Trasa: Toulouse-Carcassonne (106 km, 90 v. m.)

OPIS POTI:

V Toulousu zapeljemo na kolesarsko pot ob Canalu du Midi in po njej kolesarimo dva dni do obale Sredo-zemskega morja pri kraju Sete. Višinskih metrov se nam ravno ne bo nabralo.Ob poti je zanimivejši le Castelnauday, nas pa zato na koncu čaka arhitekturni biser., katarsko mesto Carcassonne.

ZANIMIVEJŠI KRAJI:

Castelnaudary (11.753 preb.; naselje in občina v departmaju Aude v pokrajini Languedoc-Rous-sillon). Kraj, srednjeveška bastida (Languedoc) ob rekah Fresquel in Tréboul ter vodnem kanalu Canal du Midi, 40 km zahodno od središča departmaja Carcassonna. 

Prva znana omemba kraja je iz leta 1103. Leta 1477 je pod francoskim kraljem Ludvikom XI. postal središče grofije Lauragais. V drugi polovici XVII. stol. je bil skozenj speljan vodni kanal, s katerim je kot njegovo glavno pristanišče dosegel blagostanje. Od leta 1976 je v mestu nastanjen 4. regiment francoske tujske legije.

Carcassonne (46.031 preb.; mesto in občina v pokrajini Oksitanijaprefektura departmaja Aude). Srednjeveškutrdba je bila leta 1997 dodana na Unescov seznam svetovne dediščine. prav tako pa je od leta 1996 na tem seznamu mimo Carcassonna speljan vodni kanal Canal du Midi.

Carcassonne

Mesto je bilo že naseljeno v neolitiku in uporabljalo predmete, vključno z nefritno sekiro, ki jo v XIX. stol. najde mineralog Alexis Damour, in jo hranijo v muzeju v Toulousu. Lokacijo zelo aktivnega protohistoričnega najdišča v bližini reke Atax (Aude), Plinij starejši opiše koCarcasum.

Prvotna lokacija Carcassonna je bila na planoti, kjer poteka sedanja avtocesta A61, v VI. stol. pa ga brez znanega razloga preselijo na sedanjo lokacijo. Konec II. stol. pr. n. št. je oppidum plemena Volques Tectosages zaščiten z jarki. Leta 118 pr. n. št. ga zavzamejo Rimljani in znatno spremenijo njegove utrdbe in na koncu postane kolonija Julia Carsaco, poznejši Carcasum. Glavni del spodnjega dela severnega obzidja izvira iz galsko-rimskega obdobja.

Leta 462 so Rimljani uradno prepustili Septimanijo vizigotskemu kralju Teodoriku II., ki je imel Carcassonne od leta 453. Zgradil je več utrdb, ki so bile obmejne postojanke na severnih markah; njihovi ostanki še vedno stojijo. Misli se, da je Teodorik začel graditi predhodnico bazilike, ki je zdaj posvečena svetemu Nazariju. Leta 508 Vizigoti uspešno zaustavijo napade frankovskega kralja Klodvika I.

Generali omajadskega kalifata leta 725 zavzamejo Carcassonne in ga poimenujejo Qarqshuna. Kralj Pipin Mali (Pépin le Bref) jih prežene med letoma 759 in 760 in čeprav je zavzel večji del južne Francije, ni mogel prodreti v trdnjavo Carcassonne. Po razpadu Karolinškega cesarstva se z družino Trencavel na čelu mesta uveljavi fevdalna doba, in tam vladajo od XI. do XIII. stol. Carcassonne uspeva in postane pomembno strateško mesto v Languedocu. Leta 1067 Carcassonne postane last Rajmonda-Bernarda Trencavela, vikonta Albija in Nîmesa, s poroko z Ermengardo, sestro zadnjega grofa Carcarssonne. V naslednjih stoletjih se družina Trencavel zaporedno pridruži bodisi grofom Barcelone bodisi Toulousa. Zgradijo utrdbo Comtal in baziliko svetih Nazarija in Celsa. Leta 1096 papež Urban II. blagoslovi temeljni kamen nove stolnice.

Stari most, Carcassonne

Carcassonne postane znan po svoji vlogi v albižanski križarski vojni, ko je mesto trdnjava oksitanskih katarov. Avgusta 1209 križarska vojska papeškega legata opata Arnauda Amalrica prisili državljane k predaji, vikonta Rajmonda-Rogerja de Trencavela med pogajanji o predaji mesta zaprejo: Umre v ječi v skrivnostnih okoliščinah tri mesece pozneje . Prebivalci Carcassonna so smeli oditi – v resnici so jih izgnali iz mesta s samo majico na sebi. Za novega vikonta je bil imenovan Simon De Montfort.

