GORENJSKI GLAS

Garmin Connect + trdnjava; Relive + trdnjava

Sedmo etapo smo začeli v mestu Pazardžik, ki leži v zgornji Trakijski nižini, severno od gorovja Rodopi. O bogati preteklosti mesta, ki sega v sedmo tisočletje pred našim štetjem, govorijo številne arheološke najdbe. Glavne znamenitosti mesta so stolp z uro, cerkev sv. Matere Božje in zgodovinski muzej. V južnem delu mesta je na reki Marici otok s parkom Svoboda.

GASILSKA PRED HOTELOM TRAKIJA V PAZARDŽIKU

V lepem sončnem vremenu nas je pot vodila po lokalnih asfaltnih cestah skozi manjša naselja. V kraju Ognjanovo smo prečkali reko Marico in nadaljevali ob reki po desnem bregu skozi mesto Stambolijski, ki je dobilo ime po znanem bolgarskem politiku, do drugega največjega bolgarskega mesta Plovdiv.

PROTI PLOVDIVU

Zavili smo na kolesarsko stezo, ki je speljana ob veslaškem kanalu, kjer je bilo leta 2011 evropsko prvenstvo v veslanju. Na mostu, ki prečka veslaški kanal, je veliko zaklenjenih ključavnic, ki simbolizirajo »zaklenjeno« ljubezen. Pot smo nadaljevali proti središču mesta. Kolesarili smo po glavni cesti, ki je bila nekoliko poglobljena, in tako smo zgrešili staro mestno jedro. S pomočjo navigacijskih naprav smo, sicer nekoliko po ovinkih, našli središče mesta in si ogledali glavne znamenitosti.

ODEON, PLOVDIV

Arheološka najdišča, ki jih je v mestu več kot dvesto, pričajo o bogati zgodovini. Odkrili so predmete, ki kažejo, da je bila prva naselbina na tem mestu zgrajena konec četrtega tisočletja pred našim našim štetjem. Starodavno središče je obkroženo z ostanki trakijske trdnjave. Iz časov Tračanov je tudi svetišče na griču Nebet Tepe. Na rimske čase spominjajo antično gledališče, rimski stadion in antični forum. V šestem stoletju so celotno tračansko ozemlje naselili Slovani.

Iz časov Osmanskega cesarstva so mošeji Džumaja (petkova mošeja) in Imaret ter samostan plešočih dervišev. V starem mestnem jedru je še veliko čudovitih stavb iz različnih obdobij. Po osvoboditvi izpod turške oblasti (1878) je bil Plovdiv popolnoma zasluženo imenovan za kulturno prestolnico Bolgarije. Poseben čar mestu dajejo mestni griči.

Na poti se prileže tudi odmor

V Plovdivu smo za nekaj dni zapustili reko Marico, ki teče še naprej proti vzhodu skozi mesta Dimitrovgrad, Simeonovgrad, Ljubimec in Svilengrad proti turškemu mestu Odrin. Naša pot pa je vodila v smeri jug proti 15 kilometrov oddaljenemu mestu Asenovgrad, cilju etape. Kolesarili smo po servisni cesti, ki je bila speljana tik ob zelo prometni štiripasovnici. Mesto je leta 1934 dobilo ime po bolgarskem carju Ivanu Asenu II., ki je v 13. stoletju obnovil trdnjavo nad mestom, ki se tudi imenuje po njem. Asenova trdnjava stoji na obronkih gorovja Rodopi in je tri kilometre oddaljena od središča mesta. Nekaj kolesarjev je sklenilo, da zaključijo kolesarjenje in so odšli v hotel, drugi pa smo se odločili še za vzpon do trdnjave.

Asenova trdnjava, Asenovgrad

Posted in Balkan
Share this post, let the world know

Comments are closed