GORENJSKI GLAS

Današnjo etapo smo začeli v mestu Krdžali. Skozi mesto teče reka Arda, na kateri so tri akumulacijska jezera. Jezero Krdžali, ki je zahodno od mesta, smo občudovali v prejšnji etapi. V vzhodnem predmestju pa se začne drugo, 29 km dolgo akumulacijsko jezero Studen kladenec. Tretje akumulacijsko jezero, Ivajlovgrad, pa se nahaja v spodnjem toku reke med mesti Madžarevo in Ivajlovgrad in je najdaljše jezero v Bolgariji, dolgo 30 km.

Kamnita svatba pri Krdžaliju

Naša pot je vodila preko gričevja severno od jezera Studen kladenec. Prvi postanek smo imeli že po treh kilometrih. Kolesa smo pustili na parkirišču ob cesti in se peš povzpeli na hrib do naravne znamenitosti Okamnela svatba. Najbolj impresivni sta dve 10-metrski skali, ki spominjata na zaljubljena mladoporočenca. V okolici so še številne skalne figure v obliki piramid, ki predstavljajo poročni sprevod. Legenda pravi, da sta se fant iz bližnje vasi Zimzelen in lepo dekle iz sosednje vasi poročila. Med poročnim sprevodom je zapihal veter in nevesti dvignil tančico. Ko je tast zagledal nezemeljsko lepoto neveste, so se mu v glavi pojavile nečiste misli. Veter se je razjezil in vsi, razen ženina, so okamneli. Fant je zajokal in prosil veter, naj še on okamni. Veter je uslišal njegovo prošnjo in pred okamnelim ženinom je ostala le majhna mlaka njegovih solz.

Samo da ni razmočene ilovice! 

Ni še konec

Kolesarjenje smo nadaljevali po gričevnati pokrajini, delno po cestah, delno pa po kolovozih skozi majhne vasice s pretežno turškimi prebivalci do Orešnice, najvišje točke današnje etape (510 m n. m.). Zadnje 4 km po travnikih navzdol do asfaltne ceste smo se po slabem kolovozu delno peljali, delno pa pešačili.

PERPERIKON

Kolesarjenje smo nadaljevali po asfaltni cesti do parkirišča za obiskovalce svetega mesta Perperikon. Do ruševin starodavnega tračanskega mesta Perperikon, ki so na skalnem hribu, je s parkirišča dobre pol ure hoje. Ker smo imeli do cilja še 60 km, se za ogled ruševin nismo odločili.

“Turško” pokopališče

Pot smo nadaljevali skozi vas Murgovo do naselja Čiflik, kjer smo prišli na glavno cesto. V vasi Mudrec smo zavili na lokalno cesto in nadaljevali skozi vasi Miladinovo, Sestrinsko, Patnikovo in Svetoslav. Na razgibani pokrajini sta nas pričakala tudi dva nekoliko daljša klanca. Sledil je spust mimo vasi Pčelari do glavne ceste in naprej v dolino do reke Arde. Reko smo prečkali okoli 10 km dolvodno od jezu akumulacijskega jezera Studen kladenec. Nadaljevali smo po desnem bregu skozi naselja Kotlari, Strandževo, Brjagovec do mesta Madžarovo, cilja današnje etape. Mesto je dobilo ime po trakijskem bolgarskem revolucionarju in ima le 590 prebivalcev, kar ga uvršča med najmanjša mesta v Bolgariji.

Madžarovo, območje gnezdišč orlov

O VELEPOSLANIŠTVU RS V TIRANI. V Bolgariji so nas iz domovine presenetili z novicami o strašnih poplavah, plazovih, neprevoznih cestah in številnih smrtnih žrtvah ravno v turški pokrajini Kirklareli, po kateri smo načrtovano imeli dve kolesarski etapi. Opisane razmere so nas takoj spomnile na razmere v Gornji Savinjski dolini. Malo nas je zaskrbelo, ker iz spleta nismo uspeli izvleči novic (morda so bile v turščini), sem se po elektronski poti zvečer 12. 9. 2023 obrnil na Veleposlaništvo RS v Ankari (Turčija) in jih vljudno povprašal o razmerah v tej pokrajini ter o morebitnih omejitvah in prepovedih. Avtomatski odzivnik se mi je drugo jutro zahvalil, ker sem se z vprašanjem obrnil na njih in me obvestil, da mi bo VP odgovorilo takoj ko bo to mogoče, najkasneje pa v šestih dneh. Mi smo vseeno kolesarili po začrtani trasi, na odgovor VP pa še (21.11.2023) čakamo! Sem moral komentirati, da bi bilo bolje, če bi se Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve bolj ukvarjalo s slovenskimi državljani po svetu kot pa z dobavo orožja Ukrajini in Ukrajinci ♠♣♠ (grrr).

Posted in Balkan
Share this post, let the world know

Comments are closed