Arkolonavti on-Tour 2017

V razmislek za jesensko arkolonavtsko turo 2017 dve ideji, Irska s Severno Irsko in Sicilija. Če pa bo sreča nila bomo v maju ponovno kolesarili nekje po srednji Italiji (Toskana, Umbrija, Marke) – če se bo nehalo tresti, najlepši kraji pa so na žalost precej ali zelo poškodovani (Norcia, Visso, Amatrice).

Odločili se bomo za različico, za katero bo več zanimanja. Irska je nekoliko dražja in za to različico se bo treba odločiti prej, saj so trajekti iz Francije na Irsko precej redki. Sicilija je “klasična”, cenejša in meni bolj domača.

Varianta 1

Krog po Irski – nekaj poudarkov

irska_sl1Ljubljana – Pariz – Cherbourg:  1.650 km + en trajekt (20 ur). Tja grede se za en dan (se pravi eno nočitev) zaustavimo v Parizu, nazaj grede pa v Luksemburgu (predlog, lahko tudi kje drugje). Prevoz s kombijem tja in nazaj.800px-guinness_brewery

Cherbourg – Luksemburg – Ljubljana:  1.650 km + en trajekt (20 ur). Nazaj grede se za en dan (se pravi eno nočitev) ustavimo v Luksemburgu (predlog, lahko tudi kje drugje).

Trajekti:

  • Cherbourg – Dublin (NE 17:00 – PO 11:30) ali Cherbourg – Rosslare (3+7x tedensko)
  • Dublin – Cherbourg (SO 15:30 – NE 11:30) ali Rosslare – Cherbourg (3+7x tedensko)

1024px-cliffs-of-moher-obriens-from-southMožnost leta z letalom: (Ljubljana/London, London/Dublin, Bergamo/Dublin), namesto v Dublin možnost kasnejšega leta v Belfast (2 dni) ali v Derry (3 dni).

 

Cliffs of Moher

  • Spremljevalni kombi po celem krogu po Irski
  • Predviden odhod iz Ljubljane: 2. 9. 2017 (kombi), 2.9.2107 (letalo)
  • Predviden prihod v Ljubljano: 18. 9. 2017 (kombi), 17.9.2107 (letalo)
  • Dolžina: 11 kolesarskih dni, 950 km, 7.000 v.m.

Zanimivejši kraji in druge zanimivosti (na hitro skicirano in z linki):oranmore-kilkenny

Dublin, Dundalk, Belfast, LondonderryGalway, Ennis, številni gradovi (Donegal, Kilkenny, Oranmore) in mogočne opatije (Sligo, ), pečine (Cliff of Moher) dolmeni (Poulnabrone, ), naravni parki (Witlock, kraška planota Burren) in jezera (Lough Neagh, Lough Derg), pivo Guiness in Kilkenny ter odlična govedina in krompir (imajo še precej drugega). 

gradova Oranmore in Kilkenny 

Nekaj povezav na potovanja (nekaj zanimivejših krajev s programov ali po vaši želji bom dodal na predlagano traso):

Okvirni stroški:wicklow_mountains_national_park-svg

  • pri osmih udeležencih (poln kombi): prevoz, prenočišča (2x nočitev na trajektu + trajekt cca. 150 EUR/oseba, 14x nočitev (ocenjeno na 40 EUR/na noč (!) v ½ sobi)), spremstvo kombija na celotni poti (ocenjeno na 4.500 EUR) – skupaj 4.600 km): 1.300–1.400 EUR/udeleženec.
  • pri petnajstih udeležencih (poln kombi + 7 letalo): prevoz (letalo + kombi), prenočišča (14/13x nočitev), spremstvo kombija na celotni poti) pa okroglo 999 EUR/udeleženec.

Pri hotelih bo zagotovo nekaj prihranka, ampak moram priznat, da so me cene presenetile saj se gibljejo med 35 in 55 EUR na osebo v dvoposteljni sobi. Pri določenih sobah je tudi popust (nekje 5%, nekje tudi več), samo ne vem do kdaj, zato ga nisem upošteval.

Dodatni stroški: kosila, večerje ter pijača in dopoldanska »malica«, (neobvezni) vstopnine v narodne parke, obisk pivovarne Guiness ali destilarne Jameson, …

 Varianta 2

Krog po Siciliji – nekaj poudarkovsicilija_sl1

agrigento-tempio_della_concordia_wikiLjubljana – Catania:1.500 km + en trajekt (v vsako smer). Tja grede se za en dan (se pravi eno nočitev) zaustavimo v Rimu, nazaj grde pa v Neaplju predlog, lahko tudi kje drugje). Prevoz s kombijem tja in nazaj.

Agrigento, dolina templjev

  • Možnost leta z letalom: (Trst – Catania),
  • Spremljevalni kombi po celem krogu po Siciliji
  • Predviden odhod iz Ljubljane: 1. 9. 2017 (kombi), 2.9.2107 (letalo)
  • Predviden prihod v Ljubljano: 14. 9. 2017 (kombi), 14.9.2107 (letalo)
  • Dolžina: 10 kolesarskih dni, 950 km, 7.000 v.m.

teatro_greco_di_siracusa_wikiZanimivejši kraji in druge zanimivosti (na hitro skicirano in z linki): Catania, Siracusa z arheološkim najdiščem, Ragusa (UNESCO), Agrigento in dolina templjev, Marsala z znamenitim vinom, Trapani, Palermo, iz filmskega Botra poznan Corleone, Catalnissetta, Enna, vulkan Etna, Acireale….

Siracusa, grško gledališče

Opisi nekaj programov po Siciliji (v slovenščini), ki gredo tudi mimo ali precej blizu predlaganih krajev (povezave):

Enna, Castello di Lombardia

 Okvirni stroški:

  • pri osmih udeležencih (poln kombi): prevoz, prenočišča (13x nočitev (ocenjeno na 35 EUR/na noč v ½ sobi)), spremstvo kombija na celotni poti (ocenjeno na 3.800 EUR) – skupaj 4.200 km): 900–950 EUR/udeleženec.
  • pri petnajstih udeležencih (poln kombi + 7 letalo): prevoz (letalo + kombi), prenočišča (13/11x nočitev), spremstvo kombija na celotni poti): 700–750 EUR/udeleženec.

Dodatni stroški: kosila, večerje ter pijača in dopoldanska »malica«, (neobvezni) vstopnine v narodne parke.

etna_cratere_silvestri Etna. krater


Comments are closed