TRASA 23,9 KM, 370 V.M.

Do nadvoza čez avtocesto prikolesarimo bodisi po K6 (kolesarska pot okrog Raskovca) bodisi po K8 (kolesarki krog po Menišiji). Kolesarimo mimo Suhe štirne, kot že ime pove, so vodo morali dovažali, saj v njej ni bilo izvira. Ker na Menišiji ni vodnih virov s z vodo oskrbovali vsaj vojsko na Rupnikovi liniji pred drugo svetovno vojno če ne že prej romarjev, tovornikov ali menihov na poti proti Cerkniškemu jezeru. Malo za štirno je desno odcep za železniško postajo Planina in Laze (pot je primerna za kolesarjenje in (še) ni označena).

Kmalu se pot razcepi v kraka iste krožne kolesarske poti (K9a inK9b), Krak K9a nas do Pokojišča vodi mimo kraja strmoglavljenja ameriškega bombnika (N45 54.084, E14 19.616) proti koncu druge svetovne vojne (do tja je sicer treba pešačiti “skozi goščavo in puščavo” 200 metrov, težko pa bi našli še kakšne ostanke), krak K9b pa mimo odcepa za izvir Brejnice in Meniševske kolesarske poti (mapa&track) do Begunj pri Cerknici. Krak K9b do Pokojišče pelje mimo cerkve sv. Štefana in pomnika, kjer je Šercerjeva brigada doživela ognjeni krst v drugi svetovni vojni.

Na Pokojišču se po drugem kraku vrnemo nazaj do Štampetovega mosta in Vrhnike, lahko pa za nadaljevanje izberemo eno od različici predlaganih pri K7.

Sicer pa je Lokala kolesarska mreža zgrajena po principu sestavljanja odsekov, recimo do nadvoza čez avtocesto se z Vrhnike peljemo po K6, nadaljujem po K9 (in po K8a ali K9b) do Pokojišča, nazaj na Vrhniko pa po K7 (29,5 km, 540 v.m.) ali pa pot povežemo z Meniševko kolesarsko potjo (42,7 km, 710 v.m.)

Posted in LKM
Share this post, let the world know

Comments are closed