trasa_1izviriKrajši začetni del poti (1.1) je makadamske, le nekaj zadnjih metrov je asfaltiranih, odseka 1.2. in 1.3 pa sta na kolih.

Pred mostom čez Ljubljanico pot zavije desno do Furlanovih toplic, naprej pa povsem ob Mali Ljubljanici. Pot preči Malo Ljubljanico (nova brv) in po dobrih 100 metrih zavije levo na levem bregu Ljubljanice, ki se vanjo le malo prej združita pritoka Male in Velike Ljubljanice. Pot vodi ob levem bregu do obstoječe brvi v Janezovi vasi (oziroma pri šoli Janeza Mraka), tu prečka Ljubljanico in se nadaljuje po desnem bregu.

Prečka asfaltirano in prometnejšo cesto, ki Vrhniko povezuje z Verdom in Borovnico (celotna pot prečka prometno cesto le dvakrat) in se nadaljuje ob Ljubljanici do mostu avtocestnega izvoza. Tu je seveda pot speljana pod mostom. Takoj na drugi strani lahko uporabimo obstoječ kolovoz (in s tem prihranimo nekaj sredstev), ki vidi ob izvozu avtoceste, ki pripelje iz ljubljanske smeri, ali ob bregu Ljubljanice. Tu je nekdaj stal vojaški del rimskega Navporta (še stoletje ali dva prej je tu najprej pristanišče borbenih keltskih Tavriskov). Pod avtocestnim mostom pot pripelje do Kotnikovih bajerjev, kjer se za zadnjim jezerom konča prvi odsek KK.

Namesto krajšega odseka na kolih (1.2) lahko pot, kot začasno ali trajno rešitev, speljemo čez Verd po obstojem makadamu in asfaltirani cesti (1.4). Pot je nekoliko daljša, a precej cenejša kot tista na kolih ob Ljubljanici. Pri mostu čez Ljubljanico (a) pot zavije desno, pelje čez Mirke do Retovja, po obstoječi brvi preči Veliko Ljubljanico in se na drug strani nadaljuje mimo cerkve sv. Antona do če ene obstoječe brvi takoj za sotočjem obeh Ljubljanic. Na drugi strani pot zavije desno, vodi dobrih 100 metrov po nekdanjem hruškovem drevoredu in se na koncu priključi na osnovno različico (b).

trasa_01_bajerjiZanimivosti ob poti: izviri Male in Velike Ljubljanice, Jazonova pest, Furlanove terme, sotočje obeh Ljubljanic, kamnita repLika najstarejšega kolesa ter zbirka Petkovškovih in Sternenovih slikarskih del (replike) v Lenarčičevem parku, Enajsta šola pod mostom, Kotnikova opekarna in bajerji, najdišče najdaljšega rimskega drevaka, najdišče obdelanega paleolitskega rogovja severnega jelena (Petričevi bajerji).

Zanimivosti v okolici (na »dosegu roke«, do 500 metrov od poti): večina vrhniških zanimivosti s Cankarjevo spominsko hišo, nekdanjima tovornim in potniškim pristaniščem ter skladiščem živega srebra, staro pošto ipd.; hotel, slaščičarne in številne restavracije, pivovarna Human Fish.

OCENA STROŠKOV

 

 

Nosilec projekta je za celotni odsek Občina Vrhnika s partnerji: Zavod Ivana Cankarja, KS Verd in KS Breg, LAS Barje in drugi (viri financiranja).

Po številnih opravljenih pogovorih smo pododsek 1.1 dodelali in kolesarsko pot po obstoječi makadamski cesti prenesli na novo klesarsko pot na kolih in povezali Močilnik z Doživljajskim razstavišče, Ljubljanice (DLR). Nov predlog je na tej povezavi.

Naprej na odsek 2: Kotnikovi bajerji – Kamin >>>

<<< Nazaj na prejšnjo stran

 


Comments are closed