenstadt da leta 1599 zgraditi vojvoda Friderik I. Württemberški (arhitekt Heinrich Schickhardt). Leta 1632 v mestu izbruhne velik požar, v tridesetletni vojni pa mesto utrpi velike izgube. Med drugo svetovno vojno je močno poškodovano mestno središče.

Osrednji trg s hišami z arkadami je največji v Nemčiji. V stari mestni hiši na trgu je danes urejen muzej krajevne zgodovine. Na južnem robu trga je evangelistična luteranska cerkev (1601–1608) z zeleno streho zgrajena v gotskem slogu. Friderikov stolp (Friedrichsturm) iz rdečega peščenjaka s severa Črnega gozda meri v višino 25 metrov in je zgrajen ob tristoti obletnici mesta (1899) na 799 metrov visokem Kienbergu.

POVEZAVE


Comments are closed