Mesto je leta 1247 pripojeno kraljevini Franciji in postane po pogodbi iz Corbeila (1258) mejna trdnjava med Francijo in Aragonsko krono. Kralj Ludvik IX. Francoski na nasprotni strani reke zgradi nov predel mesta, on in naslednik Filip III. zgradita še zunanje obzidje.

Leta 1531 se pojavi protestantizem, a so Kalvinisti izgnani iz spodnjega mesta, ki je postajalo vse močnejše. Leta 1659 Pirenejska pogodba mejno provinco Roussillon prenese v Francijo in vojaški pomen Carcassonna se zmanjša, utrdbe so opuščene in mesto postane v glavnem gospodarsko središče, ki se osredotoči na volneno tekstilno industrijo.

VREDNO OGLEDA:

Cerkev sv, Nazarija in sv, Celsa

KRAJEVNE DOBROTE:

 • Carcassončki (Le Petit Carcassonnais), poslastica, ki bo navdušila vaše brbončice, je treba obvezno poizkusiti. Ta majhna ovalna torta s teksturo, ki je podobna biskvitu, razkrije svoje subtilne arome kandirane pomarančne lupine, ko jo nosite v ustih. To specialiteto je leta 1928 ustvaril gospod Gau, kupila pa jo je družina Fuster, ki je trenutno edini proizvajalec te specialitete. 

  Les grès de la cité

 • Mestna opeka (Les grès de la cité),  bonbon v obliki opeke,  spominja na lapidarno dediščino mesta Carcassonne. Izdeluje od leta 1958 v bakrenih kotlih, je zelo gurmanska slaščičarna, kjer sta praline in listnato testo združena v sladkorno lupino. Prava igra teksture, ta bonbon je cenjen ako zaradi svoje hrustljavosti ko arom lešnikovo-mandljeve praline. 
 • Estroupat, torta s kandiranim sadjem, namočena v sirupu Grand Marnier in zavita v testo za palačinke.
 • Ledeni cassoule (Le cassoulet glacé), ta specialiteta je ledena različica slavnejšega vročega Cassouleta. Fižol in raco zamenjajte z vanilijo, nugatinom, kostanjem in višnjami in dobili boste odlično sladico.
 • Janežev brioš (Le Tourgnoi). Janež je prisoten po vsem francoskem Sredozemlju. Zaradi svojih zdravilnih in okusnih lastnosti se uporablja že od antičnih časov. Janež se je postopoma razširil v notranjost in dosegel departma Aude. Peki so “zasegli” janeževo seme, da vam sedaj lahko ponudijo vlažen brioš z okusom janeža. Ta posebnost Aude je znana tudi kot tourgnol.
 • Le Cassoulet (mesna enolončnica) de CarcassonneObiskovalci jugozahodne Francije bodo nedvomno imeli priložnost poskusiti značilno jed regije – Cassoulet. Čudovita enolončnica iz fižola, prepojena z obiljem mesne dobrote (vegetarijanci lahko zdaj tudi nehajo brati, žal!) To je popolna jed za zimske mesece – pripravite večer prej, dajte jo v pečico po zajtrku in bo pripravljeni, da vas ogrejejo po poživljajočem zimskem podeželskem sprehodu! Jed je treba uživati ​​v posodi iz terakote, ki ji tudi daje tipičen videz. Obstajajo številne jedi, med mesti Carcassonne, Castelnaudary in Toulouse pa se stalno, kateri je pravi recept, predvsem gre za sestavine, v Carcassonnu jed vključuje klobase iz Toulouse in račji konfit, druge vključujejo šunko, gos in jagnjetino!

  Suha jetrna klobasa

 • Suha jetrna klobasa (Ls saucisse de foie seche). Ta tradicionalna svinjiska klobasa na ima izviren inmočno značilen okus, in da bi ga lahko uživali bodisi kot hladno predjed bodisi vročega za solate in druge jedi, vas mora očarati predvsem njegov okus.
 • Tartuf (La truffe) Je bistvena sestavina vaših prazničnih receptov,  ta črni diamant doda vašim jedilnikom malo magije. Okusiti in najti ga je v trgovinah različnih proizvajalcev v Carcassonnu. 

ŠE KAKŠEN LINK:

Posted in Fr2022
Share this post, let the world know

Comments are closed