OPIS POTI:

Kardžali je do ciljnega Madžarova edino večje in zanimivo mesto. Verjetno bomo naredili ovinek do tračanskega Perperikona, tako da verjetno ne bomo videli ostankov tračanske utrdbe Višegrad na drugi strani jezera malo ven iz mesta. Do Perperikona bomo kolesarili tudi mimo Kamnite svatbe (krajši odseki bodo sicer kolovozi). Za nekaj kilometrov se oddaljimo od jezera, nato pa se vrnemo k reki Arda in ob njej kolesarimo do cilja v Madžarovu. .

Tračanska utrdba Perperikon ( foto Catakin Baluna)

ZANIMIVOSTI:

Ob poti, razen Perperikona (video) in kardžalskega jezu, priljubljenemu kraju za ljubitelje vodnih športov in ribičev – na jezu je tudi veliko restavracij na prostem, ki poleti ponujajo različne pijače in koktajle -. ni kakšnih večjih zanimivosti, so pa vse pogostejše džamije.  

Kamnita svatba (wikipedija)

Pet kilometrov iz mesta se v bližini vasi Zimzelen nahajajo Kardžalske piramide, niz belih stebrov erodiranega vulkanskega tufa, ena je znana kot “Gobe”, druga pa kot “Kamnita svatba” (video). 

Rezervat za jastrebe pri Madžarovu (wikipedija)

MADŽAROVO (Маджарово, video), prej Dupnitsa, je majhno bolgarsko mesto v vzhodnih Rodopih, ki leži na bregovih reke Arda in je s 590 prebivalci (2009) eno najmanjših mest v državi. Mesto je upravno središče istoimenske občine Madzharovo. V Madzharovu se nahaja edini rezervat za jastrebe v Bolgariji, Na območju živijo tri vrste. Mesto dobi ime po trakijskem bolgarskem revolucionarju Dimitru Madžarovu (1882–1949). Pred letom 1912 se imenuje Yatadzhik (turško: Yatacık ali Yatakçık, kar je v turščini pomenilo “majhna postelja”). Opazil sem hotel, upravičeno imenovan Paradiž, trgovino z bifejem, šolo in nogometni stadion, ni videti kakšne industrije in zato se jastrebom v tem čistem zraku niti ne čudim, da so tu. Lahko rečemo, da je mesto bogu za hrbtom (samo, da ga ne užalim, ha, ha_). Se bom počutil kot doma (le da nimamo hotela, šole, nogometnega igrišča …). 

Posted in Balkan
Share this post, let the world know

Comments are closed