OPIS POTI:

Če smo se dan prej proti Borovcu počasi dvigovali vse do višine 1336 metrov, je danes na vrsti počasen spust, zaslužili smo si ga kakšnih 1200 metrov vse do Pazardžika, ampak še prej je do prelaza 70 metrov vzpona, ravno dovolj, da se poleže jutranji zajtrk. Sprva kolesarimo po gozdu, ko pa se okolica odpre, bodo mimo nas letele obdelane njive. Ob poti je nekaj večjih krajev, morda so zanimi-vejši Kostenec (deset kilometrov stran je prelaz in utrdba Trajanova vrata, slapo-vi), Dolna Banja, Gabrovica, Belovo, Semčinovo in seveda ciljni Pazardžik.

ZANIMIVOSTI:

Stolp z uro, Pazardžik (wikipedija)

PAZARDŽIK (Пазарджик, 66.000 preb., 205 m n.m., video1, video2) leži ob bregovih reke Marice v južni Bolgariji. Je glavno mesto province Pazardžik in središče istoimenske občine. Nahaja se v Zgornji Trakijski nižini. Začetki Pazardžika segajo v sedmo tisočletju pr. n. št. Prvi naseljenci so poljedelci  iz Male Azijem ki se naselijo v bližini Marice, Pazaržika in Sinitova. V zgodnjem srednjem veku se na tem območju naseli pleme Drougoubitai. Glede ustanovitve Pazardžika se številne raziskave med seboj razlikujejo, tako naj bi ga po eni raziskavi ustanovili nomadi iz Saruhana leta 1395, po drugi naj bi leta 1398 mesto ustanovilo preseljevanje Tatarov iz Actava v Rumelijo, po tretji leta 1418 Minnet Bey in Tatari iz Isquilipa, po zadnji pa so mesto zgradili iz preseljenih krimskih Tatarov. 

Med glavne zanimivosti sodi stolp z uro, etnografski in zgodovinski muzej, cerkev Marijinega vnebovzetja (v cerkvi hranijo najimpresivnejše ikone v Bolgariji, ki so jih izdelali mojstri debarske šole, rezbarije iz Nove in Stare zaveze ter ikone Stanislava Dospevskega) iz lesa izrezljanim ikonstasom pod zaščito Unesca, zgodovinski muzej, stara pošta, dramsko gledališče in drugi muzeji. V Pazaržiku sta tudi dve mošeji, Kuršum in Ebu Bekir (1667).

Zgodovinski muzej, Pazardžik (wikipedija)

Središče mesta je rezervirano za pešce, na številnih trgih zlahka najdemo kavarne s stoli na prostem, obstaja več daljših ulic namenjene samo pešcem, na enem mestu se steka celo pet takih ulic. 

Otok-park ”Svoboda” (video) je območje za pešce. Vključuje nogometno igrišče, košarkarsko igrišče in druga športne površine. Leta 2009 je ustanovljen živalski vrt z levi, tigri, lamami, rakuni, konji in drugimi. V parku je tudi spomenik Aleku Konstantinovu in železni križ postavljen leta 2005.

BELOVO. Z izgradnjo železniške proge Istanbul — Belovo, ki jo leta 1873 izvede družba barona Hirscha, Belovo v XVIII. stol. postane najpomembnejše središče za predelavo lesa na Balkanu. Danes skozi mesto poteka mednarodna cesta in železnica iz Zahodne Evrope preko Beograda in Sofije v Istanbul. Papirnica Belovo proizvaja toaletni papir in ostale papirne izdelke za enkratno uporabo.

DOLNA BANJA (video) je majhno živahno mesto. Na trgu je zelenjavna tržnica, pekarna in dva bara. Notranjost mestne bolgarske pravoslavne cerkve je prekrita s freskami, cerkveno dvorišče pa se nahaja ob potoku. Lokalni stadion se imenuje Vasil Levski, v poklon voditelju osvoboditve Bolgarije izpod Otomanskega cesarstva.

Posted in Balkan
Share this post, let the world know

Comments are closed