01_Caprollo_MartinaFranca

Kolesarjenje pobere veliko energije, zato smo pravočasno organizirali jedilnike za cel teden. Prvi dan si bomo tako, za začetek, privoščili njihovo tipično suho salamo capocollo, solato caprese (paradižnik, sir, bazilika, oljčno olje), burratino (vrsta mocarele) in ocvrto zelenjavo, za toplo predjed ušeska (tipične apulijske testenine) z repinimi vršički (orecchiette con cime di rape), za glavno jed vratovino z rukolo in trdim sirom ter prilogo, za konec pa se bomo še posladkali z eno od krajevnih sladic.

capocollo

02_CapreseDrugi dan nas za začetek čaka  plošča sirov in suhih salam, ocvrte riževe kroglice z gomoljiko in porketa (aromatiziran pečen odojek), za toplo predjed testenine z ragujem iz mešanega mesa, za glavno jed golaž z domačim  redčim vinom (Negoamaro), gobami in slivami, čaka pa nas tudi sladica – rikotina (vrsta skute) torta s čokolado.

caprese

Meni za tretji dan še usklajujem z drugimi recepti (zakaj neki bi, pri tako bogati apulijski kuhinji, enako jed jedli dvakrat ?), nas pa tako v četrtek čaka še en naporen večer – za začetek zelenjavni karpačo, torica s cikorijo in mocarelo, zelenjavne polpete in bučke, za toplo predjed fižolov pire, cikorija in pečene paprike, za glavno jed klobasa, mesni zvitki (bombette) in gnomarelli (nas bodo presenetiti) s prilogo ter sladica. 03_Orecchiette_con_cime_di_rapa

                         ušeska z repinimi vršički

Peti dan bomo krajevno kuhinjo Martine France zamenjali za kuhinjo bolj gorate (najvišji vrh je komaj nekaj čez 600 metrov) Gravine di Puglia. Prvi večer nas za ogrevanje čaka plošča krajevnih sirov (mehki kravji in ovčji siri), salam in klobas, za primo ušeska po murgiansko (ali pa lahko rečemo kar po kraško) z rukolo, paradižnikom, svežo pečeno klobaso in značilnimi 11_stracotto-al-vino-rossokrajevnimi gobami (cardoncelli),  za secondo goveji file z gozdnimi gobami in pečenim krompirjem z rožmarinom, za sladico pa tudi krajevna značilna sladica sporcamuss (že rahlo spominja na kremšnito), drugi večer si bomo popestrili s ploščo različnih pic (malo predaha), …

golaž z rdečim vinom

… za zadnji večer pa nas bodo razvajali s tipičnimi murgianskimi predjedmi (friggitelli (podolgovata zelena paprika), tipična apulijska parmigianina (nekakšna pečena zelenjava s 41_sporcamusssirom, ocvrta zelenjava s sirom, tortica po murgiansko), za testenine bodo tokrat postregli široke rezance z gobami cardoncini, vinom in čičeriko, za glavno jed bo jagnje in klobasa po gospodovo s krompirjem in solato, za konec pa nas bo čakala še ena tipična sladica.

 sporcamuss


Comments are closed