OPIS POTI:

Ravninska etapa, večinoma vodi po asfaltu mimo kmetijskih zemljišč in le v mestih (Plovdiv) malo več prometa. Teh je malo – Ognjanovo, Zrivodici, Novo Selo, Joakim Gruevo, Kadievo, Plovdiv, Brestnik, Kuklen, Dolni Voden in Asenovgrad.

ZANIMIVOSTI:

Rimski okrogel stop, Plovdiv (wikipedija)

PLOVDIV (Пловдив, 340,000 preb., video1, video2, video3) je drugo največje mesto v Bolgariji v osrednji južni Bolgariji, severno od gorovja Rodopi. Slovi po starem mestnem jedru, ki je ena glavnih turističnih destinacij v državi. Plovdiv ima v svoji dolgi zgodovini številna imena. Lahko bi  bila prestolnica Odrinskega kraljestva Odrissa (nekateri sicer menijo, da bila v Odrinu), v IV. stol. pr. n. št. se omenja mesto z imenom Poneropolis (mesto malopridnežev), kamor naj bi Filip II. Makedonski po osvojitvi naselil 2000 mož – lažnih tožnikov in prič, lizunov, pravnikov in drugih lopovov. Ime je morda na pol legendarno in mesto v resnici sploh ni obstajalo, tako kot ne Dulonpolis (mesto sužnjev) in morda Moihopolis (mesto prešuštnikov).

Mesto dobi ime Filipopolis, se pravi Filipovo mesto, iz grškega Filipos – ljubitelj konj, najverjetneje v čast makedonskega kralja Filipa II. ali morda Filipa V. Do prihoda Rimljanov dobi še nekaj imen, ko pa ga Rimljani zavzamejo, dobi ime Trimontium – Mesto na treh hribih. 

Forum, Plovdiv (wikipedija)

Bolgarsko ime, ki se razvije iz tračanskega Pulpudeva, se začne pojavljati v IX. stol. Glasilo se je Papaldiv, Papaldin, Plo(v)div, Pladiv, Pladin, Plapdiv in Plovdin, s čimer izgubi svojo vsebino. Križarji mesto imenujejo Prineople, Sinople in Phinepople, Turki pa Filibe. Ime Filibe, je popačenka imena Filip, se v dokumentih prvič pojavi leta 1448. Bolgarska različica Plovdiv začne prevladovati po drugi svetovni vojni

V Plovdivu odkrijejo sledi naselja in nekropole iz nove kamene dobe, fino lončenino in predmete za vsakdanjo rabo, ki kažejo, da je bila naselbina zgrajena konec IV. tisočletja pr. n. št. Tračanske nekropole so iz III.-II. tisočletja pr. n. št., tračansko mesto pa je zgrajeno med II. in I. tisočletjem pr. n. št. Mesto je bilo trdnjava neodvisnega krajevnega tračanskega plemena Besi. VEČ >>>

Iz rimskih časov lahko v starem mestnem jedru vidimo številne javne zgradbe. Leta 46 n. št. ga cesar Klavdij dokončno vključi v Rimsko cesarstvo in še v istem stoletju dobi status mesta. Trimontij je  pomembno cestno križišče, za katero je Lucijan dejal, da je »največje in najlepše od vseh mest«. Četudi ni bil glavno mesto province Trakije, je bil največje in najpomembnejše mesto v provinci. in kot tak tudi sedež Tračanske zveze. V tistem času skozi mesto poteka Via Militaris (ali Via Diagonalis), najpomembnejša rimska vojaška cesta na Balkanu.

Odeon, Plovdiv (wikipedija)

Rimsko obdobje je bilo obdobje rasti in kulturne odličnosti. Ostanki zgradb kažejo, da je bilo živahno cvetoče mesto s številnimi javnimi zgradbami, svetišči, kopališči, gledališči in stadionom in edino v Bolgariji z vodovodnim sistemom in kanalizacijo. Trimontij leta 179 dobi še drugo obzidje in mesto se  razširi s treh hribov tudi v dolino. Deli obzidja so ohranjeni in so velika turistična zanimivost. Doslej so izkopani samo manjši deli antičnega mesta, vseeno pa si lahko ogledamo antično gledališče, rimski stadion, odeon, forum, veliko baziliko in mozaike v mali, vhodna mestna vrata, akvadukt in antični vodni rezervoar, dele obzidja, obrambne stolpe idr.  

Cerkev sv. Janeza Krstnika, Asenovgrad (wikipedija)

ASENOVGRAD (Асеновград, 55.000 preb., 269 m n.m., video1, video2, video3), prej znan kot Stanimaka (Станимака; grško: Στενήμαχος), preimenovan leta 1934 po Ivanu Asenu II., carju iz XIII. stol. Nad mestom so ostanki Asenove trdnjave, stare trdnjave, ki je bila pod carjem Ivanom Asenom II. utrjena in spremenjena v pomembno vojaško postojanko pri obrambi južnih meja Drugega bolgarskega kraljestva. Znano je tudi kot “mesto poročnih oblek” zaradi velikega števila ateljejev in trgovin za poročne obleke in dodatke.

Mesto kot Stenímachos ustanovijo Tračani okoli 300–400 pr. n. št. Leta 72 pr. n. št. ga pri širjenju rimskega imperija proti Črnemu morju zavzamejo Rimljani. Po dolgem obdobju miru mesto leta 251 uničijo Goti, a ga pozneje obnovijo. Leta 395, ko je Rimski imperij razdeljen na dva dela, mesto pade pod nadzor Bizantinskega cesarstva. Okrog leta 700 območje preplavijo slovanska plemena, ki postanejo večinsko prebivalstvo. Med vojnami med Bolgarskim cesarstvom in Bizantinskim cesarstvom mesto postane glavna vojaška trdnjava bolgarskih vladarjev. Zaradi zaostrovanja odnosov z Latinskim cesarstvom leta 1230 bolgarski car Ivan Asen II. okrepi trdnjavo Stanimaka. Ko Bolgarijo priključijo Osmanskemu cesarstvu, se v Stanimaki naselili Romi in Turki, ki danes predstavljajo 15 % prebivalstva občine Asenovgrad.

cerkev sv. Petričke Matere božje, Asenovgrad (wikipedija)

Glavne znamenitosti Asenovgrada so samostani Svete Petke (Света Петка) in Arapov samostan (Араповски манастир) ter Sveti Kirik (Свети Кирик). V okolici mesta je kar pet samostanov, 15 cerkva in 58 kapel, zaradi česar si mesto prisluži vzdevek “mali Jeruzalem”).  Tu so tudi zgodovinski, etnografski in paleontološki muzeji, dva kilometra od mesta pa je Asenova trdnjava. Zunaj mesta je lovsko in ribiško letovišče 40 izvirov (40-те извора). Podnebje je zelo prijetno pozimi in hladno poleti, zaradi česar je mesto in njegova okolica zelo privlačno za turizem. 

Asenova trdnjava (Асеновата крепост, video) se nahaja dva kilometra od mestnega središča. Tja se bomo zapeljali s kolesi preden zavijemo do hotela. Cerkev sv. Petričke Matere božje (Света Богородица Петричка) je edina v celoti ohranjena stavba v kompleksu. Leta 1991 začne cerkev po popolni obnovi delovati kot pravoslavni tempelj. Trdnjava s katere je lep razgled na okolico, sodi med 100 največjih bolgarskih znamenitosti. 

Posted in Balkan
Share this post, let the world know

Comments are closed