Bordeaux-Marmande (96 km, 600 v.m.)

TRASA POII:

Rahlo razgibana etapa (povprečno po 6 metrov na kilometer), nas dan vodi po kolesarski poti dveh morij. Od poti se malo ločimo pred krajem Marmande, pa še to le zaradi hotela.

Kolesarska pot dveh morij

ZANIMIVEJŠI KRAJI:

Kolesarimo skozi številne manjše kraje (Floirac (17.600 preb.), Latresne (3.500 preb.), Creon (4.100 preb.; bastija, cerkev Naše Gospe), zanimivejša pa sta:

La Reole (4.300 preb.; departma Gironde, pokrajina Nova Akvitanija)  s priorstvom z gotsko cerkvijo sv. Petra (XII. stol.), srednjeveško trdnjavo Quat’Sos (XIII. stol.), staro mestno hišo in srednjeveškimi stavbami (XII.-XVI. stol.), ostanki nekdanjega obzidja, klasicistično mestno hišo Hôtel de Briet (XVII. stol.) in galo-rimskim najdiščem v vzhodnem delu kraja Bas-Calonge – La Bombe, ter ciljni

Marmande (17.700 preb.; departma Lot-et-Garonne, pokrajina Nova Akvitanijacerkev Naše Gospe s samostanom (XIII. stol.) z mestno hišo in trgi Clémenceau, Château in Marché.

KRAJEVNE DOBOROTE:

Račji confit

Današnji cilj je v Marmandu, ki leži v departmaju Lot-et-Garonne, zato si bomo skušali najti kakšno krajevno jed s tega dela “sveta”. Umetnost kulinarike v Lotu in Garonni je popolna mešanica »dežele Cockaigne« (dežela obilja), izjemnih izdelkov in kulinarične dediščine in zaslužen gastronomski ugled. Tu je velika izbira sadja in zelenjave z jedmi, ki so dobro uravnotežene za zdravo prehrano, k vsaki jedi pa lahko postrežejo z ustreznim vinom, saj tu raste veliko sort grozdja.

V Marmandu so ponosni na svoj paradižnik (lahko se lotimo paradižnikove torte, ocvrte paradižnike na toastu, paradižnikovega tatarca), tudi na organsko posušenega, sicer pa se bomo v tem kraju bolj sladkali s številnimi sortami vrtnih jagod (vrhunsko sadje užitka, sadje, ki diši po poletnem času in obrokih na prostem kot Ciflorette, sočna in sladka Charlotte, dišeča in mehka Gariguette, sladke in pikantne pa so nekatere druge sorte pridelane na poljih Lot-et-Garonne (raziskave in kakovost se spodbuja z oznako Rouge. Predlagam, da si za desert privoščimo koncu Jagodo Pavlovo z okusom vanilje.

Torta s suhimi slivami iz Agena

V bližnjem mestu Agen o poznani po svojih suhih slivah. Tam bomo naslednji dan ravno v času kosila – če ne drugega, si morda v kakšni slaščičarni privoščimo torto s suhimi slivami (tourtière aux pruneaux) ali jabolčno torto z okusom armagnaca).

Poleti raste številna nizkokalorična zelenjava – šparglji, bučke, stročji fižol, melone, ipd., ki so Lahko glavna sestavina tradicionalnih receptov ali pa so preprosto za odlične predjedi. Ko smo pri mesnih jedeh, ne moremo mimo pitane race? Kdo ne pozna confit de canard (račje prsi), ki se uporabljajo v številnih vznemirljivih receptih, ki so se prenašali skozi generacije. Poznano je tudi belo akvitansko govedo (Bœuf blond d’Aquitaine) slanega in okusnega mesa, ki ga lahko jeste na žaru, ocvrto, dušeno ali pečeno.

Kuhinja departmaja Lot in Garonne je gurmanska kuhinja, ponuja pa tako tradicionalno kulinariko krepkih in klasičnih receptov kot »novo kuhinjo« polno barv, kot njihovo sadje in zelenjava. Dodajam še dva recepta, Golaž  z naših kmetij z mesom akvitanskega goveda) in v vinu dušena račja bedra z agenskimi suhimi slivami.

Vinogradi departmaja Lot in Garonne

VINSKA SPREMLJAVA:

Med številnimi sortami grozdja naj prvo omenim Abouriou, avtohtono rdečo sorto grozdja. V Lot in Garonne jo zasadijo v XIX. stol., da pa se je sorta ohranila do danes gre zasluga domačim vinarjem. Ta sorta grozdja daje vinom globoko barvo, njihove arome črnega sadja in vpijanje njegovih sestavin, pa daje vinu gladkost in svilnatost. Abouriou je presenetljiva sorta grozdja s številnimi lastnostmi.

Trta uspeva na obeh bregovih reke Garonne. Desni breg je ilovnato-apnenčast, kjer še posebej uspevata merlot in abouriou, levi breg pa daje s peščenimi in gruščastimi tlemi s številnimi morski usedlinami grozdju drugačne lastnosti. V vinogradih uspevajo različne sorte grozdja, tako tradicionalne sorte kot merlot (40 % površin), caberneta sauvignon in caberneat franc, kot tipične sorte grozdja, kot sta malbec in abouriou. Poleg večinsko rdečih sort grozdja v vinogradih pridelujejo tudi bele sorte grozdja, predvsem semillon in sauvignon blanc. (beli silanec). Predlagam, da se najprej lotimo tipičnih vin s tega območja.

Grozdje Abouriou (levo, vir: sud-selections.com/abouriou/) in Malbec (desno, vir: https://en.wikipedia.org/wiki/Malbec )

ŠE KAKŠEN LINK:

Kaj početi v Marmandu?

 
Posted in Fr2022
Share this post, let the world know

Comments are closed