Na ar-kolo-navtskem rednem po-novoletnem srečanju, ko se odloča o trasi kolesarskega potepanja smo precej govorili, dobro jedli, kot se v gostilni Turšič spodobi, a bolj malo dogovorili (no ja, dogovorili bolj okvirno). Od vseh predlaganih različic so prevladale baltiške različice (nekaterim je bilo žal za Španij), a se za končno še nismo odločili, ker so eni navijali bolj za jugo-zahodni del Baltika (Gdansk-Amsterdam), drugi pa bolj z severni del (Litva-Latvija-Estonija).

Utrinek s kolesarjenja po Balkanu

Smo pa se vseeno dogovorili:

  • da so dnevne trase dolge do 90 kilometrov (odvisno od hotelov, ki so bivših sovjetskih republikah redki kot biseri),
  • da lahko 11 kolesarskih etap raztegnemo za dva ali tri dni,
  • da pripravim dnevne terase z dnevnimi cilj in ocenim stroške prenočevanja in
  • da predlagam eno varianto, o kateri se glasuje s prijavami (da se oceni zanimanje) in nato potrdi s plačilom akontacije.

Ar-kolo-navtski kolesarski zemljevid

Pripravil sem predlog dnevnih etap od Talina do Amsterdama, nato pa glede na “lobiranja” in dogovor z našim dolgoletnim šoferjem in spremljevalcem Marijanom prečrtal etapi od Talina do Parnuja in etape od Ganska do Amsterdama. Dobil sem primerno dolgo etapo (dobrih 1.000 km), ki se jo da brez pretiranega napora prevoziti v dvanajstih dneh (in izpolnili pogoj, da etape niso daljše od 90 km). Višinski metri so zanemarljivi, na celi trasi se bo nabralo le dobrih 1.500, Najdaljša etapa bo dolga 98 km, “gorska” pa bo imela 638 višinskih metrov. Demokracija zahteva (po razpravi), da lahko izbiraš med več različicami, zmaga pač tista z največ podpore. V času trde “komunistične” vladavine se je temu reklo demokratični centralizem. Končni predlog je bil dan na “glasovanje” do 14. 2. 2024, tisti, ki do se prijavili, so se za predlog odločili povsem “demokra-tično” in brez prisile in seveda, če ne bo dovolj zanimanja, bo avantura po Baltiku pač letos odpadla. Na začetku me je že malo skrbelo, pa smo v dveh tednih vseeno zapolnili “kvoto” in tudi letos bo ar-kolo-navtska tura in sicer: Parnu (Est) – Riga (LV) – Kaunas (LT) – Gdansk (PL).

KJE SE BOMO POTEPALI IN GLAVNE ZANIMIVOSTI

RIGA (TELEGRAPG..CO.UK) / KAUNAS (ARRIVALSGUIDES.COM)

 

Izbrana trasa od Pärnuja do Gdanska je dolga 1.019 km in ima 1.684 višinskih metrov, popelje pa nas po Estoniji (1 dan. 66 km, 288 v.m.), Latviji (3 dni, 230 km, 601 v.m.), Litvi (3 dni, 357 km, 959 v.m.) in Poljski (5 dni. 379 km, 1.027 v.m.), Ar-kolo-navti pa bomo na naš kolesarski zemljevid dodali še tri evropske države. Po novem bo vseh 25, manjkale bodo še vse skandinavske države, Belgija, Luksemburg, Irska in nekaj žepnih državic. Trase sem v celoti začrtal s programom Mapy.cz in se bodu verjetno na “terenu” malo razlikovale (še zlasti, če bomo izbirali bližnjice, ki so po Murphyju …). Vožnjo v kombiju do Pärnuja v Estoniji (1.950 km) sem razdelil v tri približno enako dolge odseke, tudi sedenje v kombiju namreč utruja, pa pri tem ne gre pozabiti tudi na oba šoferja, le po enega v vsakem kombiju. Prvi dan (sobota, 24.8.) bomo noge pretegovali z ogledom Katowic (Poljska) in se morda zapodili na wieprowo golonko (vegetarijanci stop), drugi dan (nedelja, 25.8.) si bomo ogledali Kaunas (Litva) in morda preverili okusnost cepelinaia (krompirjevi cmoki polnjeni z mletim mesom, ki ime dobijo po balonu Zeppelinu) v Kuhni, ali si v baru Kultura! (priljubljen lokal zaradi sproščenega —>>>

VESELO NA POT

DNEVNE ETAPE Z LINKI NA TRASE NA MAPY.CZ

  1. PARNU – VITRUPE (93 KM, 35783 VM)
  2. VITRUPE – BALTEZERS (90 KM, 530 VM)
  3. BALTEZERS – JELGAVA (73 KM, 331 VM) 
  4. JELGAVA – ŠIAULIAI (92 KM, 204 VM
  5. ŠIAULIAI – KALNUIAI (91 KM, 418 VM
  6. KALNUIAI – KAUNAS (93 KM, 333 VM)
  7. KAUNAS – MARIAMPOLE (71 KM, 224 VM)
  8. MARIAMPOLE – GOLDAP (95 KM, 642 VM)
  9. GOLDAP – KATRZYN (84 KM, 316 VM)
  10. KATRZYN – DOBRE MIASTO (80 KM, 552 VM)
  11. DOBRE MIASTO – ELBLAG (86 KM, 430 VM)
  12. ELBLAG – GDANSK (77 KM, 54 VM)

IN SREČNO DOMOV

KAJ DOBREGA LAHKO JEMO

Verivorst (worldcusine.co.uk) / wieprowa golonka (tasteatlas.com)

 IN KAJ RAZEN VODKE LAHKO ŠE PIJEMO

vodka, vodka, vodka…

ČE SMO PREŽIVELI TURŠČINO, BOMO TUDI EKSOTIČNe BALTSKE JEZIKE

Kje so pa Estonci?

PREDVIDENI HOTELI ALI APARTMAJI

Hotel in restavracija Karpyne

 


Comments are closed